Acasă Cultură Portret de artist-Mădălina Danciu

Portret de artist-Mădălina Danciu

31 min citire
Comentariile sunt închise pentru Portret de artist-Mădălina Danciu
8
1,240

MĂDĂLINA DANCIU:

“SIMT CĂ MUZICA ESTE CEL MAI BUN MOD DE-A MĂ EXPRIMA ȘI DE A-MI ARĂTA SUFLETUL TUTUROR CELOR CARE MĂ ASCULTĂ,  MUZICA E UN MOD DE A TRĂI PENTRU MINE, CU TOT CE INCLUDE”

Despre muzica clasică, despre muzica simfonică, implicit cea vocal simfonică, operă și operetă, jazz, jazz simfonic, și cel vocal, mi-am propus cu mult timp înainte să scriu, dintr-o convingere personală, cu gândul la sutele, poate chiar miile de ore petrecute ascultând aceste genuri muzicale, care mi-au procurat multe momente de bucurie a Sufletului. Și despre necesitatea ca aceste genuri muzicale să găsească mai ușor rezonanță afectivă în sufletele tinerilor.

Plec din redacție pentru o întâlnire importantă, cu atât mai importantă cu cât voi avea ca interlocutor o artistă lirică, și un om deosebit, pe care am început să o cunosc în timpul documentărilor ocazionate de aniversarea Zilelor Suediei la Cluj.

Am ales ca loc de întâlnire Grădina Botanică clujeană, tocmai pentru că odată intrați în această oază de culoare, de forme și parfum, totul va deveni atemporal, iar gândurile vor curge liber, în ritmul pașilor de plimbare.

Uitasem să stabilim vreun semn conventional, așa cum se practică deobicei, dar aveam certitudinea că o voi recunoaște imediat.Văzusem și cateva fotografii ale artistei, am ales să merg și pe instinct.

Zâmbetele empatice, apărute simultan pe fețele noastre erau o confirmare, ne-am recunoscut imediat. Aveam în față o femeie distinsă, eleganță fără ostentații, și un zambet cald, prietenos, ce îi lumina fața.

  • Sunt Mădălina Danciu, îmi pare bine!

Mi-a întins o mână ușor rece, și cu un tremor abea perceptibil. Avea emoții, așa cum și eu aveam emoții, și de aici nu putea începe altceva decât un interviu plin de căldură.

LCF – E atât de multă frumusețe în jur, și avem parte și de o zi însorită, cum sunt zilele tale?

Mădălina Danciu – În mare parte senine, asta când reușesc să trec peste problemele cotidiene, ca oricare cred. Mă salvează ironia, și autoironia.

LCF – Îți mărturisesc că am citit multe din postările tale de pe mediile de socializare, și am rămas, de la început până la sfârșit amuzat, așadar ai ales arme redutabile…dar ai și prieteni care se prind în joc, și dialogurile devin schimburi subtile de replici , și asta denotă inteligență vie.

Să vedem dacă îmi amitesc bine, născută pe 5 Iulie 1986, așadar Rac autentic, iar nativii acestei zodii sunt , se spune, dotați cu sensibilitate aparte, și simț artistic înnăscut. Crezi în zodii, în influențete astrale?Ai o filosofie de viață?

Mădălina Danciu – La cea de-a doua întrebare, cea despre filosofia de viață, aș putea spune că cea mai importantă, cea care-mi ghidează viața e „mantra”: Totul se intamplă cu un motiv !

LCF – Și sunt de acord cu tine

Mădălina Danciu – Căt despre zodii..sunt deschisă să cred că există caracteristici generale comune, dar imi place atât de mult să cred că suntem unici…altfel care ar mai fi farmecul vieții, Lumii?

Cu toții suntem influențați de atatea aspecte în viață încat în momentul în care gasești persoane cu gusturi sau gândire comună cu a ta, e de-a dreptul o încantare

LCF – Aici suntem întru totul de acord, am făcut un exercițiu de imaginație, nu ar fi plăcut deloc să fim cu toții la fel.Talentul nativ trebuie susținut cu multă muncă, a fost de la început muzica, o simțeai ca pe o vocație?

Simt că muzica este cel mai bun mod de-a mă exprima și de a-mi arăta sufletul tuturor celor care mă ascultă,  muzica e un mod de a trăi pentru mine, cu tot ce include asta… nu ma văd făcând nimic altceva și nici nu cred că ar mai fi ceva ce sa-mi dea o atât de mare satisfacție sufleteasca, pe langa cea profesională, dar ar mai fi și aspectul bucuriei enorme pe care o simt in momentul în care văd că transmit și altora starea mea…ce poate fi mai frumos decât să ai ca meserie și menire în viața ideea de a-i încânta pe cei din jur?

Fiind exagerat de autocritică, la început am avut temerile mele, dar acum am ajuns să simt ca nu aș putea renunța.

LCF – Defapt un artist primește darurile pentru a le dărui , la rândul său, altfel nu iși împlinește menirea.

Mădălina Danciu – Da, foarte adevarat și asta! Noi ne primim satisfactiile imediat, prin faptul că vedem roadele muncii noastre pe zambetele celor din public, pe reacțiile lor imediate, chiar în timpul spectacolului. Aplauzele! Ovațiile! Publicul ridicat în picioare!

LCF – Și sunt acele punți care se aștern către Suflet, iar daca mesajul e unul curat, atinge sufletul celor deschiși să primească mesajul, dar sensibilizează și sufletele împietrite, care ajung să își pună măcar o întrebare…și e deja ceva! E chiar frumos spus, am simtit si eu de multe ori asta, e o adevarată onoare. Vorbim despre începuturile formării tale ca Artist Liric?

Mădălina Danciu – Încep puțin școlărește, în anul 2005 am absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, în cadrul căruia am studiat pianul timp de doisprezece ani, apoi am ales să studiez canto clasic, în cadrul Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj pe care am absolvit-o în 2009.

Erau necesare cunoștințe mai aprofundate, de aceea am ales să urmez și nivelul de Masterat, în cadrul aceleiași Academii, pe care le-am finalizat în 2013. În paralel, începând din anul 2008, cânt în Corul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, sub bagheta maestrului Cornel Groza, ca Artist Liric.

Țin să precizez asta,  în facultate mi-a fost profesor regretatul Profesor Doctor Gheorghe Roșu, iar la Masterat doamna Profesor Doctor Ramona Eremia Coman. Ei sunt cei care mi-au îndrumat pașii, și m-au format.

LCF – Te-am ascultat, prin intermediul înregistrărilor, cântând și muzică ușoară, ceea ce pentru un artist liric nu e întotdeauna ușor, dat fiind modului diferit de pregătire a vocii.

Mădălina Danciu – Așa este, în 2010  am început să cânt cover-uri de muzica ușoară la diferite evenimente. Cei interesați pot asculta câteva din piesele din repertoriul meu pe site-ul  http://www.madalinadanciu.ro/

Muzica ușoară am început să cânt la îndemnul tatălui meu, care a știut că mereu am avut o afinitate pentru acest gen. Uneori m-am gandit cu “groază” ce aș alege, dacă aș fi nevoită, între clasic și muzică ușoară, jazz-evergreen, îmi sunt toate stiluri foarte aproape de suflet.

LCF – Dacă ar fi să vorbim despre alte alegeri, ar trebui să începem un discurs întreg despre condiția artistului la noi în țară. Aș vrea să ne vorbești despre cariera ta ca Artist Liric. Zâmbesc, pentru că deja văd strălucire în privirea ta .

Mădălina Danciu – Aș începe cu turneele făcute în cadrul Filarmonicii.

LCF – Te rog să te simți liberă, chiar nu aș dori să urmăm o anume cronologie.

Mădălina Danciu – Germania, Franța, Israel, Malaezia (Zîmbește). Brusc revin toate amintirile. Chiar acum o lună am cântat în Konzerthaus din Berlin. O să incerc totuși să păstrez un fir al lor…În 2008, în Wildbad, Germania, la un festival de operă de acolo, 2009 în opera Garnier în Paris, îmi amintesc de două turnee gemene, în 2013 și 2015, în Kuala Lumpur, Malaezia. A fost ceva de vis, o altă lume.

2014 cu Festivalul de Opera din Martina Franca, acolo cred că au fost vreo trei turnee, poate patru. La fel și în vara lui 2015.

A fost și participarea la Festivalul Internațional de canto Haricleea Darclee, a fost o experiență frumoasă.

 

În 2009 un alt turneu la Tel Aviv, în Israel, tot acolo un alt turneu, în 2011. Cred că în Israel au fost vreo patru turnee, în total. Tot în anul 2011, în Decembrie, a avut loc un concert deosebit, nu pot să îl uit, o lucrare a compozitorului Dan Variu, intitulată „Noi umblăm să colindăm”, o fuziune de stiluri: popular, baroc cu influențe de jazz, în care iar am facut un solo de jazz, da, îmbrăcată în costum popular, de unde genialitatea ideii.

 

 

LCF – Superb si Jazz-ul, sunt pentru jazz vocal, acolo e vocea, …și inteligen ța în a improviza!

Mădălina Danciu – O,da! E superb! Uite, îmi amintesc de perioada Masteratului. Am facut atunci solistică în două lucrări vocal-simfonice, printre care și Requiemul de Mozart.

Lucrarea de dizertație a fost un proiect îndrăzneț, o lucrare în primă audiție de Ionică Pop, lucrare dadaistă, iar spectacolul a avut loc pe scena Operei Române, în vara anului 2013.

Apoi în 2014 a fost colaborarea cu Opera Group Project, o serie de tangouri.

LCF – Dadaismul în sine, ca și curent a fost o revoluție, deși controversat.

Mădălina Danciu – Foarte controversat, dar totul era și acolo bazat pe sentiment, fie acela și haos, tot o stare sufletească e, cauzată de non-sensul perioadei pe care o reprezintă.

Revenind la ce spuneam, cu o formulă mai restrânsă a „Opera Group Project” am mai colaborat acum cațiva ani pe parte de tango-uri și a fost o experiență unică, pe care aș repeta-o oricând fără să stau pe gânduri nici macar o secundă!

 

După acest proiect, în Noiembrie 2017, am avut onoarea să cânt pe scena „Sibiu Jazz Competition”, ca solist al big bandului GAIO, condus de Ștefan Vannai.

 

În același an, în Decembrie, am început colaborarea cu quintetul CLASSIS. Întâmplarea fericită a fost că am cântat în Vișeu de Sus, orașul natal al tatălui meu, fără să se fi știut asta în momentul în care mi s-a propus colaborarea.

 

La sfârșit de Aprilie 2018 a avut loc turneul în Berlin, unde am avut onoarea să cântăm în minunata sală Konzerthaus Berlin, cu orchestra condusă de maestrul Ivan Fischer.

Au fost trei concerte cu Simfonia a noua, Ludwig van Beethoven, concert în care efectiv corul statea „ascuns” printre spectatori și se ridicau doar când aveau de cântat.

LCF – Ce experiment fain….mă pot pune în postura publicului.

Mădălina Danciu – Da, da erau foarte placut surprinși,

Imi amintesc cu emoție că am fost aplaudați până la epuizare.

LCF – Răsplată firească, aș spune, nu e o simfonie ușor de interpretat pentru orchestră, nici pentru cor, dar Oda Bucuriei e de fiecare dată un triumf. Ce alte colaborări au mai fost?

Mădălina Danciu – Am luat parte și la diferite concerte caritabile.

 

Așa, să nu uit, și în toamna anului trecut, înainte cu o zi de plecarea într-un nou turneu în Israel, a avut loc un concert experiment, în cadrul Filarmonicii, experiment care, sper eu, că va continua. Mai exact un concert de jazz și evergreen, face parte dintr-o nouă etapă, mai non-conformistă, a Instituției. S-a numit Classical Jam Session, cu artiști doar din cadrul Filarmonicii. Practic doi soliști, opt artiști backing vocals și o trupă de instrumentiști în format aproape de big-band, adică inclusiv alămuri.

A făcut practic parte din Toamna Muzicala Clujeană, a fost un succes real, sala a fost arhiplină, se stătea în picioare. Publicul a fost foarte receptiv, s-au cântat piese de jazz, muzica ușoară, evegreen, toate rearanjate pentru formatul nostru, de catre talentatul nostru coleg Dan Variu. A fost minunat.

LCF – Când un artist spune asta…acum chiar se transmite starea. Simt cum retrăiești emoția. Haide să vorbim și despre concertul pe care îl pregătești, ocazionat de Zilele Suediei în România. Știu că e un proiect drag ție, prin inedit. Să explicăm cititorilor noștri în ce constă proiectul ABBA Symphony.

 Mădălina Danciu – Cred că ar trebui să încep prin a-i mulțumi maestrului Alexandru Manzat, care mi-a oferit această oportunitate și mi-a propus să abordez parte din repertoriul faimoșilor și talentaților suedezi de la  „ABBA”, de care m-am îndragostit și a căror fan înrăit sunt deja de mult timp, dar nu am avut niciodată onoarea să le interpretez muzica. Și mai știu că Domnul Mânzat este un antreprenor demn de tot respectul al acestor evenimente puțin „altfel” în lumea cultural-muzicală clujeană.

LCF – Uite, e un alt moment de împlinire…faptul că acum puteți să le cantati , într-un concert, piesele îndrăgite. Un fel de arc peste timp.

Mădălina Danciu – Și nu oricum, ci cu orchestra întreagă în spate, care cu siguranță se va face dreptate genialității lor componistice. Nimic nu se compară cu sunetul unei orchestre, în toată grandoarea ei în momentul în care interpretează ceva, mai ales aceste piese care nu au fost scrise pentru un asemenea nivel.

Speranța mea e să se facă tot mai multe astfel de concerte în care să abordăm repertoriul mai multor trupe de acest nivel, cum ar fi Queen, de exemplu, o altă slăbiciune de-a mea, și stiu că publicul clujean este foarte dornic și mereu dispus să ia parte la astfel de evenimente.

LCF – Asta presupune curaj, nu e deloc ușor să abordezi piese cântate genial, publicul are etalonul lor ca referință.

Mădălina Danciu – Ha!Ha!, da, recunosc că nu ar fi ușor, și, cu toată modestia spun că am reținerile mele, dar setea de astfel de manifestări e mult prea mare ca să mă las intimidată.

LCF – Heeey! Așa și trebuie!

Mădălina Danciu – Evident, nu m-aș ridica la nivelul genialului Adam Lambert, de exemplu, care i-a luat locul lui Freddie atâââât de frumos, alături de trupa Queen.

LCF – Noi vă dorim succes ! E nevoie de astfel de proiecte.

 Un secret al Mădălinei Danciu, care se poate deconspira? Chiar și unul inventat pe loc? (Zâmbim amândoi)

Mădălina Danciu – Uf, bună întrebare! Ok, recunosc că judec oamenii după gusturile muzicale.

LCF – Fain! Așa și trebuie !

LCF – Scriem câte ceva și despre pasiunea pentru dans? Am descoperit că am frecventat aceeași școală de dans, BAILArte, și că avem și anturaj comun, acolo. Asta nu ți-am spus până acum.

Mădălina Danciu –  Atunci ar trebui să scriem și despre trupa latino în care am cântat când frecventam școala, și despre trupa de jazz în care mai cânt uneori, și multe altele, dar nu are rost să intrăm chiar așa, în detaliu.

 

LCF – E o altă formă de exprimare a stărilor, la un alt nivel

Mădălina Danciu – Am ajuns să mă apropii de dans datorită Andradei Călugăr, o cunoști, ea cânta în orchestra Filarmonicii, suntem prietene bune. Am început cursurile de salsa și bachata în 2014. Am și o poză cu trupa de latino cu care cântam atunci, sunt vremuri frumoase, la care îmi doresc să revin.

De Andrada și de Cristian mă leagă o prietenie frumoasă, am cântat la nunta lor.

 

LCF – Și mie îmi sunt dragi, am pus la cale chiar un interviu,ei au o poveste foarte frumoasă de iubire, noi am evocat-o în paginile ziarului nostru, recent.

Am avut parte de o zi cu adevărat plăcută în compania ta, am simțit că ești un om Mare, cu Suflet Mare, și sper să ne revedem cât de curând, la concert, pe 3 Iunie, la Casa Universitarilor,la ora 19.30 !

Mădălina Danciu  –  Aș dori să spun tuturor că la repetitiile noastre se pune mult suflet și pasiune, așa că…, sper că veți veni în numar cât mai mare, să ne dați emotii (Râde), ca să dăm tot ce e mai bun din noi, pentru că un artist e cel mai motivat când e miza cea mai mare!O sală plină de spectatori entuziaști. Vă asteptăm cu drag! În speranța că v-am facut cât mai curioși, ne dorim să vă avem alături la acest eveniment minunat și poate și altele de acest gen, în care imbinăm,  cu atât de mult drag genurile clasic și muzică usoară. Sau jazz ? Cine știe? Poate vă pregătim și alte surprize frumoase pe viitor!

LCF – Așs cum intuiesc deja, cu siguranță vor mai fi și alte evenimente de acest gen ! Să nu renunți niciodată, pentru că faci bine ceea ce faci, și asta se simte, publicul o simte !Mult succes, ne vedem la Concert, pe 3 Iunie, ora 19.30, cu toții !

Încarcă mai mult de Lucian - Călin FLOREA
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Premii internaționale pentru studenții UBB

Studenții Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității…