Acasă Social Voluntar pentru Societate Viața pentru persoanele fără adăpost

Viața pentru persoanele fără adăpost

14 min citire
Comentariile sunt închise pentru Viața pentru persoanele fără adăpost
1
1,318

Persoanele fără adăpost, sau „oamenii străzii”, cum mai sunt numiți, se confruntă cu numeroase probleme. De ce au ajuns în această situație și de ce nu se pot schimba lucrurile? Vă invităm, în continuare, la o schimbare de perspectivă.

Iarna este aici. În România sunt peste 162.375 de persoane fără adăpost, conform Recensământului din anul 2011. Inevitabil, vom întâlni, ca în orice alt anotimp, oameni ai străzii. Doar că, de data asta, poate îi putem privi cu alți ochi. Persoanele fără adăpost întâmpină numeroase dificultăți și rareori ajung pe străzi pentru că își doresc. Multă lume stigmatizează această populație, dar dincolo de aparențe, aceste persoane nu sunt acolo pentru că nu își doresc să muncească. Nu sunt persoane leneșe, iar majoritatea nu ajung acolo din cauza băuturii, ci apelează la băutură pentru că au ajuns acolo.

Cum se ajunge în aceste situații?

Există numeroase motive pentru care cineva ar putea ajunge să nu aibă adăpost. Adevărul este că, dintr-o neșansă mare, oricare dintre noi s-ar putea găsi în acea situație. Prin urmare, de ce se crează aceste probleme? Motivele pot fi numeroase și nu țin întotdeauna de individ. Ele pot fi:

 • o investiție financiară proastă la un anumit punct al vieții care a dus la pierderea locuinței
 • pierderea locului de muncă, uneori chiar și din motive ce țin de închiderea firmei la care se lucrează
 • o problemă de sănătate care a cauzat imposibilitatea de a-și asigura venitul
 • un credit ce nu a putut fi înapoiat
 • jocurile de noroc
 • consumul de substanțe interzise sau alcool
 • violență domestică (caz în care persoana abuzată preferă să locuiască pe străzi)
 • alungarea din casă (intră în această categorie și copiii, și adolescenții)
 • un divorț finalizat prin pierderea majorității bunurilor

Lista poate continua, și da, o parte din populație ajunge în acest punct din cauza unor decizii de viață mai puțin fericite. Dar este important să ne dăm seama că nimeni nu își dorește să se afle acolo. Deși există adăposturi oferite de stat, majoritatea persoanelor le evită. Acest lucru se întâmplă din cauza condițiilor precare și a violenței și abuzurilor la care sunt supuși. Deseori le sunt furate și așa puținele bunuri pe care le au. Dacă de mâine ai locui pe străzi, ce ai lua cu tine? Și cum ar fi dacă acel puțin ți-ar fi luat?

Cu ce se confruntă persoanele fără adăpost?

Nu ajungem deseori să ne gândim la condițiile de trai ale acestor oameni pentru că suntem prea deranjați de lucurile lor împrăștiate, de mâna întinsă sau de mirosuri. Dar care sunt, totuși, lucrurile cu care se confruntă?

 • condiții meteorologice (ploaie, vânt, zăpadă, îngheț)
 • nu au siguranța următoarei mese (unii suferă zile întregi de foame)
 • sănătate (neavând un buletin sau o asigurare de sănătate, nu sunt acoperiți de umbrela serviciilor de sănătate oferite de stat, fiind mult mai predispuși bolilor)
 • lipsa produselor de igienă personală (săpun, șampon, șervețele/prosoape curate etc.), tampoane pentru femei, prezervative, scutece pentru bebelușii care sunt crescuți pe stradă
 • stigmatizare (studiile arată faptul că izolarea socială produce aceleași efecte ca durerea fizică: https://science.sciencemag.org/content/302/5643/290.abstract)
 • lipsa stabilității și siguranței fizice (mulți dintre ei sunt victime ale abuzurilor, fiind complet lipsiți de protecție)
 • nu au acces la educație (copii crescuți pe străzi intră în această categorie)

De ce nu pot ei să facă nimic în privința asta?

Este simplu să ne spunem că dacă am fi în locul lor am căuta un loc de muncă pentru a ieși din acea situație. Dar nu e totdeauna așa de ușor pe cât pare din exterior.

În primul rând, acești oameni nu au o locuință, prin urmare, nu pot avea un buletin cu un termen mai mare de un an de zile, iar reînnoirea atât de frecventă este un lux pe care nu și-l permit. Astfel, nu pot fi angajați cu carte de muncă.

În al doilea rând, presupunând că ar avea, totuși, un buletin, sunt foarte mici șansele de a fi angajați. Angajatorii evită, de obicei, aceste persoane. Asta este deopotrivă din cauze de aspect fizic (îmbrăcăminte, lipsa igienei), dar și din stigma aferentă și lipsă de încredere.

În al treilea rând, chiar dacă s-ar trece peste aceste aspecte, unele persoane ajung să fie efectiv obligate să fure pentru a-și asigura o masă, fie că e vorba de produse din magazin sau bani. Iar în măsura în care furtul este ceva ce trebuie descurajat, nu putem să închidem ochii când înțelegem de ce existența unui cazier duce la scăderea șansei de angajare.

De asemenea, este foarte probabil faptul că nu au la cine să apeleze și sunt complet singuri în aceste momente.

Da, au existat soluții propuse autorităților

Se caută în continuare soluții pentru aceste probleme. Dar adevărul este că autoritățile nu pot face față la unele circumstanțe, precum controlul constant al adăposturilor. Alteori soluțiile sunt pur și simplu ignorate… Da, sunt puse la dispoziție adăposturi, dar situația de acolo este deseori nefericită. Oamenii nu apelează la ajutor și din motive de frică, rușine, stigmatizare și neîncredere în faptul că cineva vrea să îi ajute. Motive de care, alături de autorități, și noi ne facem vinovați.

Ce putem noi face?

Ca indivizi, poate fi uneori dificil să ne convingem că aceste persoane nu sunt neapărat acolo din vina lor. Este dificil să arătăm înțelegere și empatie, pentru că ne obligă să ne punem în pielea lor. Uneori motivele de îngrijorare când vine vorba să ne apropiem de cineva care pare beat sau periculos sunt extrem de valide. În situațile în care te simți pus în pericol, cel mai important este să îți asiguri integritatea corporală.

Poate că nu putem schimba viața cuiva de pe stradă, dar ce putem face câteva lucruri mărunte pentru ei. Lucruri care nu cer atât de multe de la noi. Fiind deja în luna decembrie, vă invităm să faceți câteva fapte bune și nu doar pentru că e Crăciunul, ci pentru că e uman. Dacă nu ne place ideea de a da bani, există și alte căi de a ajuta:

 • poți duce o masă caldă cuiva
 • poți oferi haine și încălțăminte
 • oferă un zâmbet
 • integrează, nu ignora
 • ascultă și răspunde cu bunătate la întrebările lor – sunt oameni ca și tine, care au avut neșansa de a se găsi aici
 • ia în serios situațiile în care observi o urgență medicală, socială sau un abuz și contactează imediat autoritățile. Poți salva o viață!

Concluzia ar fi faptul că ține de fiecare să schimbăm ceva. Și poate că gestul tău nu poate să schimbe viața tuturor oamenilor prinși în aceste situații de viață, dar poate schimba complet viața pentru o persoană, iar asta este mai mult decât important. Iar apoi, este bine uneori să ne amintim să fim recunoscători pentru ceea ce avem.

 

Încarcă mai mult de Balint Ioana
Încarcă mai mult în Voluntar pentru Societate
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Lucruri pe care trebuie să le știm despre reciclarea plasticului

Reciclarea plasticului este una dintre cele mai ineficiente tipuri de reciclare. Prea puți…