În data de 27 februarie a avut loc ședința Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, ședință la care a participat și Comisarul European pe Agricultură, Phil Hogan.

Acesta a vorbit despre Politica Agricolă Comună 2018, dar și despre relațiile economice cu continetul african: “Unul dintre miturile persistente este că UE îi discriminează pe cei din țările în curs de dezvoltare. Realitatea este că tot acest lucru a dispărut de mult timp. PAC este aliniată obiectivelor de dezvoltare deja de mai mulți ani. […]UE oferă acces liber celor mai slab dezvoltate țări și avem un acord de parteneriat economic, de liber schimb care ține seama de caracteristicile țărilor partenere cu care semnăm și care permite recurgerea la anumite măsuri concrete. UE este cel mai mare importator de alimente în valoare de 3,5 miliarde de euro în 2017, mai mult decât importă SUA, Japonia și Canada împreună. […] Acum ne concentrăm pe consolidarea investițiilor în zonele rurale, sprijinirea industriilor agro alimentare din Africa pentru ca acestea să poată să profite de oportunitățile globale, astfel încât migrația să nu fie o necesitate”

Membru în Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală, europarlamentarul Daniel Buda a avut o intervenție cu privire la existența concurenței neloiale: “În România, dacă nu ar exista forme de sprijin pentru sectorul de porc sau pasăre, nu am putea rezista pe piață. Mă intersează dacă ați făcut o evaluare la ceea ce înseamnă importurile de carne de vită în țările Mercosur pentru că, din păcate, aceste importuri distorsionează foarte mult piața internă a UE. […] ei pot să producă un kg de carne cu 2 euro și să îl vândă în profit cu 2,5 euro. În schimb, cei din UE nu pot să vândă un kg de carne sub 3 euro. Este important să creăm capacități de producție la nivel local. […] poate că statele membre nu au capacitatea de a pune frâu acestei concurențe neloiale care, din păcate, distruge foarte multe sectoare.

Mercosur este o organizaţie de integrare economică regională din America de sud și este formată din Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay, Venezuela și Bolivia.

Sursă foto: ec.europa.eu/avservices

 

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Extern
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Primăria Cluj-Napoca anunță restricții de circulație

Primăria Cluj-Napoca anunță instituirea unor restricții de circulație în zona stadionului …