Acasă Cultură PREMIANŢII COMPETIŢIEI “EXPO MARATON 2019”

PREMIANŢII COMPETIŢIEI “EXPO MARATON 2019”

9 min citire
Comentariile sunt închise pentru PREMIANŢII COMPETIŢIEI “EXPO MARATON 2019”
0
179

Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Galeria Casa Matei, Asociaţia Universitart a UAD Cluj-Napoca şi ASUAD au organizat vineri, 31 mai 2019 Festivitatea de premiere a câştigătorilor competiţiei de proiecte expoziţionale individualeExpo Maraton 2019”. Expozanţii din cadrul competiţiei au fost 16 tineri artişti, studenţi la nivel licenţă şi masterat ai specializărilor Pictură, Grafică, Foto-video-procesare computerizată a imaginii, Sculptură şi Ceramică – sticlă – metal din cadrul UAD Cluj-Napoca: Dumitrașcu Călin-Ștefan, Vanessa Singenzia, Feidi Georgiana, Blaj Ionela, Cătălin Tăvală, Heidi-Ștefania Tradnik, Vasilescu Alexandra, Șonfălean Maria – Laura, Chițimuș Costel, Hîngan Andrei, Andacs Robert, Ureczki-Lázár Melinda, Szekely Sevan, Bartus Csilla, Pop Adriana Mihaela și Fodor Marius.

În urma voturilor s-au acordat trei premii mari, care constau în călătorii de documentare la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Veneția: Premiul publicului pe baza numărului total de voturi ale publicului s-a acordat lui Ureczki-Lázár Melinda pentru proiectul Exi(s)t; premiul publicului pe baza mediei generale a fost primit de Cătălin Tăvală pentru proiectul Overturned; iar premiul juriului i-a fost înmânat lui Chițimuș Costel pentru proiectul 361.068 ha. Potrivit tradiției și cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Cluj-Napoca, în cadrul festivităţii de premiere s-au acordat şi 3 premii speciale, financiare, în valoare de 1700 de lei fiecare, și anume: premiul pentru calitatea lucrărilor, care i-a revenit lui Marius Fodor pentru proiectul Cluj 24/7, premiul pentru conceptul expoziţional a fost obținut de proiectul Ce văd jaluzele londoneze? aparținând lui Sevan Szekely, premiul pentru aspectul expoziţiei revenindu-i Alexandrei Vasilescu pentru proiectul Ephemeridae.

De asemenea, partenerii evenimentului au contribuit în mod esenţial la reuşita evenimentului oferind premii substanţiale în produse sau expoziţii. Sponsorul tradiţional al manifestării, Rembrandt Graphic Centre, a oferit cinci premii constând în vouchere de cumpărături tinerilor artiști Heidi Tradnik, Andacs Robert, Adriana Pop, Vanessa Sîngenzia și Călin Dumitrașcu.

Premiul Institutului Francez din Cluj-Napoca – o expoziție personala în galeria La Cave – a fost acordat anul acesta lui Cătălin Tăvală. La rândul său, Centrul Cultural German Cluj-Napoca a oferit un premiu lui Andrei Hîngan, constând într-un curs intensiv de limba germană, o selecţie de albume de artă, precum și posibilitatea de a colabora în cadrul Festivalului Clujotronic de anul viitor. Institutul Polonez din Bucureşti şi-a premiat artistul preferat – Ureczki-Lázár Melinda – cu un pachet de cărţi şi albume de specialitate. Galeriile de artă partenere ale Expo Maraton şi-au premiat și ele favoriții, oferindu-le expoziții personale, după cum urmează: Bazis Contemporary Art Platform – Fodor Marius, Cluj 24/7 (expoziție personală în cadrul Bazis Project Space); Lateral ArtSpace – Vanessa Sîngenzia, Stage Playground (expoziție personală în cadrul Lateral ArtSpace); Atelier Patru – Andacs Robert, Where did all the people go? (expoziție personală în cadrul Atelier Patru); MATCA – Marius Fodor, Cluj 24/7 (expoziție personală în cadrul MATCA); în premieră, Fundația Triade din Timișoara a acordat un premiu – expoziție personală – Vanessei Sîngenzia; Galeria Nano – Heidi-Ștefania Tradnik, States of Mind (expoziție în cadrul Galeriei Nano) şi Zorzini Gallery – Ionela Blaj, Harlequin și Marius Fodor, Cluj 24/7 (expoziție de grup în cadrul programului de vară 2019 al Zorzini Gallery, București). Asociația Origo l-a premiat anul acesta pe Sevan Szekely.

Pentru al patrulea an consecutiv au fost premiate, cu câte 1000 de lei şi video-urile one minute realizate de studenţii de la Foto-video în colaborare cu participanţii la Expo Maraton 2019: premiul Juriului One Minute Artist Statement – Andrei-Eugen Itt pentru filmul Ureczki-Lázár Melinda, Exi(s)t şi premiul Publicului One Minute Artist Statement – Boglarka & Evelin Lorincz pentru Andrei Hîngan, Im-previzibil.

Realizarea manifestării nu ar fi fost posibilă fără sprijinul oferit de Steelcase, Coramet, Rembrandt Graphic Center și USAMV Cluj-Napoca și fără susținere din partea tuturor partenerilor mentionaţi mai sus, precum şi parteneriatului cu ASUAD și Asociația Universitart.

Suportul media de care am beneficiat şi în acest an ne-a conferit un număr considerabil de vizitatori la cele 16 evenimente expoziţionale organizate în 8 zile pe parcursul lunii mai, “Expo Maraton 2019” dovedindu-se încă o dată a fi un eveniment de succes cu un pregnant impact asupra publicului larg.

De asemenea, dorim să mulţumim pe această cale tuturor celor care au ajutat la buna desfăşurare şi la mediatizarea evenimentului, în special Asociaţiei Studenţilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, ASUAD, care au fost alături de Galeria Casa Matei, precum şi ziarului Făclia, televiziunii TVR Cluj, Radio Cluj, Infotrafic și site-ului de specialitate www.modernism.ro.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Sponsori: Steelcase, Coramet, Let’s Coffee, Rembrandt Graphic Centre și Via Viticola Sarica Niculițel

Partener principal: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj

Parteneri media: Radio Cluj, Făclia, Modernism.ro, Infotrafic Cluj-Napoca

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Premii internaționale pentru studenții UBB

Studenții Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității…