Acasă Social Sănătate Un om al Clujului-Profesorul dr. Florea Marin

Un om al Clujului-Profesorul dr. Florea Marin

9 min citire
Comentariile sunt închise pentru Un om al Clujului-Profesorul dr. Florea Marin
0
727

,,Nu trebuie să înveți să scrii, ci să știi să vezi. Scrisul este o consecință…”

Antoine de Saint Exupery

Așa e, maestre, trebuie să știi să vezi. Puțini reușesc acest lucru.  Și nu trebuie să uităm nici faptul că:  ,,Pentru a scrie o carte extraordinară, trebuie să alegi o temă extraordinară…” Asta o spunea marele romancier și eseist Herman Melville cunoscut  pentru romanul său Moby Dick, care l-a făcut celebru.

Omul despre care vreau să vă vorbesc astăzi, cu siguranță a știut să facă aceste două lucruri. Medic primar internist, prof. dott. Expert d’Europe E.E., membru de onoare al corpului profesoral al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”,  membru emerit al Academiei de Științe Medicale din România, profesorul dr. Florea Marin a scris și a publicat peste 350 de lucrări de specialitate.

 

Este mult? Este puțin? Poate că nu numărul de cărți spune acest lucru cât faptul că pentru Florea Marin a contat și contează  doar ce a așternut pe hârtie. Lucrările lui ștințifice vorbesc despre medicina internă, cât și despre expertizele medicale, despre capacitatea de muncă, reabilitarea medicală în boli digestive, diabet zaharat, boli oculare şi cardiovasculare,  în domeniul explorărilor morfofuncționale, o literatură extrem de vastă care vorbește despre munca de o viață a  profesorul dr. Florea Marin, muncă bazată pe o largă experienţă medicală, îmbogăţită de o pregatire culturală şi filosofică.

Cu mulți ani în urmă, am avut onoarea să-l cunosc și eu pe acest minunat om. L-am însoțit nu odată la Galele MEDICINĂ, ARTĂ, CULTURĂ care aveau loc, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, i-am fost alături la unele lansări de cărți ale domniei sale, am fost în atelierul său de lucru unde ca și om de litere și-a scris cărțile, dar l-am însoțit și pe cărările munților din jurul Clujului, bucurându-mă de prezența și de cuvintele acestui om atât de erudit. Au fost zile frumoase, eram și noi mai tineri și aveam atâtea să ne spunem…

 

11 iunie 2018 laCluj-Napoca

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, împreună cu Filiala din Cluj-Napoca a Academiei Române, ne invita la lansarea volumului dedicat Anului Centenar al Marii Uniri intitulat  Facultatea de medicină, școala medicală clujeană și spitalele din Cluj (1500-2000), Ediția a II-a, revizuită și adăugită cu perspectiva medicinei și farmaciei clujene de la origini până în zilele noastre, autor  profesorul dr. Florea Marin.

Într-o atmosferă academică deosebită, de o ținută aparte, a avut loc prezentarea acestui extraordinar volum care nu era altceva decât munca tenace și de o viață a profesorului și omului Florea Marin. O carte având 1000 de pagini care ne povestesc despre evoluția în timp și spațiu a medicinei clujene în special și a celei transilvane în general, o carte care ne povestește despre precursorii Facultății de medicină și ai școlii medicale clujene încă înainte de anul 1872, despre întemeierea Facultății de medicină și a școlii medicale clujene, anii 1919 -1940, refugiul la Sibiu, revenirea la Cluj, anii 1945 -1948 și despre cei care au continuat cu atâta onoare școala medicală clujeană, anii 1948 -1990, 1991 -2000. Am răsfoit cu interes această carte. Sunt prezentări ample, pe unități medicale, pe activități ale cadrelor didactice și ale studenților, o mulțime de evenimente  medicale, educative și sociale care au avut loc în toți acești ani, o carte care vorbește despre cei care au stat și vor sta lângă noi cu atâta profesionalism… De remarcat că ceea ce a scris profesorul dr. Florea Marin depășește cu mult anul 2000.

Acad. Gheorghe Benga, cel care a gândit și dus la capăt dificila misiune de așezare a paginilor în fireasca lor ordine, sub îngrijirea căruia a fost editată această ediție, a prezentat volumul subliniind modul original de abordare a istoriei medicinei clujene de către profesorul Florea Marin și caracteristicile acestei ediții.

Cu această ocazie, profesorului Florea Marin i s-au decernat distincțiile: medalia Iuliu Hațieganu, de către dl. prof. dr. Ștefan Ioan Florian, președintele Senatului Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, precum și medalia Gheorghe Barițiu, cea mai înaltă distincție a Filialei clujene a Academiei Române, de către dl. acad. Emil Burzo, președintele filialei.

Toată această întâmplare extraordinară a avut o valoare de unicat în viața Academiei clujene și nu pot să închei fără a aminti cuvintele marelui scriitor Ernest Hemingway care atât de bine se potrivesc crezului omului Florea Marin:

,,Am învățat să nu golesc niciodată fântâna care-mi alimentează scrisul, am învățat că trebuie să mă opresc de fiecare dată când mai rămâne ceva, undeva, în adâncul ei,  să las izvoarele să-l umple din nou pe timpul nopții…”

Astăzi, OMUL și MAGISTRUL a ajuns la frumoasa vârstă de 93 de ani. La mulți ani și multă putere de muncă în continuare!

 

Autor: IOAN MEGHEA

 

 

 

 

 

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Sănătate
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Un nou Spital Pediatric cu profil regional în Borhanci. Grijă pentru copii

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat faptul că a fost identificată…