Acasă Sport Interviu cu Paul Safta, tânărul campion de la Brazilian Power Team România

Interviu cu Paul Safta, tânărul campion de la Brazilian Power Team România

10 min citire
Comentariile sunt închise pentru Interviu cu Paul Safta, tânărul campion de la Brazilian Power Team România
4
572

Paul Safta are doar 15 ani și practică de aproape trei ani acest sport al tehnicii, al minții și al disciplinei: Jiu Jitsu. Ambițios, conștiincios și cu multă determinare, la puțin timp de la primul său contact cu Jiu-Jitsu, munca i-a fost încununată cu realizări: medalia de aur la un campionat național desfășurat la București și apoi medalia de bronz la Campionatul European de Jiu-Jitsu de la Lisabona.

Brazilian Power Team nu este doar un club sportiv ce reunește sportivi cu aceeași pasiune: sporturile de contact. BPT este o familie în care, cu ajutorul antrenorului campionilor-Mircea Cubleșan, sportivii cresc frumos și uniți. Paul consideră că realizările sale se datorează antrenorului său- Mircea Cubleșan: un mentor, un tată și un prieten desăvârșit.

Sportul a venit ca o nevoie în viața tânărului campion, iar povestea sa de viață este impresionantă, plină de emoție și pe alocuri înfrumusețată de anii copilăriei. La doar 15 ani se gândește cu maturitate la viitorul său și reușește să își împartă timpul între școală, sport, relaxare și tatăl său pe care îl ajută în afacerea familiei.

Mai jos redăm interviul cu tânărul campion. Cuvintele sale sunt simple, dar pline de emoție și gând frumos. Este un tânăr model pentru cei de vârsta lui și care, cu sprijinul familiei sale și a antrenorului său a reușit să devină un sportiv desăvârșit.

R: Povestește-ne în câteva cuvinte despre tine

P.S: Sunt Paul Safta, am 15 ani și sunt născut în 19 iunie 2003. Iar acum sunt în clasa a IX-a. Sunt pasionat de sport. Când spui „sport” automat spui „sănătate”!

R: Sportul. Ai avut o înclinație sau a apărut în viața ta ca o nevoie?

P.S:  M-am apucat de sport din cauza problemelor de sănătate, din cauza colesterolui care era foarte mărit. Pasiunea a venit pe parcurs. Am început cu dansul. Am făcut 3 ani dansuri contemporane, apoi inot și fotbal.

R: Povestește-ne mai multe despre acest sport. Cum ai luat contact cu el?

P.S: Ieșisem afară, mă duceam la magazin și treceam pe lângă sală. Ajungeam mai ușor dacă treceam pe lângă geamul sălii de sport. Într-o zi m-am oprit lângă geam să văd ce se întâmplă. Atunci m-a văzut Mircea și mi-a spus că aș putea să învăț și eu acest sport. L-am întebat programul antrenamentelor și de atunci sunt zilnic în sală, chiar dacă la început mi s-a părut greu.

După 5 luni de antrenamente am luat locul I la prima mea competiție de Jiu-Jitsu. M-am dus acolo cu gândul că nu am nimic de pierdut. Între timp, antrenorul (Mircea Cubleșan) a făcut pariu cu tata că voi lua medalia de aur. Și tata nu a crezut. Și a pierdut tata pariul. A fost o experiență chiar frumoasă pentru mine: primul meu campionat. Prima mea medalie de aur.

Au urmat și alte competiții. La Tecuci am luat locul al III-lea. Acum un an a fost Campionatul Mondial de Kempo în Ungaria, la Budapesta și am luat medalia de bronz.

R: Despre Jiu-Jitsu ca sport. Ce presupune acest sport? Ce semnifică pentru tine?

P.S: Este un sport în care contează foarte mult psihicul și calitățile pe care le ai, cum ar fi: flexibilitate sau forță.

În Jiu-Jitsu, o singură execuție greșită poate duce la pierderea meciului. Trebuie să fii calm în acest sport. Dacă ești agresiv sau foarte stresat, agitat, atunci poți ajunge să pierzi, pentru că te epuizezi. Și dacă nu îți menții condiția fizică, nu respiri cum trebuie și așa mai departe, poți pierde.

R: Mircea Cubleșan este antrenorul tău. Care este relația ta cu el?

P.S: Mircea este ca un al doilea tată pentru mine. Ca antrenor, uneori este dur, dar prin asta mă motivează. În weekenduri ne întâlnim cu toții. Suntem ca o mare familie.

Din fericire, am oameni buni in jurul meu care ma ajuta sa fiu mai bun. În sport sunt momente de cumpănă, am reușit sa le depășesc și cu ajutorul lor. Vorbesc despre familia mea și antrenorul meu.

R: Ultima ta competiție. Campionatul European de Jiu-Jitsu din Portugalia. Cum a fost? Ce experiențe ai avut acolo?

P.S: Eu acolo, când am intrat pe saltea am dat tot ce am avut mai bun, chiar dacă am pierdut. Semifinala cred că a fost cel mai bun meci al meu

R: Sport și școală. Cum te împarți între acestea?

P.S: Dimineața mă trezesc înainte de șase, mă îmbrac și plec la alergat, de la ora șapte mă pregătesc și plec spre școală. După școală, dacă am un pic de timp liber mă duc să îl ajut pe tata. Apoi îmi fac rapid temele pentru școală și plec la antrenamente.

R: Ce planuri de viitor ai?

P.S: Vreau să urmez o facultate. Aici am de fapt două opțiuni. Fie mă apuc de o facultate de contabilitate, fie de Academia de Poliție. Mi-ar plăcea la Trupele Speciale. Și știi de ce? Acolo sunt cei mai buni războinici din lume.

R: Pentru final, te rugăm, câteva cuvinte pentru cititori și mai ales pentru cei de vârsta ta

P.S: Important este să continui întotdeauna un sport. Nu contează ce sport, doar să faci sport. Sportul te ajută să fii un învingător într-o lume a competiției.

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Sport
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Primarul Clujului, Emil Boc, a trimis o scrisoare de felicitare către CFR Cluj, campioana României

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, i-a felicitat pe fotbaliștii de la CFR Cluj p…