Superficialitate

7 min citire
Comentariile sunt închise pentru Superficialitate
0
140
Superficialitate

Era odată un Ion care mânca zilnic la un restaurant gen fastfood. Uneori chiar mergea de două ori pe zi să mănânce acolo. După o vreme, un prieten îl mustră bine și îi recomandă să înceteze a mai mânca fastfood, că i se va deteriora sănătatea, îi va crește colesterolul, sigur se va îmbolnăvi ori va crește în greutate.

Starea de vinovăție

Omul nostru, dupa conversația cu acel prieten, s-a întors acasă, necăjit. A căzut în depresie, pentru că se obișnuise cu mâncarea fastfood, dar în același timp a crezut ceea ce i-a zis prietenul său. De fiecare dată când mergea însă la restaurant, mergea cu un nod în gât, se simțea vinovat.

Întâlnirea cu prietenul

Dupa 5 ani de zile, cei doi s-au întâlnit din întâmplare la acel restaurant . Ion era la o masă și își mânca ceea ce comandase. Se învățase cu acea stare de vinovăție care făcea parte acum din el. La un moment dat, intră prietenul său, care avea cu 20kg mai mult decât acum 5 ani. Își comandă un meniu cu aripioare picante, cartofi pai și cola, după care se așeză la aceeași masă la care era și Ion. Cei doi se bucurară de această reîntâlnire și Ion mirat îi zice:

-Pai cum măi frate, tocmai tu care îmi recomandai să nu mai mănânc la fastfood, intri aici și îți comanzi un meniu care nu-i deloc sănătos?
La care prietenul îi răspunde:

-Da, măi Ioane, păi mi-am schimbat părerea la scurtă vreme. M-am despărțit de prietenă, și am căzut în depresie. Nici nu mai îmi făceam de mâncare, și nu îmi permiteam să mănânc la vreun restaurant. Așa că am venit într-o zi aici și am constatat că-s foarte gustoase mâncărurile, și în plus sunt și ieftine. De atunci mănânc zilnic aici. Știu, sunt comod, dar nu am vrut să mă las pradă depresiei. M-am îngrășat cu 20kg, iau medicamente de colesterol, am suferit un infarct la un moment dat, dar îmi accept situația. De depresie nu am scăpat complet și în plus nu am energie, dar asta e. La un moment dat tot vom muri nu? Dar spune-mi, tu cum de arăți tot la fel, nu te-ai îngrășat deloc, și văd că frecventezi în continuare restaurantele fastfood? Cu sănătatea cum ești? Ion răspunde:

-Bag de seama că ceea ce mi-ai zis tu în legătura cu mâncarea fastfood, nu e adevărat, cel puțin nu pentru mine. De fapt nu prea văd cum consumul a două salate zilnic la restaurant pot să îmi afecteze sănătatea. Eu întotdeauna salate am cumpărat, și nu cu pui, ci simple, doar cu legume. E adevărat că din când în când îmi cumpăr și un meniu cu pulpe de pui, dar asta se întamplă mai rar. Cu sănătatea stau foarte bine, însă am o încredere în mine foarte scăzută, și m-am cocoșat puțin, nu știu de ce. Mă simt parcă vinovat fără motiv.

Concluzii

  • Nu te grăbi cu judecata celuilalt. Gândește-te mai bine, și privește contextul. Nu îți face scenarii în legătura cu ceea ce îți spune interlocutorul. Crește-ți gradul de empatie și încearcă să înțelegi înainte de a da cu sabia!
  • Nu accepta nicio critică din partea altora dacă nu o să schimbi nimic la tine în legătura cu acel lucru. Mai concret dacă cineva îți zice că nu-i bine ceea ce faci, tu ești de acord cu el, și totuși continui să faci acel lucru, e ca și cum te-ai autodistruge. Ai două alternative sănătoase: ori îi respingi ideea și nu ești de acord cu el, ori i-o accepți și te schimbi. Nu te sabota! Respectă-te!
Încarcă mai mult de Nelu-Cristian Țone
Încarcă mai mult în Stil de viață
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

3 tipuri de oameni care merită evitați

Autor: Raluca Irimie Cu toate că ne așteptăm ca oamenii să ne răspundă cu aceeași monedă, …