Acasă Life & style Stil de viață Weekend-ul de trei zile: o utopie benefică

Weekend-ul de trei zile: o utopie benefică

5 min citire
Comentariile sunt închise pentru Weekend-ul de trei zile: o utopie benefică
0
569

Weekend-ul de trei zile devine o formă de lucru sau de învățământ tot mai explorată în ultimul timp. Așa că, imaginează-ți, cum ar fi ca vineri să nu te mai trezești la 8 ca să ajungi la muncă? Cum ar arăta weekend-ul de trei zile?

Săptămâna de cinci zile de muncă, de la 9 la 5, așa cum o știm acum, a debutat în SUA. Din 1938 până în prezent, această abordare s-a răspândid în majoritatea țărilor din lume. Totuși, ultimele rezultate indică faptul că, deși este cea mai populară, e posibil să nu fie cea mai productivă. Indiciile arată spre săptămâna cu weekend-ul de trei zile.

Contraintuitiv, funcționează!

Deși pare absurd, patru zile de muncă sau studiu în loc de cinci cresc productivitatea! Sistemul de patru zile are mai multe forme. El poate varia de la 6 ore pe zi până la 10 ore pe zi. În orice caz, acesta se dovedește superior față de sistemul de cinci zile. Motivele sunt variate, pentru că weekendul de trei zile oferă:

 • Mai mult timp pentru noi;
 • Lucru la hobbie-urile noastre;
 • Posibilitatea de a petrece mai mult timp cu familia și prietenii;
 • Prioritizarea sănătății noastre.

Toate activitățile acestea ne cresc starea de bine, fericirea, ne întăresc sănătatea și ne fac mulțumiți de viață. Prin urmare, vom avea mai multă motivație și energie, lucruri care se vor reflecta și în munca noastră.

Dar ce firmă ar accepta așa ceva?

Deloc surprinzător, Microsoft s-a interesat de cele mai productive sisteme. Prin urmare, în Japonia, au implementat săptămâna de lucru de patru zile în loc de cinci, iar rezultatele s-au ridicat la așteptările avute. Productivitatea a crescut cu 40%, iar starea generală a angajaților era mult mai bună.

El a fost încercat și în zone precum Noua Zeelandă, Regatul Unit al Marii Britanii, SUA și Gambia.

Mai mult, anumite școli și instituții de învățământ au început să testeze această metodă. Rezultatele au dovedit că îmbunătățește performanța academică a elevilor. De asemenea, Finlanda a luat în considerare anul trecut posibilitatea implementării unei astfel de structuri.

Și totuși, de ce nu beneficiem de el?

Acum 50 de ani, muncitorii aveau 90 de ore de muncă pe săptămână. Revoltându-se, au reușit să scadă numărul de ore la 45, cât este astăzi. Sistemul este unul nou. Prin urmare, va trece ceva vreme până s-ar putea implementa. Majoritatea activităților și prestărilor de servicii gravitrează în jurul său, iar schimbarea sa ar însemna o restructurare masivă.

Totuși, nu este imposibil. Chiar în România o firmă de IT a implementat weekendul de trei zile pentru a crește productivitatea. Prin urmare, se pornește de la pași mici.

Încarcă mai mult de Balint Ioana
 • Idei de activități pentru iarnă

  Vin sărbătorile! Ce poate fi mai frumos decât să te bucuri împreună de persoanele la care …
 • Hygge: rețeta daneză a fericirii

  Danezii sunt cunoscuți ca fiind cel mai fericit popor din Europa. În Copenhaga se găsește …
 • Ego și Super-ego

  Autor: Raluca Irimie Ați auzit de Ego? Este un termen din ce în ce mai prezent în vocabula…
Încarcă mai mult în Stil de viață
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Stropi de motivație veniți dinspre 2019

Anul care a trecut a fost, cu siguranța, un an dificil. Ne-am confruntat cu multe catastro…