Acasă Politică Simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri, la Muzeul Municipal din Dej

Simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri, la Muzeul Municipal din Dej

4 min citire
Comentariile sunt închise pentru Simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri, la Muzeul Municipal din Dej
4
1,076


Muzeul Municipal din Dej va găzdui  Simpozionul ,,Dejul şi Marea Unire”organizat de PNL Dej în parteneriat cu Comisia de Cultură, Culte şi Minorităţi, vineri începând cu orele 17:00.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, care reprezintă marcarea unui secol de unitate românească, un prilej de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire de la 1918 şi au redat demnitatea națiunii române.

1 Decembrie 1918 a rămas în memoria colectivă a națiunii române ca una dintre zilele memorabile ale existenței sale. După realizarea Unirii Principatelor Române de la 1859, elita politică românească a înțeles ca fiind de datoria ei să sprijine lupta românilor din teritoriile aflate în componența statelor vecine. Contextul internațional creat de primul război mondial permitea manifestarea plenară a dorinței provinciilor istorice Transilvania, Banat, Bucovina și Basarabia de a se uni cu România. PNL, partid care a contribuit cu întreaga sa elită la realizarea Marii Uniri din 1918 consideră ca are o datorie de onoare să amintească astăzi efortul și sacrificiile celor care au dus la îndeplinire un vis: unirea tuturor românilor într-un singur stat.

,,Acesta este motivul pentru care PNL Dej dorește să marcheze în acest an prin organizarea unui simpozion cu invitați de marcă, împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire. Avem cu toții convingerea că rememorarea trecutului și meditația asupra lecțiilor pe care istoria ni le oferă periodic poate fi un prilej pentru înțelegerea prezentului dar și realizarea unei proiecții asupra viitorului.

Invitații noștri vă vor prezenta secvențe dintr-o istorie ce împletește viața unor personalități politice și religioase locale ale acelor timpuri cu cea a înaintașilor Partidului Național Liberal. 

Vor conferenția:
* Prof. Univ. Dr. Călin Felezeu – “Ideea de unitate națională în conștiința românească”

* Lector Univ. Dr. Av. Ionuț Vida-Simiti – “Contribuția Episcopului Greco-Catolic Iuliu Hossu la organizatea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”

* Cercetător Științific Dr. Liviu Brătescu – “Ion I.C. Brătianu, Diplomat si Reformator al României Mari (1914-1927)

* Prof. Horațiu Moldovan – “Teodor Mihali și Marea Unire”

Invitați:
* Prof. Coordonator Cristina Albinetz cu sceneta “Satul Transilvănean în preajma Marii Uniri. Studiu de caz – Comuna Bobâlna”

Vă invităm pe toți la o veritabilă lecție despre eroii Marii Uniri! 
Ubi bene ibi patria!”

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Politică
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Untold 2019 – tot ce trebuie să știi despre festival

Cea de-a cincea ediție a festivalului Untold va avea loc între 1-4 august 2019 la Cluj-Nap…