Acasă Cultură 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

2 min citire
Comentariile sunt închise pentru 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania
1
904

La finalul războiului ruso-turc, în 1812, Basarabia devine provincie a imperiului țarist, parte a căruia rămâne până la finalul anului 1917, când își declară autonomia, iar apoi independența pe 24 ianuarie 1918. Aceste evenimente au culminat prin Unirea cu Regatul României la 27 martie 1918.
Concret, pe 27 martie 1918 Sfatul Țării al Republicii Democratice Moldovenești votează prin vot nominal deschis Unirea cu Regatul României pe care îl numește: “Mama sa, România”.
Printre condițiile Unirii s-au numărat: faptul că Basarabia avea să rămână autonomă, având propriul său organ legislativ; doi reprezentanți ai Basarabiei vor fi parte a Guvernului central român; Basarabia va avea în Parlamentul României un număr de deputați proporțional cu populația acesteia și alegerile urmau să fie libere printr-un vot direct, egal, secret și universal. Aceste condiții au încetat în noiembrie 1918 când Sfatul Țării adoptă o moțiune prin care Basarabia se unește fără condiții cu România.
La momentul Unirii Basarabia avea o populație de peste 2,7 milioane de locuitori, iar organizarea administrativ-teritorială era în județe, conduse de un consiliu județean și de reprezzentantul Guvernului în teritoriu, respectiv prefectul.
Românii reuniți aveau să treacă împreună peste greutățile sociale și economice de după război mânați de sentimentul patriotic și de speranța la mai bine.
Astăzi se împlinește un secol de la acel moment ce a reprezentat un pas în procesul de întregire a țării, finalizat prin Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Consorțiul Universitaria – viitorul învățământului superior românesc de calitate

În cadrul Reuniunii Consorţiului Universitaria, care a avut loc la Iași, în perioada 21 &#…