Acasă Life & style Stil de viață Schimbarea omului și capacitatea sa de adaptare

Schimbarea omului și capacitatea sa de adaptare

9 min citire
Comentariile sunt închise pentru Schimbarea omului și capacitatea sa de adaptare
0
130

Am vrut acum vreo 3 săptămâni să scriu un articol despre schimbarea omului în general. Începusem să scriu la el, dar l-am pus pe pauză, că au intervenit subiecte mai interesante. Zilele astea am fost provocat de cineva să scriu un articol despre capacitatea noastră de a ne adapta. Așa că mi-am reluat articolul.

Când și de ce ne schimbăm?

Omul se schimbă doar în una din următoarele situații:

 • atunci când este nemulțumit de el însuși
 • atunci când este constrâns de mediul în care trăiește
 • atunci când vrea să încerce lucruri noi din pură curiozitate, pentru a încerca senzații noi, pentru a avea experiențe noi. Și de fapt dorința de a ne schimba, de a ne îmbunătăți este în ADN-ul nostru. Așa am fost creați. Însă avem libertatea de a ne opune evoluției.

Conservatorul

Deci dacă ești mulțumit de tine, trăiești într-un mediu confortabil în care îți place mult, și nu ești curios să încerci lucruri noi, atunci cu siguranță și peste 30 de ani vei fi tot la fel. Din păcate există mulți oameni conservatori. De ce crezi că încă mai există triburi? Ăia au dat dovada de un conservatorism extrem, de idioțenie.

Nemulțumitul

Iar în extrema cealaltă, un om nemulțumit de el însuși, care a trăit într-un mediu traumatizant, dar care e foarte open-mind și vrea să încerce lucruri noi, are toate șansele de a se schimba după cum își dorește, și mai important este că are o capacitate mare de a se adapta la medii noi. Iar acea capacitate de adaptare este direct proporțională cu nivelul de inteligență. În această categorie mă aflu eu.

Voi scrie un articol separat despre trecutul meu, în special despre perioada adolescenței și a copilăriei. Eu poate că pentru unii par rigid dar nu este așa. Sunt foarte flexibil, numai că nu pot lua unele lucruri ca atare. Va trebui să-mi dovedești unele puncte de-ale tale de vedere, dacă vrei să ți le accept sau să le adopt. Nu mă las modelat ori controlat de alții. Nu mai suntem în comunism când trebuia să taci și să-nghiți. Am o personalitate puternică, dar asta nu înseamnă că nu mă schimb. Întotdeauna am fost adeptul schimbării. Părinții mei și cei ce-mi cunosc trecutul pot să confirme.

Perfecționistul

Unii oameni sunt perfecționiști. Și aparent, ăsta e un lucru bun, pentru că o asemenea persoană întotdeauna va dori să se schimbe pentru a atinge perfecțiunea, pe toate planurile. În spate însă, se ascunde de multe ori un trecut zbuciumat, cu traume. Orice persoană care e perfecționistă se încadrează cu siguranță în una din următoarele categorii:

 • a trăit într-un mediu agresiv, fie că e vorba de familie ori de prieteni
 • perfecționismul i-a fost indus de părinți, prin educație
 • a fost batjocorită în școală de colegi
 • nu a primit suficientă iubire din partea părinților
 • are o stimă de sine redusă și nu este mulțumită așa cum este

Dar oare ce e de făcut?

În primul rând trebuie să ajungă la concluzia că perfecționismul nu e bun. Asta nu înseamnă ca la locul de muncă trebuie să facă treabă superficială. Omul perfecționist nu e perfecționist numai la locul de muncă, ci este așa și cu soția/prietena, cu copiii, cu părintii, cu prietenii și cu toți ceilalți. Iar asta îi va aduce probleme, și îi vor afecta relațiile. Acel om trebuie să conștientizeze faptul că a fi uman este mult mai important decât a fi perfect. De fapt el suferă de lipsă mare de iubire adevărată, și este nefericit. Pentru că atunci când te simți iubit cu adevărat și respectat, perfecționismul dispare de la sine. Dacă nu primești iubire de la nimeni, atunci oferă tu. Și oferind vei primi înapoi. Pune iubirea față de celălalt pe primul loc, iar pe locul doi perfecționismul. Adu-ți aminte de acest lucru când vorbești cu cineva!

Concluzii

 • Nu te împotrivi evoluției că vei avea de suferit! Vei plăti cu fericirea ta.
 • Îmbunătățește-te continuu după cum îți place ție, dar evoluează, nu sta pe loc.
 • Încearcă lucruri noi pentru că s-ar putea să se deschidă porți noi în viața ta.
 • Încearcă lucruri noi pentru că îți vor aduce diversitate în viața ta, iar depresia nu va avea loc pe unde să intre în sufletul tău
 • Exersează-ți iubirea, iubește pe ceilalți, și renunță la perfecționism, pentru că îți vei strica relațiile cu ceilalți și oamenii vor fugi de tine.
Încarcă mai mult de Nelu-Cristian Țone
Încarcă mai mult în Stil de viață
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

3 tipuri de oameni care merită evitați

Autor: Raluca Irimie Cu toate că ne așteptăm ca oamenii să ne răspundă cu aceeași monedă, …