Acasă Cultură Spectacol de succes la Tabăra Muzicală de Vară a Şcolii de Arte Cluj-Napoca, iulie 2019, ediţia I – staţiunea Muntele Băişorii

Spectacol de succes la Tabăra Muzicală de Vară a Şcolii de Arte Cluj-Napoca, iulie 2019, ediţia I – staţiunea Muntele Băişorii

9 min citire
Comentariile sunt închise pentru Spectacol de succes la Tabăra Muzicală de Vară a Şcolii de Arte Cluj-Napoca, iulie 2019, ediţia I – staţiunea Muntele Băişorii
0
310

Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a organizat în perioada 8 – 12 iulie 2019, în staţiunea Muntele Băişorii, Tabăra muzicală de vară, ediţia I, având ca temă un gen care se bucură de o mare popularitate, muzica de petrecere.

Iar spectacolul din seara zilei de de joi 11 iulie, din ajunul închiderii acesteia, a avut loc în sala de conferinţe a hotelului “Alpin”, locul unde cursanţii Şcolii de Arte Cluj au şi exersat, din greu, repertoriul stabilit de coordonatori, timp de patru zile. “Am început taberele muzicale, de mai multe genuri, în anul 2012 – şi ne aflăm, practic, la cea de-a paisprezecea ediţie a unei astfel de activităţi.

Şi, ţinând cont de faptul că anul 2019 a fost desemnat drept “Anul tradiţiilor populare la Şcoala de Arte Cluj-Napoca”, tema acestei tabere este muzica de petrecere, mai precis, muzica pe care interpreţii vocali şi instrumentali o abordează în cadrul unor evenimente, cum ar fi: nunţi, botezuri, etc.

Cei care absolvă cursurile noastre de canto sau instrumente muzicale obţin o diplomă, care atestă calitatea lor de cunoscători ai domeniului pe care l-au ales: muzică populară, uşoară sau clasică.

dav

În contextul organizării taberei amintite regăsim şi această formă de exprimare artistică, muzica de petrecere, care completează dezvoltarea celor implicaţi în curs, făcându-i capabili să performeze în cadrul evenimentelor la care vor participa mai târziu, ca artişti, după absolvire”, ne-a declarat, referitor la această nouă acţiune a Şcolii de Arte Cluj, directorul adjunct al instituţiei dl. Marius Moldovan.

În ceea ce priveşte modul efectiv de lucru al organizatorilor taberei, acesta s-a desfăşurat astfel: în prima sa parte au fost create două ateliere distincte – unul în domeniul instrumental şi altul în cel al cântului vocal, iar în cea de-a doua parte s-a produs îmbinarea şi conlucrarea celor două ateliere. Totul, pentru a crea, la final, momentele artistice mult dorite, în cadrul spectacolului de evaluare a muncii cursanţilor, ce urma să se desfăşoare în seara de joi, 11 iulie.

Înainte de începutul reprezentaţiei – la care au asistat şi numeroşi localnici – profesorul Mihai Ghircoiaş, unul dintre cei care au asigurat acompaniamentul cursanţilor pe parcursul taberei muzicale, ne-a declarat următoarele: “A fost o pregătire intensă şi pasionată pentru un repertoriu de petrecere, potrivit unei bune audiţii. Acesta a fost gândit din prima zi a taberei, pot zice că pentru fiecare voce în parte. Suflătorii de la clasa d-lui expert Petrică Pleşca au intervenit admirabil la fiecare melodie cântată. Practic, pe parcursul taberei, au fost câte trei repetiţii pe zi, iar doamna expert Ana Strîmturean a reuşit admirabil să ne ofere scurte potpuriuri din felurite melodii populare de petrecere, astfel că prima ediţie a acestui gen mai special de tabără a fost, în opinia mea, o reuşită deplină – care se cere continuată”.

La rândul său, d-na expert Ana Strîmturean ne-a mărturisit, printre altele: “În cele patru zile de muncă eficientă din tabără au participat opt solişti vocali şi opt instrumentişti, cursanţi ai şcolii, cei mai mulţi fiind pentru prima dată într-o asemenea tabără. Şi aceasta mi-a părut cu adevărat folositoare pentru că unii au considerat că nu lucrează un an întreg din punctul de vedere al repertoriului cât asimilează pe parcursul celor câteva zile, perioada în care au exersat la Muntele Băişorii. Şi-n plus, vorbind de tematica abordată aici, dacă unii dintre ei dacă nu reuşesc în muzica tradiţională se îndreaptă, aşa cum e şi firesc, spre cea de petrecere. Cert este, însă, un lucru: tot mai mulţi tineri vin în ultima perioadă spre Şcoala de Arte Cluj pentru a porni pe drumul artei”!

Curând, spectacolul, prin desfăşurarea sa – al cărui amfitrion a fost prof. Mihai Ghircoiaş – a confirmat forţa interpretativă a soliştilor vocali pregătiţi de d-na Ana Strîmturean şi a instrumentiştilor coordonaţi de dl. Petrică Pleşca. Totodată, orchestra din care a făcut parte dl. Marius Moldovan, directorul adjunct al instituţiei şi Florin Moldovan a fost cea care a acompaniat, cu mult profesionalism, piesele prezentate de către cursanţi. Astfel, cei care au evoluat pe scenă sunt: Domokos Eduard, Vlad Ilea, Nicola Bogdan, Andrei Pașcalău, Nicolae Pop Boncea, Bogdan Stan, Raul Stancalău, Darius Tomoş, Ioana Bucur, Fabiana Maria Cîmpean, Iulia Cirebea, Andreea Raluca Coc, Bogdan Găbudean, Lidia Moholea, Ovidiu Stan şi Rafila Gabriela Varga Sava. Iar managerul Şcolii de Arte, dl. Vasile Corpodean a afirmat, în discursul său de final de tabără: “Vă mulţumesc, celor prezenţi în sală, pentru că v-aţi deplasat aici ca să-i vedeţi pe cursanţii noştri şi nici n-o să vă vină să credeţi când, peste ani, veţi constata ce evoluţie au înregistrat aceştia”!

Încarcă mai mult de Pripon Flavia
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…