Acasă Social Sănătate Uleiuri esențiale în stomatologie

Uleiuri esențiale în stomatologie

15 min citire
Comentariile sunt închise pentru Uleiuri esențiale în stomatologie
15
22,018

           Odată cu creșterea volumului de informații din ultimii ani, oamenii au avut acces la tot mai multe date privitoare la modul în care să-și păstreze optim starea  de sănătate. Astfel a crescut și dorința de a se reîntoarce la natură și la un mod de viață în armonie cu mediul înconjurător.

Terapiile alternative din care face parte și aromaterapia reprezintă o formă complementară a medicinei alopate. Aromaterapia este o metodă terapeutică care se bazează pe utilizarea uleiurilor esențiale concentrate obținute în urma distilării. Folosește moleculele naturale volatile și aromatice prin trei metode recunoscute, după cele trei mari școli internaționale de aromaterapie: inhalarea, masajul și ingestia uleiurilor.

Foto Young Living-uleiuri esentiale

Unul dintre cele mai cunoscute branduri internaționale care folosește puterea vindecătoare a uleiurilor esențiale este  Young Living. Gary Young, întemeietorul firmei Young Living, a înțeles încă din anii ‘90 faptul că medicina clasică, cu toate avantajele pe care le oferă, poate fi substituită cu succes de terapii naturiste oferite de plantele medicinale. Pornind de la un hobby personal, el a reușit să creeze printre cele mai puternice rețele de distribuție de uleiuri esențiale cu scop terapeutic din lume.

Uleiurile sunt obținute prin distilarea la rece a florilor, cojilor sau rădăcinilor din plante, imediat după recoltare, iar plantele la rândul lor sunt culese din zonele în care acestea cresc în mod natural. Astfel, se obțin esențe pure 100% de uleiuri care îmbunătățesc starea de sănătate fizică, psihică, mentală și emoțională a persoanelor care le folosesc. Toți constituienții uleiurilor volatile au energie electrica și energie vibrațională. Uleiurile esențiale au proprietăți antiinfecțioase, antivirale, antibacteriene și antifungice, pe lângă efectele calmante, sedative și relaxante.

         În prezent, stomatologia utilizează pe cale restrânsă terapiile alternative naturiste, studiile făcute fiind foarte rar publicate. Întrucât  foarte mulți părinți cu copii mici privesc cu atenție acest subiect, medicii dentiști deschiși terapiilor alternative au început să studieze și să aplice în cabinetele lor uleiurile esențiale. Există deja cabinete medicale care folosesc vaporii de uleiuri esențiale de lavandă, stress-away și purification pentru a induce o stare de relaxare în rândul pacienților care vin la tratamente. De asemenea, lavanda reduce durerea și starea de anxietate dinaintea unei anestezii sau injecții.

         Uleiul natural de portocală s-a dovedit că reduce hipersalivația,  scade pulsul și se poate folosi și la copii, nu numai în cabinetele medicale, ci și acasă. Aplicat pe periuță o dată la două zile, contribuie la albirea dinților.

Uleiul de copaiba conține cea mai mare cantitate de beta carryophyllene (55%), fiind singurul ulei esențial care nu se obține prin distilare. Este un foarte bun inflamator, antibacterian și anestezic și poate fi aplicat local fără a fi diluat, după cum se poate lua și ca și supliment (2-4 picături de 3 ori pe zi) în hipersensibilitate dentinară, gingivite sau abcese dentare.

Clove (cuișoare) este cel mai vechi ulei esențial utilizat în stomatologie.  Conține eugenol care are acțiune antibacteriană cu spectru larg, antiseptică, antifungică, analgezică și hipertensivă și se folosește  în industria stomatologică în anumite produse pentru a calma durerile dentare. În diluție 1:20 în ulei de măsline se poate aplica pentru petele cretoase la copii, cel puțin de două ori pe zi, împreună cu extractul gemoterapic de brad (1 ml dimineața și 1ml seara).

Tea-tree (arborele de ceai) este un foarte apreciat ulei antiseptic cu utilizări multiple: antifungic, antiviral și antiinflamator, tonic și de stimulare a sistemului imunitar. Se poate aplica local, în ulcerațiile mucoasei bucale, se poate inhala sau administra intern. Utilizări: afte bucale, gingivite ulceronecrotice, parodontoză, candidoză bucală, sinuzită.

  Myrrh (smirna) are o aromă bogată cu acțiune purificatoare. Conține sescviterpene care stimulează sistemul limbic de la nivelul creierului. Are puternic efect antioxidant, antiinflamator, antiviral, astringent și tonic, fiind folosit în micoze, infecții gingivale, afecțiuni dermatologice. Se pot masa gingiile cu un amestec de ulei de smirnă, lavandă și rozmarin, în ulei de cocos.

   Frankincense (tămâia) face parte din uleiurile biblice alături de smirnă, uleiuri cu puternice acțiuni antitumorale. Poate fi folosit în diluție 1:30 în cazul erupțiilor dentare la copiii care nu au niciun dinte erupt. Aplicată pe dinți, tămâia distruge smalțul, de aceea se utilizează cu prudență,  doar pe tegument sau înghițită în capsule speciale.

Lavanda este unul dintre cele mai bune cicatrizante pentru piele, fiind foarte eficient în arsurile chimice, dar și în aftele bucale. Se recomandă pentru orice tip de inflamație. Se aplică direct pe leziunile bucale pentru reducerea durerii și pentru a grăbi vindecarea.

Uleiul de rozmarin are acțiune antibacteriană, antifungică, decongestivă, mucolitică și ușor cicatrizantă. Poate fi folosit în sinuzite, prin inhalare. Poate fi luat intern, câte 1 picătură/ kgcorp in 3 reprize pe zi, după mese.

Spearmint (menta) este un antiseptic mucolitic și stimulant al funcției vezicii biliare, ajutând digestia. Actionează asupra bacteriilor anaerobe din pungile parodontale. Se folosește în pastele de dinți pentru copii.

Geranium (mușcata)  este un foarte bun adjuvant în infecții virale (herpes, zona zooster), în afecțiuni dermatologice.

   Thyme (cimbru) este un ulei esențial picant, foarte puternic, care conține cantități mari de timol, ce are proprietatea de a reduce bacteriile din cavitatea bucală. Inhalat direct poate afecta mucoasa nazală.

     Oregano este tot un ulei cu parfum picant, înțepător care ajută sistemul imunitar, aparatul respirator și sistemul digestiv. Poate fi adăugat și în mâncare ca supliment nutritiv.

  Thieves este un amestec de uleiuri care conține cuișoare, lămâie, scorțișoară, eucalipt și rozmarin. Poate fi aplicat direct pe gingii în cazul durerilor dentare, poate fi inhalat sau aplicat nediluat pe tălpi. Este frecvent utilizat în infecții respiratorii virale și bacteriene, răceli, dureri de cap, dureri de dinți.

Melrose este un amestec de uleiuri esențiale utilizat în urma tăieturilor ca cicatrizant, a durerilor gingivale, în gangrene sau dureri de gât. Conține arbore de ceai, naouli, rozmarin și cuișoare.

         Purification conține lemongrass, mirt, rozmarin, arbore de ceai și lavandă și este un foarte bun antiseptic, dezinfectant. Poate fi inhalat direct, aplicat pe tălpi sau local în cazul tăieturilor, rănilor sau hematoamelor.

         Literatura de specialitate indică cu succes uleiurile esențiale în tratamentul următoarelor afecțiuni:

  • Herpex bucal: tea-tree, copaiba, lavandă sau purification;
  • Candidoza bucală: spălături cu ceai de mușețel și o picătură de smirnă sau apă de gură thieves;
  • Afte bucale: apă de gură thieves, smirnă în diluție 1:10 sau copaiba, tea-tree, geranium, lavandă sau tămâie aplicate local cu precauție;
  • Hipersensibilitate dentinară: copaiba, tea-tree, thieves sau cuișoare în diluție 1:5;
  • Albirea dinților: wintergreen sau portocală – o dată la două zile;
  • Remineralizare: cuișoare în diluție 1:20 de cel puțin două ori pe zi împreună cu extract gemoterapic de brad;
  • Abces dentar: thieves și copaiba pe compresă ținută între dinți, iar la copii thieves, oregano sau cimbru alternativ în tălpi.
  • Implanturile dentare pot fi dezinfectate cu ajutorul uleiurilor esențiale puternice, antiinfecțioase.

Trebuie specificat că uleiurile esențiale utilizate corect se pot dovedi foarte benefice în tratamentele stomatologice , totul este să avem încredere în beneficiile lor miraculoase și, bineînțeles, să apelăm la  medicii stomatologi, pentru că ele nu suplinesc intervenția terapeutului. Aplicarea uleiurilor esențiale cu rol terapeutic pot rezolva la domiciliu urgențele  medicale,  până ce pacientul ajunge la cabinet.

De asemenea, să avem în vedere că toate terapiile moderne, alături de cele clasice au un singur scop, acela de a crea condițiile pentru ca organismul să se vindece, iar pacientul să pășească cu încredere în cabinetul de stomatologie.

 

Dr. Mureșan Violeta

Medic specialist stomatolog

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Sănătate
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Trei noi echipamente medicale achiziționate pentru Institutul de Urologie

Consiliul Județean Cluj a achiziționat trei noi echipamente medicale ultraperformante pent…