Acasă Life & style Tu ce rol crezi că joacă fericirea în viața ta?

Tu ce rol crezi că joacă fericirea în viața ta?

6 min citire
Comentariile sunt închise pentru Tu ce rol crezi că joacă fericirea în viața ta?
1
963

Pentru că a fost de curând ziua internațională a fericirii, pe 20 martie, ne-am gândit că este nimerit să profităm de ocazie și să ne centrăm, măcar pentru o scurtă perioadă, pe lucruri mai pozitive.

Este greu să dăm o definiție general valabilă, dar cred că toți putem accepta faptul că fericirea este o stare mentală caracterizată de existența unor emoții pozitive de intensitate semnificativă. Pe termen lung, interacțiunile plăcute, generatoare de astfel de emoții au o influență directă asupra sănătății psihice și chiar asupra sănătății somatice. În continuare, vă oferim câteva strategii pentru a aduce mai multă fericire în viața voastră și a celor din jur.

 

În primul rând, e nevoie să identificăm acele lucruri care ne fac, în mod autentic, fericiți, și să le punem în practică. Fie că e vorba de o drumeție, de o discuție cu un prieten drag, sau puțin timp pentru tabieturile personale, la o privire mai atentă, vom găsi cu siguranță o sumedenie de lucruri mici care să  ne facă să ne simțim mai bine.

Stabilește-ți un program în care să incluzi cât mai multă activitate fizică. O viață activă te va ajuta și să ai o greutate optimă și o stare de sănătate bună, dar îți va îmbunătăți semnificativ starea mentală. Unii oameni preferă plimbările, sau chiar grădinăritul. Important e să alegi activități care să ți e potrivească și să fii consecvent!

Oprește televizorul și deconectează-te de la tehnologie. E un aspect deosebit de important. Chiar dacă invențiile moderne ne-au ușurat viața din multe puncte de vedere, ne privează de contactul fizic real cu cei din jur. Stabilește zilnic un interval în care să te rupi de lumea virtuală și să te ocupi de alte lucruri.

Exprimă-ți recunoștința și regretele. Dacă lași lucruri nespuse, fie că e vorba de mulțumiri sau păreri de rău, vei acumula în timp un bagaj care te va împiedica mai mult decât să te ajute.

Fii selectiv cu timpul tău și cu oamenii care te înconjoară. De multe ori alegem, mai mult sau mai puțin conștient, lucruri care nu ne ajută pe termen lung. Cele mai bune rezultate sunt obținute de către cei care știu să își dozeze timpul eficient și reușesc să își dezvolte potențialul. Cei care sunt sufocați în relații toxice sunt cu atât mai predispuși să fie triști și neîmpliniți. Încearcă să te înconjori de oameni care să te ajute să te descoperi, să devii mai bun, care să te motiveze și să te inspire.

Împacă-te cu trecutul și acceptă lucrurile ce nu le poți schimba. Cât timp te concentrezi pe evenimentele neplăcute din trecut, nu te vei putea bucura de prezent. Viața nu este predictibilă, și unele lucruri depășesc posibilitățile noastre de influență. A rămâne cramponat în propriile ruminații e ca și cum te-ai învârti constant într-o buclă a trecutului, iar asta nu e în favoarea ta. Acceptă ce nu poți schimba și schimbă ce îți stă în putință!

 

Autor: Raluca Irimie-Psihoterapeut

 

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Life & style
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Stropi de motivație veniți dinspre 2019

Anul care a trecut a fost, cu siguranța, un an dificil. Ne-am confruntat cu multe catastro…