Acasă Life & style Reiki și Energia universală. Povești cu terapeutul Anamaria Buzatu

Reiki și Energia universală. Povești cu terapeutul Anamaria Buzatu

25 min citire
Comentariile sunt închise pentru Reiki și Energia universală. Povești cu terapeutul Anamaria Buzatu
2
1,558

Este secolul vitezei. Timp puțin și multe lucruri de făcut. Oameni stresați și griji pe măsură. Totul devine o povară, ne simțim îngrădiți, captivi într-o buclă din care vrem să evadăm. Prea puține zâmbete și prea multe nemulțumiri. O mare de dorințe și prea puține realizări. O goană continuă după lucruri efemere. Dar de tine, om născut din dragoste, când este timp? Timp să te cunoști, timp să te accepți, timp să fii mulțumit cu ceea ce ești?

Nimic în viață nu este întâmplător

Există o convingere că nimic nu este întâmplător. Toate cele ce le simțim sau ne înconjoară sunt co-dependente. Durerea este cauzată de un motiv, fericirea de al motiv. Iar acest motiv este interior sau exterior nouă. Noi toți avem nevoie de terapie și cunoaștere de sine, într-un fel sau altul. Pentru a progresa.

De aceea, vă propunem dumneavoastră, cititorilor un articol despre importanța terapiei și vă oferim și o alternativă-terapia Reiki. Vă invităm astfel la povești cu omul frumos-terapeutul Anamaria Buzatu.

R: Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Cine este Anamaria Buzatu și cu ce se ocupă în fapt?

A.B: Am 36 ani și mă focalizez mai mult înspre partea de terapie. Ce înțeleg eu prin terapie? Atât consiliere psihologică pentru că sunt și absolventa Facultății de Psihologie de la Universitatea Babeș-Bolyai, dar și partea de bioenergie. Reiki este așa, o denumire generală. Reiki face referire și la energia universală. Dar ceea ce aplic eu în terapie merge dincolo de Reiki.  Și asta pentru că am studiat mai multe… să spunem abordări ale bioenergiei.

R: Ce înseamnă atunci acest concept-bioenergie?

A.B: Noi avem corpul fizic pe care îl cunoaște toată lumea. Este ceea ce se vede. Dar avem și centrii energetici. Existența centrilor energetici se cunoaște în diferite culturi. Mă refer mai ales în partea de cultură din India, Tibet. Zona Asiatică oarecum. Se cunoaște de mii de ani. În partea noastră, în zona europeană începe să fie introdusă după anul 1900 și ceva când vin maeștrii și aduc la nivelul societății cunoașterea legată de bioenergie.
Deci avem corpul fizic și avem centrii energetici. Sunt 7 centrii principali energetici care determină un câmp bioenergetic în jurul nostru. Deci cumva, acest câmp bioenergetic este determinat de către organele noastre interne, de către funcționarea organismului. Dar în același timp este conectat și la sursa universală de energie. Este și un câmp global determinat de această bioenergie.


Fiecare avem acești centrii energetici și există o legătură în ambele sensuri din partea corpului fizic înspre partea corpului energetic și invers: corpul energetic influențează corpul fizic. Deci există o co-dependență. Toată lumea are acest câmp bioenergetic, are această bioenergie. Și asta poate să fie demonstrată cu aparate de bio-rezonanță. Existența câmpurilor se poate demonstra și prin aplicarea legilor fizicii. În America sunt institute care se ocupă de măsurarea acestor câmpuri. Mai întâi s-a crezut așa: câmpul bioenergetic este determinat în principal de către creier. Apoi s-a constatat: câmpul determinat de către inimă este mult mai puternic ca intensitate și mai mare ca și dimensiune decât cel al creierului.

Și atunci se introduce încă o variabilă în această ecuație, în sensul în care deja discutăm despre corpul fizic, corpul emoțional și corpul bioenergetic. Și toate aceste trei corpuri determină starea noastră de sănătate, vitalitate. De funcționare optimă să o numim așa.

R: Înseamnă atunci că terapia Reiki este de fapt o parte a domeniului acesta de bioenergie. Corect?

A.B: Da, este o parte. Este o modalitate de abordare. Pe lângă Reiki mai există și alte abordări. Există Branarabi, există ThetaHealing. Deci sunt abordări diferite. Dar ceea ce eu încerc să fac este, cumva, abordarea să fie complementară. Adică pe baza de psihologie vin și lucrez cu pacienții în ceea ce privește programele mentale și emoțiile. Pe partea de bioenergie mă duc și curăț și energizez câmpul atât fizic cât și energetic al persoanei, al pacientului. Dar am nevoie și de cunoștințele de la nivelul fiziologiei umane.

R: Ne poți da un exemplu? Mai mult, povestește-ne un pic și despre ideea de vindecare

A.B: De exemplu pe o persoană o doare spatele. Eu trebuie să știu din punct de vedere mental și emoțional care este problema care determină durerea de spate. Lipsa banilor! Da? Lipsa banilor determină dureri de spate în partea sciatică, unde este nervul sciatic, în partea de jos a spatelui. Bun! Vine pacientul, discut cu el despre frica lipsei de bani și atunci lucrez pe partea mentală și emoțională pentru că este programul care determină emoția în corpul pacientului. Apoi din punct de vedere energetic mă duc și curăț zona nervului sciatic. Și insist mai mult pe zona nervului sciatic. Și atunci, de aceea spun: din punctul meu de vedere, orice terapeut trebuie să aibă o privire globală.

Bineînțeles, sunt lucruri pe care nu poți să le rezolvi. Niciodată noi NU spunem pacientului că dacă ai un tratament prescris de către medic să renunți la el. Nu există așa ceva. NU eu vin și te vindec pe tine. Eu vin și pot să te ajut și pot să te susțin. Vindecarea până la urmă tu o faci dacă vrei.

R: De ce ai ales Reiki și nu altă abordare?

A.B: Din punctul meu de vedere, Reiki are cea mai complexă abordare. Prin inițiere se întâmplă mai multe lucruri. Adică: în primul rând chakrele care sunt centrii energetici se curăță și se deschid, dând astfel posibilitatea să accesăm mult mai ușor energia universală, energia vitală. La nivel de programe, la nivel de psihic, se întâmplă și aici niște lucruri în sensul în care crește gradul de conștientizare. Reiki vine și el cu anumite valori pe care le promovează. Mă refer aici la iubirea necondiționată. La faptul că noi trebuie să respectăm liberul arbitru al celor din jurul nostru și asta ca și terapeut câteodată este foarte greu pentru că știi că poți să ajuțipe cineva, dar dacă acea persoană nu își dorește tu nu ai ce să faci. Încalci una dintre cele mai importante legi divine care este liberul arbitru.

Deci apar modificări la nivelul percepției, la nivel mental și se primesc și ghizi de lumină, sunt ajutoare care vin. Deci, Reiki din punctul meu de vedere acționează asupra celor trei principale dimensiuni ale ființei umane, respectiv planul energetic care automat influențează și planul fizic, planul emoțional și mental. Și datorită acestei complexități, eu am ales să merg în continuare pe practica Reiki.

Acum, Reiki este general. Denumirea este generală pentru că Reiki s-a desprins în mai multe ramuri, ca să spun așa. Există și Karuna Reiki și Shamballa Reiki, Mani Reiki. Fiecare a preluat acest sistem și a dezvoltat altele asemănătoare pe baza propriei experiențe. Reiki îți oferă o perspectivă holistică asupra existenței umane.

R: Cum și când ai descoperit terapia Reiki?

A.B: A fost dragoste la prima vedere. În sensul în care eram în clasa a X-a și un prieten de familie tocmai făcuse cursul de Reiki la Sibiu. Nu știu exact care a fost punctul care a îndreptat discuția către această parte. Dar știu că la un moment dat mi-a testat mâinile să-mi măsoare bioenergia pe care eu pot să o eman. Și atunci el mi-a spus că da, centrii mei energetici sunt mai deschiși și că simte energia pe care eu pot să o eman și a început să îmi povestească de Reiki. Și am aflat ce înseamnă Reiki!  Apoi, după douăzeci și ceva de ani.. am făcut.. Nu, nu! Deci domnul doctor Dragoș Ovidiu Argeșeanu a venit la Cluj și a început să facă inițieri și aici. Și am fost printre primii care am primit inițiere. Și de acolo încolo totul a mers, a decurs normal.

S-a îmbinat foarte bine cu partea de ce am învățat la facultate, la Psihologie. Și… viața se întâmplă în așa fel încât vin înspre tine.

Bine, ideea este că dacă la început mie mi-a testat oarecum această capacitate, mai apoi am învățat că în terapie nu dau din propria mea energie, ci mă conectez la energia universală și o las să treacă prin mine ca un canal. Și acest lucru este foarte important în ceea ce facem noi pentru că dacă știi cum să lucrezi, nici nu pierzi, nu dai de la tine și ceea ce se preia în terapie se trimite mai departe. Nu o ții în câmpurile tale. În momentul în care ții energia negativă în câmpurile tale, atunci te pot afecta automat și pe tine și în mod cât se poate de serios.

R: Aș vrea să ducem discuția un pic mai departe. Îmi vin în minte două idei. Putem povesti despre diferența între un preot și un terapeut Reiki?

A.B: Preotul spune că poți ajunge la Dumnezeu doar prin el, iar un practician Reiki teoretic… Nu neapărat că ar fi mai special ca și ceilalți, doar că, cumva învață pe parcurs că relația cu Dumnezeu ți-o faci singur și că nu are nevoie de intermediar. Are nevoie de oameni care, eventual, să traducă mesajele sau informațiile care vin de la divinitate și asta înseamnă… Aici ajungem la legătura dintre noi ca și oameni și la faptul că noi suntem ființe sociale, de aceea nu trăim izolați. Dar dacă tu ai ceva să îi spui lui Dumnezeu sau Universului, nu ai nevoie de nimeni care să trimită mai departe mesajul tău.

R: Cum vezi tu această dimensiune spirituală. Religia și Terapia Reiki? În fapt, abordarea bioenergetică

A.B:Eu le văd ca și cum ar fi în completare. Cum una o ajută pe cealaltă. Adică omul în momentul în care și-a dat seama că are nevoie de ajutor, fie că este vorba de o problemă la nivel fizic sau la nivel emoțional, va merge și va căuta toate resursele care le poate găsi ca să se poate vindeca. Să ajungă la o stare optimă de funcționare. Da? Și atunci, acest ajutor poate să-l primească din punct de vedere bioenergetic, dar în același timp poate să folosească și practicile din cadrul Bisericii, fie că este ortodoxă, fie că este catolică sau greco-catolică. Și aici amintesc de cartea scrisă de Caroline Myss. Ea face foarte frumos o paralelă între creștinism, între sistemul energetic, bioenergetic-adică chakre și cei 10 sefiroți din Kabala.

Și, fiecare ajută! Faptul că mergem la Biserică, că ne împărtășim, că ne spovedim, ajută. Dar, ideea este să nu ne lăsăm băgați în anumite programe, să nu lăsăm să ni se pună anumite etichete. Și, poate că, ceea ce din punctul meu lipsește în Biserică este faptul că nu se pune suficient accent pe iubirea lui Dumnezeu. Cumva această libertate de a vorbi cu Dumnezeu o regăsești prin Reiki.

R: Pentru final, câteva cuvinte

A.B: În momentul în care noi ne îndreptăm atenția spre noi și ajungem să ne cunoaștem… și aici nu vorbesc doar de programe, de gândire pozitivă, de ceea ce ne putem induce la nivel mental. Mă refer la cunoașterea autentică, cunoașterea în care ne acceptăm partea de lumină și partea de întuneric. Deci în momentul în care ajungem… Bine, 100% nu știu dacă vom ajunge vreodată, dar ideea este să începem și să mergempe drumul acesta. În momentul în care ajungem să cunoaștem o bună parte din noi, ajungem să ne acceptăm și să ne iubim. Iar lucrul acesta ne dă o stare de pace interioară.

Reiki ne poate ajuta să facem acest lucru. Și, totodată, dacă avem mintea sănătoasă, dacă emoțiile noastre sunt în pace și în echilibru, acest lucru se va resimți și asupra corpului nostru fizic și asupra corpului energetic. În sensul în care ele se influențează reciproc: mentalul influențează fizicul și influențează partea energetică. Și la fel energeticul influențează fizicul și partea mentală. Reiki vine și, prin echilibrarea și curățarea câmpului energetic, automat influențează partea mentală și partea fizică. Și atunci, eu văd totul așa, ca un circuit. Și pentru mine este un beneficiu.

Cum o găsim pe Anamaria Buzatu?

Anamaria este un om cald, dedicat în ceea ce face. Viziunea sa holistică asupra omului și spiritualității sale oferă încredere, dar și ne îndeamnă la meditație. Ne face să ne punem întrebări.
Astfel că, pentru orice altă curiozitate, pentru a vă ajuta sau poate doar pentru a-i urmări activitatea, puteți accesa pagina ei de facebook:


Vă invităm să citiți și articolul legat de Noul An Chinezesc!

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Life & style
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Stropi de motivație veniți dinspre 2019

Anul care a trecut a fost, cu siguranța, un an dificil. Ne-am confruntat cu multe catastro…