Acasă Life & style Prin dans se scrie o poveste

Prin dans se scrie o poveste

12 min citire
Comentariile sunt închise pentru Prin dans se scrie o poveste
33
2,206

Și ce poveste! Una desprinsă din realitatea acestor zile frumoase de Martie.

Trăiesc zile intense, pline de momente cu încărcătură emoțională deosebită. Clipe de bucurie, și de rezonanță afectivă particulare. Și asta se întâmplă când întâlnesc oameni deosebiți.

Poate e vina primăverii şi se simte energie vie în jur. Și e de împărtășit, cu voi toți.

Cum cuvântul scris, poezia și pictura nu îmi mai erau de ajuns ca să îmi exprim trăirile, am decis să mă înscriu la cursuri de dans. Dintotdeauna dansul, în toate formele lui, a reprezentat pentru mine forma ideală pentru sublimarea trăirilor interioare, pentru manifestarea lor într-o formă subtilă și ostentativă în acelasi timp. E bucuria de a trăi liberi, în armonie deplină cu trupul.

Alegerea școlii de dans a fost poate cea mai ușoară dintre decizii. Am urmat sfatul unor prieteni dragi, care m-au sfătuit bine. Clujul are privilegiul de a găzdui una dintre cele mai bune școli de salsa din țară, dar și cea mai generoasă prin paleta de stiluri abordate.

Vă dezvălui cu plăcere numele școlii, BAILArte Dance School, și mă grăbesc să adaug – More than Salsa, pentru că școala găzduiește și cursuri de Bachata, Kizomba, Cha-cha, Zouk brazilian, un stil mai puțin cunoscut în România, dar cu tot mai multă priză la public. Zouk-ul Brazilian are și o poveste foarte frumoasă. Andrada:  ”Este un dans senzual care a evoluat din Lambada. Muzica pe care se dansează are origini Caraibiene, însă la ora actuală, acesta se poate dansa pe o paletă foarte largă de stiluri muzicale cum ar fi : Hip-hop, R&B, Kizomba.

Frumusețea Zouk-ului Brazilian constă în libertatea de exprimare și de improvizație, construite pe mișcarile de bază ale acestui dans.”

Aici, la BAILArte începe și povestea lor.

În chip simplu și frumos, cu doi oameni minunați, Cristian și Andrada Călugăr. Povestea dansului a devenit și povestea lor de viață.

Prima persoană întâlnită a fost Andrada, la momentul înscrierii. De la primul salut, de la primul zâmbet, am simțit simplitate, și căldură umană. Imediat m-a frapat nota de familiaritate în care au decurs primele discuții, și acel sentiment că ne știm de-o viață.

În sala de curs l-am întâlnit pe Cristian, câteva minute mai târziu, ocupat cu ultimele pregătiri, ca totul să decurgă impecabil, la standardele școlii. Același zâmbet prietenos, și o strângere de mână fermă, de om sigur de sine.

Într-o pauză, cum timpul îmi permitea, m-am așezat la povești cu Andrada, vă mărturisesc curios, pentru că intuisem deja povestea. Și era loc pentru un interviu neconvențional.

L.C.F.: Andrada, îți mulțumesc că ai acceptat, și te invit, fără microfoane, fără notes, și mai ales fără să te întrerup, să vorbești frumos despre o poveste frumoasă.

Andrada:  Ne-am cunoscut la o petrecere de Salsa, acum șase ani și jumătate, în Havana”, (N.B.Complexul  Leul, Cluj). El era Don Juan de Bachata, eu…o biată începatoare în ale dansului [râde cu poftă]. Însă ce i-a atras lui atenția, au fost carlionții mei, cel putin așa mi-a spus. M-a remarcat imediat și a intrebat în jur: Cine e creața aia? După care a venit să mă invite la dans.

Bineînteles, el fiind mai avansat ca nivel, m-a fascinat cu conducerea lui sigură, mișcări frumoase, grijă în dans și câte-o privire ștrengară.

L-am vazut dansand Zouk cu colegele de la salsa și am intrebat imediat prietenii: wwwoowww, ce dansează Cristi acolo? Am aflat atunci că e Zouk.

Am inceput să ne cunoaștem, să ieșim și în afara dansului, iar curand am fost de nedespărțit!

Primii pași de Zouk i-am învățat de la el, așadar, el mi-a dat frumosul microb”. În următorii trei ani, am continuat să mergem la câte un festival, petreceri, însă doar de salsa și bachata.

În toți acești ani, visam să participăm la un festival de Zouk, în străinătate, ne uitam la filmulețe cu artiști mari și ne intrebam : Oare o să ajungem vreodată să mergem la workshop-urile lor?

Dupa trei ani, Marc Brewer, un artist important în aceste stiluri, a venit la București și a ținut un weekend întreg de workshop-uri de Kizomba și Zouk. Ne-am luat inima în dinți și am plecat. Am fost imediat fascinați de taletul său artistic și de didactica sa în același timp, și ne-a deschis apetitul pentru mai mult.

Am planuit așadar participarea la primul festival de Zouk, în Austria, după care…festival după festival! Nu ne puteam sătura! Pe când se termina un festival, ne lua tristețea pentru cel abia sfârșit și simțeam imediat nerăbdare pentru următorul.

Oamenii din jur, colegii de salsa, ne-au văzut progresând, dansând din ce în ce mai frumos și ne întrebau când începem să predăm și la Cluj. Imediat ce ne-am simțit pregătiți, ne-am decis, și am început să împărtășim cu tot mai multă lume cunoștințele noastre în cadrul școlii BAILArte, școala de dans a sufletului nostru, unde ne-am dezvoltat și noi ca dansatori.

În 2016 am început activitatea efectiv, și tot în același an ne-am și căsătorit, într-o frumoasă duminică de Septembrie, 25.

O nuntă ca-n basme, și un dans al mirilor cum altfel decat pe ritmuri de Zouk, vă invit să îl vizionați aici.

Anul trecut, 2017, am decis să mergem și în alte orașe, să răspândim acest dans minunat!

L.C.F.: Și bine ați făcut! Ar fi fost păcat să te întrerup, ai păstrat tot timpul o lumină vie în priviri.  Aproape că nu mai am nimic de adăugat. V-am văzut dansând, v-am văzut împărtășind experiența voastră, grație răbdării și tactului vostru, deosebite, voi deveni și eu, cândva, un “zoukemon”, sper bun. Cursurile au un nivel profesionist, metoda voastră e ideală pentru orice începător, iar complicitatea frumoasă dintre voi, în schimbul de replici, dau sarea și piperul cursurilor. Mulțumesc pentru tot!

Andrada: Mulțumim noi, și te așteptăm…la dans! Vă așteptăm pe toți, întotdeauna prin dans se scrie o poveste…!

Încarcă mai mult de Lucian - Călin FLOREA
Încarcă mai mult în Life & style
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Stropi de motivație veniți dinspre 2019

Anul care a trecut a fost, cu siguranța, un an dificil. Ne-am confruntat cu multe catastro…