Acasă Life & style Răsfăţ culinar Răsfăț culinar în stil indian, la Da Camel CLUB

Răsfăț culinar în stil indian, la Da Camel CLUB

12 min citire
Comentariile sunt închise pentru Răsfăț culinar în stil indian, la Da Camel CLUB
2
1,215

În orașul din inima Transilvaniei, multiculturalitatea este întâlnită la orice pas. Prilej, astfel, de a experimenta noul, frumosul, diferitul. La fel cum te poți bucura de artă veche și nouă, poți cunoaște povești și oameni din toate colțurile lumii. Hoinărind pe străzile frumosului Cluj, cu ușurință, poți găsi restaurante aparte, în care, poți poposi pentru o poveste și o mâncare atent gătită.

Răsfăț culinar în stil indian

Noi am trăit răsfățul culinar într-un loc aparte, într-un restaurant cu specific indian. Undeva în Piața Mihai Viteazu, pe strada Tipografiei, l-am întâlnit pe Danish Ashraf, proprietarul restaurantului Da Camel. Danish este un om al oamenilor și îi primește cu brațele deschise pe toți cei care îi calcă pragul. Pasionat de bucătărie, fostul participant la concursul Chefi la cuțite, a creat un restaurant tradițional indian pentru clujeni.

Despre povestea acestui restaurant, despre cum el a intrat în sufletele oamenilor și de ce la Da Camel experimentezi bucuria răsfățului culinar ne povestește însăși el, proprietarul și bucătarul de la Da Camel Pub,  Danish Ashraf:

R: Cum a început povestea restaurantului?

D.A: Am văzut acest început ca pe o provocare. Am avut ambiția de a face ceva pentru oameni. Tot ceea ce am realizat în cinci ani a fost pentru clujeni și societate. Tot ceea ce fac eu: narghilea, club sau bar, mâncare.. Toate acestea sunt necesare omului. M-am gândit la om și la nevoile lui și am creat Da Camel.

R: Cum ai ales numele restaurantului?

D.A: Mă numesc Danish Ashraf. Deci prima parte a numelui vine de la inițialele mele. Însă ceva ce nu foarte mulți știu este că, atunci când am ales numele, m-am gândit și la afirmativul „DA”. M-am gândit că acest restaurant trebuie să se nască dintr-un gând pozitiv. Cum spune și expresia englezească: „Everything is starting from the YES”. Nimic nu este imposibil. Trebuie doar să ai voință, să îți dorești.

„Camel” înseamnă cămilă. Acest animal are o semnificație aparte în cultura indiană. Tot Orientul s-a dezvoltat cu ajutorul cămilei. Este animalul de tracțiune.  În antichitate era folosit pentru a căra greutate. Este un semn de dezvoltare. Așa este și Da Camel.

R: Cum ai reușit, într-un restaurant din Cluj-Napoca, să creezi aceeași atmosferă ca acasă?

D.A:  Camel nu este un restaurant tipic. În ultimii cinci ani de zile, eu am creat ceva mai mult decât un pub pentru mâncare și distracție: am creat un adevărat loc de socializare. În toți acești ani o grămadă de persoane și tineri au socializat în localul meu. Nu au venit doar să mănânce. În mare parte lumea vine să socializeze aici. Este un răsfăț, o bucurie pentru oameni să vină aici, să socializeze.

Nu am cea mai bună locație, nu suntem chiar la stradă să ne vadă lumea. Ei vin pentru noi, doar pentru Da Camel. Iar pentru mine este un mare lucru. Cum am rămas în gândul și în sufletul lor, este mare lucru. Suntem niște oameni foarte deschiși.

R: Povestește-ne despre decor. Despre culorile alese.

D.A: Decorul eu l-am creat. Culorile sunt tradiționale. Pentru că viața noastră este colorată, hainele noastre sunt colorate, tradiția noastră este colorată, totul este colorat. Fiecare culoare semnifică veselie. Este o culoare de bun-venit și o culoare ce reprezintă intimitate. Și pentru orice om contează foarte mult să fie bine-primit și să se bucure de intimitate. Poți avea cel mai frumos decor, dar dacă nu te simți bine-primit, totul este pierdut.

Eu am investit toate resursele mele în inimile clienților, în ceea ce lor le place și îi face să se simtă bine. Asta e cel mai important. Lumea, în general, intră în restaurant să mănânce, dar eu am făcut invers: eu am intrat în inima clienților.

R: Despre ingredientele folosite. Cel mai important ingredient folosit în bucătăria indiană?

D.A: Sunt peste mii de condimente. Pe gustul românilor sunt doar 30 de condimente. Ceea ce am observat în ultima perioadă este că aceste aproximativ 30 de condimente sunt chiar pe gustul lor.

Unul dintre cele mai importante este Butter Chicken Masala. Este un condiment special, folosit doar pentru gătirea pieptului de pui.
Mai este Chicken Jalfrezi, un alt fel de condiment. „Masala” la noi înseamnă condiment.

R: Ne poți împărtăși secrete din bucătăria indiană?

D.A: În mâncarea indiană, cel mai important rol îl are gramajul condimentelor și stilul de pregătire al condimentelor. Contează chiar foarte mult! Cei care știu să pregătească condimentele (masala), știu să dea gust mâncării. Secretul este condimentul și să știi să îl folosești. Lumea folosește condimentele indiene ca sarea și piperul și de aceea nu au gustul tradițional.

De exemplu, orezul basmati: pentru orezul basmaty trebuie să ai din start ulei, după aceea trebuie să pui anumite condimente și apoi să aștepți cel puțin patru minute. Condimentele spun singure dacă sunt pregătite, după culoare și densitate. După aceea pui orez în ele și le lași cel puțin 15 minute pentru ca ingredientele să dea culoare și gust.

R: Există, în bucătăria restaurantului o rețetă specială, secretă?

D.A: Barbeque Cluj Tikka nu există în niciun restaurant. Îl poți găsi doar la noi. Barbeque Cluj Tikka este, de fapt, o rețetă originală din India, dar pe care am transformat-o pe placul clujenilor. Am modificat-o pentru că era poate prea iute pentru gustul clienților. Am scos anumite ingrediente și le-am înlocuit cu altele. Am folosit alte gramaje pentru condimente și alt stil de preparare. În România se folosește foarte mult smântâna. În funcție de smântâna românească am descoperit niște condimente ce se pot combina cu smântâna și puiul și place și clujenilor.

R: Ce este specific doar pentru Da Camel Club?

D.A: Mâncarea este personalizată, cumva. Orice produs gătesc este indian, dar pe gustul clienților. De aceea, mereu povestesc cu ei, înainte de a le fi luată comanda. Le prezint produsele și le descriu ingredientele. Jonglez cu condimentele pentru că oamenii ar trebui să savureze mâncarea, nu să se chinuie. Aici eu nu fac mâncare doar pentru indieni, ci fac și pentru noi, pentru clujeni. Îi primesc cu brațele deschise și tot așa îi servesc. Nu pun prea multă filosofie, simplific lucrurile. Vreau clienții mei să se simtă bine aici, la Da Camel.

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Răsfăţ culinar
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Sezonul dovlecilor: o rețetă delicioasă de brioșe cu dovleac

Anotimpul toamnei vine mereu încărcat de recolte bogate și de bunătățuri. Noi, cei de la E…