Acasă Cultură Emoționant Recital de Pian la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță

Emoționant Recital de Pian la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță

8 min citire
Comentariile sunt închise pentru Emoționant Recital de Pian la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță
1
279

Cu aceeași căldură și bucurie, Colegiul de Muzică Sigismund Toduță și-a deschis porțile tuturor celor care iubesc pianul. Astfel că, Joi, 7 martie, începând cu ora 18.00, în Sala Festivă a Colegiului de Muzică, foști absolvenți au susținut un Regal Pianistic.

Pianul, instrumentul mult prea iubit de toți ne oferă emoție. Trăim alături de sunetele pe care le descoperim la o simplă atingere a unei clape. Dinu Constantinescu, Aurelia Vișovan și Demény Balázs, trei dintre foștii absolvenți ai CMST, au interpretat pentru iubitorii de muzică clasică, operele marilor compozitori. Inegalabile și inconfundabile, operele lui Ludvig van Beethoven, Roman Schumann, Franz Liszt, Frédéric Chopin și György Ligeti au prins din nou viață

Din toate colțurile Europei s-au reunit să susțină din nou un concert pe scena Colegiului de Muzică

Dinu Constantinescu, Aurelia Vișovan și Demény Balázs sunt reprezentanți de excepție ai noii generații de pianiști. Și mai mult de atât, sunt modele pentru cei tineri. Toți trei au fost elevi ai fostului Liceu de Muzică și s-au făcut remarcați pe marile scene ale Europei.

Dinu Constantinescu și-a petrecut copilăria la Cluj, deși este născut la Iași. Iubește muzica. A iubit-o dintotdeauna. Fost elev al profesoarei Monica Noveanu, Dinu este în prezent absolvent al Conservatorului Național de la Paris și laureat al multor concursuri internaționale pe axa România-Franța-Italia-Statele Unite.

Aurelia Vișovan s-a născut într-o familie maramureșeană cu șase copii și a trăit emoția muzicii de la vârste fragede. La 5 ani a început studiul pianului. Ne mărturisește că a știut tot timpul că va face muzică. La Colegiul de Muzică a studiat pianul sub îndrumarea profesoarei Gerda Tuerk, un mentor cu o dragoste de muzică nemărginită. A cucerit publicul vienez cu emoția sa și pasiunea pentru pian. Pe diferitele scene ale lumii a câștigat peste 25 de premii. Aurelia este și un bun pedagog. În prezent este asistent universitar la departamentul de pian al Universității de Muzică și Arte Plastice din Viena.

Demény își urmează cariera de pianist concertist și profesor. Studiile muzicale le-a desăvârșit la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, acolo unde acum este doctorand. De-a lungul timpului a câștigat premiul I la concursurile internaționale de pian Ile de France, Hans von Bülow și Carl Filtsch, dar și premiul II la Concursul Internaţional de Pian Chopin din Budapesta.

Colegiul de Muzică Sigismund Toduță, un monument de istorie, tradiție și excelență

Colegiul de Muzică, un monument de istorie, tradiție și excelență, se mândrește cu generații de copii înzestrați cu un deosebit talent, exprimând în fapt emoția muzicii. Dovadă sunt cei trei foști absolvenți care au urcat din nou pe scena Sălii Festive a Colegiului de Muzică pentru a transmite emoția trăită și arta desăvârșită între zidurile acestei instituții de învățământ ce are un frumos parcurs istoric.

Și acum, ca și atunci când Dinu, Aurelia și Demény au absolvit cursurile acestei instituții, Colegiul de Muzică Sigismund Toduță este o instituție de învățământ muzical de excepție, capabil să genereze artiști de mare valoare, confirmându-și poziția și reputația de partener de referință al evenimentelor culturale de orice anvergură, la nivel local, național și internațional.  

Un regal pianistic de excepție, alături de alte evenimente aniversare ale Colegiului de Muzică

După cum deja bine știți, Colegiului de Muzică Sigismund Toduță sărbătorește în acest an școlar 70 de ani de la înființarea instituției de învățământ și 200 de ani de la apariția primei forme de învățământ muzical clujean.

Așadar, săptămâna 4-7 martie a fost plină de emoție, cânt și bucurie pentru Colegiul de Muzică. Și toate acestea datorită evenimentelor care s-au desfășurat aici, sub auspiciile anului aniversar, dar şi cu prilejul inaugurării înnoitei săli festive.

Recitalul cameral aniversar, cursurile de măiestrie pianistică alături de foștii absolvenți ai Colegiului de Muzică, concertul din creația compozitorilor maghiari clujeni și nu în ultimul rând, recitalul maeștrilor pianiști s-au alăturat unui buchet multicolor de evenimente aniversare care se vor înscrie în Cartea de aur a memoriei colective a colegiului.

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Ziua porților deschise la Institutul de Istorie

Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul UBB Cluj-Napoca își deschide porțile mâine, …