Săptămâna pianului s-a desfășurat între 13 și 16 martie și a fost plină de evenimente frumoase atât la  Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, cât și în alte locaţii din Cluj-Napoca.

Primul eveniment a avut loc marți la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” și a fost dedicat inaugurării celor sapte piane Yamaha noi ce au intrat în patrimoniul colegiului la finalul anului 2017, după o investiție a primăriei Cluj-Napoca în valoare de 210.000 de lei.

Ziua a continuat cu o serie de cursuri de măiestrie susținute de profesorul universitar dr. Adriana Bera, cursuri ce au continuat și a doua zi, iar joi locul acesteia a fost luat de profesorul universitar dr. Csiky Boldizsar.

Prof. univ. Dr. Adriana Bera a absolvit Conservatorul din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş. Este laureată a mai multor concursuri naţionale iar în 1979 a fost medaliată la Concursul Internaţional de la Atena. În 1991 a obţinut Premiul Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali pentru interpretarea integralei Sonatelor pentru pian de W.A. Mozart. A colaborat cu principalele orchestre simfonice din ţară şi a susţinut recitaluri în Germania şi Finlanda. A efectuat înregistrări pentru Radiodifuziunea Română şi a apărut în emisiuni muzicale la Televiziunea Română. În prezent este profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Este cunoscută publicului clujean și prin Festivalul Mozart pe care la organizat cu multă pasiune și dedicare în fiecare an între 2001 și 2016, meritele în acest sens fiindu-i recunoscute în anul 2012 când a fost distinsă cu Premiul Mozart 2012 din partea Saechsischen Mozart Gesellschaft.

Prof univ. Dr. Csíky Boldizsár a urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta şi Ávéd Silló Éva. A studiat ulterior la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar compoziţie cu Hans Peter Türk. În 1994 a primit premiul „Cella Delavrancea” acordat de maestrul Dan Grigore. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu Maestrul Jenő Jandó, de la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta şi în Germania cu profesorul Lev Naumov. S-a specializat sub îndrumarea multor alţi pianişti recunoscuţi, iar în anul 2000, după numeroase colaborări șiaproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical Walter Krafft al instituţiei Münchener Musikseminar (Germania) îi acordă titlul de solist permanent. Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi peste hotare. Între dirijorii cu care a colaborat se numără Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Sabin Pãutza, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán, etc. Din 2006 este doctor în muzică şi în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Săptămâna Pianului s-a încheiat vineri cu un recital al elevilor olimpici de la Colegiul de Muzică „Sigiamund Toduță” la Casa memorială ,,Györkös Mányi Albert’’.

A fost o săptămână minunată, în care atât elevii cât și profesorii au învățat lucruri frumoase și și-au făurit amintiri de neuitat. Felicitări tuturor celor implicați și la cât mai multe ediții!

 

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…