Acasă Cultură Ziua Naţională a Suediei, sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Naţională a Suediei, sărbătorită la Cluj-Napoca

13 min citire
0
7
900

 

Ziua Naţională a Suediei, 3 iunie, va fi marcată la Cluj printr-o serie de manifestări care, vă mărturisesc, mi-au stârnit interesul. Schimburile culturale româno-suedeze sunt deja o tradiție și surprind, de fiecare dată, prin ineditul lor.

 

Ne-a vizitat în redacție doamna Anca Ciubăncan, Președinta Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Româno-Suedeze, și vă mărturisesc că atât de mult entuziasm nu mi-a fost dat de multă vreme să văd. Prima impresie a fost că această Doamnă, dacă își propune, poate muta munții din loc. Plus senzaţia că ne cunoaștem de-o viață, și că ultima conversație am avut-o ieri…

 

Am început prin a vorbi despre iniţiativa RO SWED CHAM, abrevierea pentru Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Româno-Suedeză și proiectele pe care aceasta le va lansa cu ocazia Zilei Naționale a Suediei la Cluj.

 

În centrul atenției vor fi cele două manifestări, unice prin specificul lor – lansarea RO ART CLUSTER, CLUSTERUL ARTIȘTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA, al cărui membru fondator este artistul Lautențiu Dimișcă, precum și al CLUSTERULUI MUZICIENILOR DIN ROMÂNIA, RO MUSIC CLUSTER, avându-l ca Președinte Onorific pe Domnul Grigore Leșe. Ambele proiecte se vor a fi punți cultural-artistice cu lumea întreagă.

 

Cum era și firesc, doamna Anca Ciubăncan a și ales imediat motto-ul manifestărilor, „Împreună pentru artă”, și „deschidem punți spre suflete curate”, aș adăuga eu.

 

Organizatoarea manifestărilor ne-a pus la dispoziție programul complet, din care vă dezvăluim, cu bucurie, momentele cheie.

  • Deschiderea oficială este prevăzută pentru ora 12 fix, e importantă punctualitatea, la Teatrul de păpuși PUCK, urmând apoi, la ora 12:30, un spectacol dedicat celor mici, în care Croitorașul cel Isteț va fi vedetă pentru copii.
    Ziua Naţională a Suediei

 

  • Începând cu ora 14, iubitorii artelor plastice sunt invitați în Foaierul Casei Universitarilor pentru a pătrunde, prin intermediul lucrărilor expuse, în starea de spirit a artistului plastic Laurențiu Dimișcă, expoziția personală fiind deschisă până seara.
    Expoziţie personală Laurenţiu Dimişcă

 

Dar nici seara nu va fi lipsită de evenimente artistice, păstrând nota de culoare, de trăiri extatice, veți avea un bun prilej să cunoașteți, în cadrul unui vernisaj de excepție, pe câțiva dintre artiștii plastici ai momentului, mulți dintre ei formatori de noi artiști, și pentru asta merită răsplata noastră prin prezență.

 

  • Începând cu ora 17, din nou punctuali, ne vom întâlni la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, pentru o expoziție colectivă, dar mai ales pentru momentul pe care nu trebuie să îl pierdem: LANSAREA CLUSTERULUI ARTIȘTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA, iar acest moment are nevoie de participarea Dumneavoastră, fiind mult așteptat de mediul artistic și nu numai. Rețineți, vă rog, RO ART CLUSTER, ca punct de plecare pentru o serie de proiecte cu adevărat importante.
    Expoziţia de Artă Plastică

 

Sunt în măsură să vă prezint lista completă de artiști care vor expune, din care unii sunt, în fapt și membrii fondatori ai RO ART CLUSTER.

Radu ȘERBAN, Gavril ZMICALĂ, Laurențiu DIMIȘCĂ, Marcel LUPȘE, Ovidiu AVRAM, Eugen MORITZ, Andrei FLORIAN, Margareta CATRINU, Blanca Alina POP, Horaţiu WEIKER, Ioana POPA, Alexandra MUREȘAN, Adela GOCAN, Simona GOCAN, MATEI László, Cristian PORUMB, Gabriel MARIAN, Denisa CURTE, Corina FULGER, Cristina MARIAN, Marius GEORGESCU, Leonard VARTIC, Alexandru LUPȘE, Maya ROTARU, Anca CIUBĂNCAN.

Sunt nume de artiști pe care deja îi cunoașteți, le urmăriți, poate, evoluția și care se vor simți onorați să împărtășească aceste emoții artistice vii, cu noi. Vă pot spune din culisele programului, chiar știu ce vor, și programul este deja unul de succes. Artistul plastic Gabriel Marian, în calitate de curator al expoziției, a făcut o selecție de excepție, iar numele prezente în expoziție sunt, deja, o garanție. Este vorba de un fond de o sută cincizeci de lucrări, pictură, sculptură mică şi ceramică.

 

Doamna Ioana Gruiţă Savu, comisar de expoziţie, va prezenta evenimentul, iar expoziția va rămâne deschisă până în data de 1 august, a.c.

 

Dacă ați crezut că muzica bună ar putea să lipsească din programul manifestărilor, atunci cred că va trebui să aveți în vedere CONCERTUL pe care organizatorii l-au pregătit.

 

  • Astfel, începând cu ora 19.30, la CASA UNIVERSITARILOR, va avea loc lansarea CLUSTERULUI MUZICIENILOR DIN ROMÂNIA, RO MUSIC CLUSTER, un alt moment important în viața culturală a țării găzduit de orașul nostru. Amfitrion va fi domnul Grigore Leșe, Președinte de Onoare al Clusterului Muzicienilor din România.

 

Ne va încânta, desigur, cu piese din repertoriul său atât de bogat, și tot domnul Grigore Leșe va introduce celelalte momente surpriză ale serii muzicale, CONCERTUL ABBA Symphony, ca o paralelă muzicală româno-suedeză.

 

În deschidere, cum e firesc, se vor intona imnurile celor două țări, România și Suedia, urmând ca cei prezenți să poată audia Joc I pentru orchestră de coarde, Joc II pentru cvartet de coarde și orchestră, din creația compozitorului român Sabin Păutza şi lucrarea Irish Mountains of Mourne, din folclorul irlandez, o lucrare celebră deja.

 

Domnul Marcel Adrian Cadar, un muzician care nu mai are nevoie de prezentare, cel numit cândva spărgătorul de bariere prin stilul abordat, este, de asemenea, invitat.

 

ABBA Symphony, un proiect muzical ambițios, va aduce în program lucrările simfonice amintite, dar și câteva din piesele atât de cunoscute din repertoriul formației pop suedeze, ABBA.

Orchestra Opera Group Project, sub bagheta dirijorului Flaviu Mogoșan, reunește în armonie instrumentiști din cadrul Operei Naționale Române, Filarmonicii de Stat Transilvania şi Operei Maghiare din Cluj.

 

Vom putea asculta voci deosebite, artiști lirici cunoscuți și îndrăgiți de publicul meloman, soprana Mădălina DANCIU, pe care am avut plăcerea să o ascult cântând impecabil și muzică „ușoară”, va fi alături de soprana Delia MIHALI, Filarmonica de Stat „Transilvania”, tenorul Tudor BĂRBOS și baritonul George GODJA, Opera Națională Română. (Gherase Dendrino – Lăsați-mă să cânt, primul în rolul lui Muller, antreprenor, cel de-al doilea în rolul lui Paul, artist.)

 

 

S-a muncit foarte mult la repetiții, știm și asta! Le urăm mult succes, mai ales că au muncit pentru noi, cei ce vom fi acolo, prezenți.

 

Știm așadar ce vom face Duminică 3 Iunie, și mai știm că totul este organizat în detaliu, ca noi să ne bucurăm de momente deosebite, pe toată durata zilei.

 

Detalii despre procurarea biletelor găsiți pe afișele din întreg orașul, precum și pe paginile de socializare care vor reflecta evenimentul, iar redacția noastră vă stă la dispoziție pentru detalii, cu drag.

 

Ne vedem acolo, da?

Încarcă mai mult de Lucian - Călin FLOREA
Încarcă mai mult în Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Verificați de asemenea

Din culisele Concertului Christmas Magic-Concert de Colinde Americane, pentru dumneavoastră

Scriam în materialul precedent că am avut acces în culisele evenimentului. Și a fost o sur…