Acasă Life & style Stil de viață Zece trucuri simple pentru a face rost de mai mult timp

Zece trucuri simple pentru a face rost de mai mult timp

16 min citire
Comentariile sunt închise pentru Zece trucuri simple pentru a face rost de mai mult timp
0
840

Cea mai valoroasă resursă de care dispunem este cea de timp și, totuși, deseori ne scapă printre degete. Noi vă propunem zece trucuri ușoare pentru a vă „furișa” printre sarcinile zilnice care par a ni-l consuma pe tot.

  1. Legea lui Parkinson

La începutul anilor ’50, Cyril Parkinson a dezvoltat o teorie ce a schimbat felul în care privim timpul. El susținea că o sarcină, indiferent de gradul ei de dificultate, va ajunge să ocupe tot timpul pe care îl avem la dispoziție. Cu alte cuvinte, dacă avem de parcurs trei dosare la muncă și un timp de opt ore, ne vom distribui cantitatea de muncă, fie și involuntar, pentru a acoperi acel spațiu de timp.

Cum ne afectează asta? Simplu! Dacă ai o sarcină nedefinită temporal, este foarte posibil să îți ocupi un spațiu mult mai mare din zi rezolvând-o. Ceea ce am putea face pentru a preveni asta este să ne calculăm, realist, timpul necesar realizării unei sarcini. După aceea, putem alege să ne facem un interval prestabilit pentru acea sarcină sau să ne programăm alte evenimente, precum o ședință sau o ieșire în oraș, în așa fel încât să fim obligați să avem la dispoziție doar acel timp.

         2. Timpii „morți”

Tocmai ai ieșit de la muncă. Mai ai 15 minute până te vezi cu prietenii și nu ai ce face decât să aștepți. Acele cincisprezece minute intră în categoria „timpi morți”. Dar nu e chiar așa de mult, nu? Poate că nu pare, dar dacă ai petrece o zi calculându-ți toți timpii „morți”, suma ar indica altceva. Aici intră așteptatul după alte persoane, transportul, deschiderea calculatorului, statul la coadă și multe altele. Pierdem zilnic mai bine de o oră din cauza acestor situații.

Soluția este să ne facem o „agendă” a timpilor morți. Poate că avem niște mailuri de trimis, de răspuns la un mesaj, de dat o comandă sau de citit niște materiale. Datorită tehnologiei, acest lucru poate fi realizat foarte ușor. Doar scrie-ți într-un document câteva sarcini mărunte la început de săptămână (sau pe măsură ce apar) și când ai un timp mort, alege de acolo. Vei salva și acele minute pierdute, dar și timpul în care ai fi făcut în mod normal acea sarcină.

          3. Lucrurile rătăcite

Câte dimineți ai petrecut căutându-ți, cu disperare, cheile, telefonul, portofelul sau dosarul pe care îl aveai de luat la birou? Probabil mult mai multe decât ți-ai dori. Aceste situații nu ne consumă doar timp, dar ne cauzează și frustrare și ajung să ne coste oportunități pe care le pierdem.

O modalitate de a gestiona acest gen de situații este prin a aloca un spațiu special pentru lucrurile pe care știm că le folosim zilnic (mai ales dimineața). Unui obicei îi ia treizeci de zile pentru a se forma, motiv pentru care consistența este cheia aici. Dacă te-ai decis că locul cheilor este în cuiul de la intrare, încearcă să te obligi pentru acest timp să ți le pui acolo. Într-o lună va fi nenatural să faci altfe!

          4. Rezolvă acum sarcina care a apărut!

Sarcinile apar de nicăieri. Fie ele în casă sau la muncă, este inevitabil să nu ne ciocnim de ele. Ce este cel mai costisitor din punct de vedere al timpului aici, este faptul că amânăm sarcini mici, de 5-10 minute, pe… da, ai ghicit, „mai târziu”. Acest obicei nu este, în sine, o problemă, ci faptul că fie ne rămâne rulând pe fundalul gândurilor noastre, fie uităm de ea. Lucru care de obicei ne costă energie, respectiv timp, mai târziu.

O abordare eficientă este ca, dacă avem o sarcină nouă car nu ne ocupă extrem de mult timp, să o rezolvăm imediat ce a apărut, înainte de a ne apuca de ceva mai greu de finalizat.

          5. Dezordinea

Deși se conectează mult cu punctul 3, nu e tocmai același lucru. Un mediu dezordonat ne scade productivitatea și dacă am lucra, de exemplu, de acasă. Capacitatea de concentrare descrește, ia timp ca să ne focalizăm atenția, ne ia timp să găsim lucruri printre dezodinea de pe masă, trebuie uneori să luăm o sarcină de la capăt sau să așteptăm să primim din nou documentul pe care l-am rătăcit.

Un mediu organizatar fi cea mai bună variantă, dar cum deseori sunt și copii în ecuație, poți încerca să optezi pentru un stil de viață minimalist. Cum? Află aici mai multe detalii!

           6. Sarcinile grele

Orice zi vine cu sarcina sa „majoră”. E acel monstruleț pe care ne temem să îl întâlnim, pentru că e complicat și ia mult. Așa că amânăm momentul în care ne apucăm și facem lucruri mai „mărunte”, până când e mijlocul zilei, suntem extenuați și nu mai avem chef de acea sarcină. Șansele sunt că vom avea nevoie de dublul timpului pentru a o duce la bun sfârșit.

Ernest Hemingway a găsit o modalitate foarte bună de a rezolva acest tip de situații. Și tu ai folosit-o în timpul școlii! Presupune realizarea sarcinilor dificile în prima parte a zilei. Sau, dacă lucrezi noaptea sau nu te împaci cu trezitul la 8 dimineața, să îți prioritizezi sacinile în așa fel încât cea mai mare și dificilă să fie prima abordată.

           7. Gruparea sarcinilor

Atunci când ai foarte multe de rezolvat într-o singuă zi poate fi dificil să gestionezi timpul. E și mai greu când toate acestea presupun să mergi în mai multe locuri, prin oraș. Uneori trei sarcini îți pot acapara tot timpul din zi.

Noi îți propunem să încerci să îți grupezi aceste sarcini. Astfel, dacă ai de mers la muncă, la bancă, și de făcut cumpărături, ai putea căuta o sucursală și un magazin în apropierea locului în care lucrezi și să îți faci traseul în așa fel încât toate să poată fi rezolvate într-o ordine în care nu ar mai fi necesar să treci pe acasă. Asta se poate aplica și la organizarea sarcinilor de acasă sau de la locul de muncă. Dacă tot lucrezi la un dosar, rezolvă și acea problemă care s-a anexat la el între timp sau dacă ești în bucătărie, poți soate și gunoiul.

           8. Urmărește timpul necesar rezolvării sarcinilor

Deseori ajungem în situația de a nu trimite un document sau de a amâna ceva pentru că simțim că ne-ar consuma prea mult timp. Astfe, ajungem să uităm de acea sarcină.

O cale de a renunța la acest gen de procrastinare ar fi prin monitorizarea timpului pe care îl necesită o anumită sarcină. În felul ăsta, ne va fi foarte greu să ne convingem că „durează prea mult” să plătesc factura la curent. când știi clar că ia 50 de secunde să deschizi aplicația de pe telefon și să scanezi codul.

            9. Restrcții de internet

Recompensare instantă. Asta ne oferă, printre altele, internetul. Cantitatea de informație și divertisment care vine la pachet face foarte dificil pentru noi să vedem cât timp aruncăm efectiv pe fereastră. Și nu un procent bun din acea informație e utilă… cât îți amintești din ceea ce ai văzut acum două zile pe Facebook?

Ce ține de noi este să controlăm cantitatea de timp pe care o investim în navigarea internetului. Iar dacă auto-controlul nu e punctul tău forte, soluții exită în aplicații de traking, care fac asta pentru noi. Aplicații precum Stay Focused nu doar că ne permit să ne setăm timpul destinat interetului așa cum ne dorim, limitând exact aplicațiile care ne solicită, nejustificat, prea mult, dar realizează și o comparație cu media utilizării telefonului de restul populației. În felul ăsta ne putem da seama de cât de dependenți suntem și de ce măsuri avem nevoie să luăm.

          10. Predictibilitate

Este incontestabil epuizant să ai un nou program în fiecare zi. Haosul, imprevizibilitatea și numărul de sarcini care se acumulează una peste alta nu ajută deloc când vine vorba de eficiență și timp.

Exceptând persoanele a căror muncă exact asta presupune, aproape cu toții putem implementa unele obiceiuri care să ne crească nivelul de predictibilitate în fiecare zi. Fie că e păstrarea aceluiași costum pentru locul de mună sau pregătirea a două ochiuri în fiecare dimineață la micul dejun, aceste obiceiuri ne salvează mult timp, deoarece nu ne obligă să dedicăm în fiecare zi un nou timp gândindu-ne la ce alegeri am putea face.

Încarcă mai mult de Balint Ioana
Încarcă mai mult în Stil de viață
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Stropi de motivație veniți dinspre 2019

Anul care a trecut a fost, cu siguranța, un an dificil. Ne-am confruntat cu multe catastro…