Acasă Life & style Răsfăţ culinar O rețetă pentru generații: varză a la Cluj

O rețetă pentru generații: varză a la Cluj

9 min citire
Comentariile sunt închise pentru O rețetă pentru generații: varză a la Cluj
0
2,336

Nu este un secret faptul că noi, românii suntem gurmanzi înăscuți. Iar la Cluj, acest lucru este cu atât mai bine evidențiat cu cât unele rețete au trecut cu brio testul timpului. Astăzi vă ducem pe tărâmul mâncărurilor delicioase. Studiem meniul și alegem un preparat local foarte apreciat de multă vreme. Este vorba de celebra varză a la Cluj.

Din dorința de a afla cât mai multe despre originile acestui preparat, am investigat puțin istoria sa și am descoperit câteva aspecte interesante.

  • Cea mai veche rețetă de varză a la Cluj a apărut într-o carte de bucate, iar denumirea preparatului era „varză în mod clujean” și datează din 1695. A fost descoperită de istoricul Lukacs Joszef.
  • Cartea, care a fost tipărită la Cluj se numea „Cartea de bucate de la Cluj” și îi aparținea lui Miklos Misztotfalusi.

”Cele mai vechi informaţii din Transilvania despre această plantă-aliment le-am găsit doar în secolul al XV-lea. Astfel, într-un protocol din 1442 al Conventului de la Cluj-Mănăştur – unde exista o mănăstire benedictină – este amintit un nobil din Iara care jura că nu el a dat porunca oamenilor săi să-i facă rău unui alt nobil din Iara. Printre altele, jura că nu el a ordonat ca acestuia să-i fie luată varza”, a mărturisit Lukacs Jozsef pentru Agerpress.

Conform unor presupuneri, această rețetă ar fi fost inventată de un călugăr din Șumuleu Ciuc, unde exista o mănăstire franciscană. Printre altele, mai este amintit faptul că rețeta a fost răspândită în Europa undeva în perioada Evului Mediu, mai ales în gospodăriile țăranilor din acele timpuri.

Oamenii de rând erau cei care cultivau varza în acele așa numite grădini cu varză, însă aceasta se mai găsea și mai conace, mănăstiri și în grădinile castelelor. Pentru că în iulie și august se consumau alte legume, consumul de varză scădea peste vară.

Cele mai cunoscute rețete au fost transmise dintr-o generație în alta.

Iată câteva preparate cu varză la bază:

  • Varză murată cu carne de vită și clapon
  • Carne de oaie cu varză roșie
  • Varză gătită în lapte
  • Găină cu varză călită
  • Crap cu zamă uleioasă de varză
  • Plăcintă cu varză.

Pentru că a fost observat interesul crescut pentru varză, nu a întârziat să apară nici interesul pentru consumul tot mai ridicat, datorită beneficiilor oferite de către această legumă, oamenii observând la vremea respectivă că varza putea vindeca anumite boli greu de vindecat pe atunci, precum: tifosul, frigurile sau guturaiul.

Varza își câștigase încet dar sigur și în inima Transilvaniei supremația, fiind denumită Blazonul Transilvaniei.

Această legumă nu era consumată doar de anumită clasă socială.

Desigur că nu putem face această incursiune delicioasă în istoria gastronomiei fără să vă oferim și rețeta propriu-zisă:

Iată cum puteți face o varză excelentă a la Cluj, după rețeta celor de la https://www.reteteculinare.ro

Mai întâi, să strângem ingredientele. Așadar, aveți nevoie de:

o varză dulce sau murată
– un kilogram de carne tocată de porc
– o ceapă
– o ceașcă de orez
– ulei sau untură
– 200 ml de sos de roșii
– smântână
– mărar
– sare
– piper
– cimbru
– boia
– un pahar cu vin roșu

Mod de preparare:

Pentru că este un fel de mâncare în straturi, varza a la Cluj se prepară separat și apoi se asamblează.

Pentru stratul de carne: ceapa se toacă mărunt și se călește în două linguri de ulei și două de apă. Când ceapa capătă o culoare aurie, se adaugă carnea tocată cu sare și se lasă la înmuiat.

Orezul se fierbe doar pe jumătate în apă și după ce este scurs de apă, se adaugă peste carne, împreună cu o lingură de sos de roșii, două linguri de smântână, boia iute și dulce, sare și piper după gust.

Pentru stratul de varză: varza se toacă mărunt și se dă la călit în două linguri de ulei. După ce își schimbă culoarea, se adaugă o ceașcă de apă și se lasă la scăzut.

Se adaugă mărar tocat, o lingură de sos de roșii, sare, piper și cimbru.

Așezarea în vas: într-un vas termorezistent se toarnă două linguri de ulei, două linguri de smântână și trei linguri de sos de roșii.

Se așează un strat de varză călită, sos de roșii, apoi un strat de carne și orez, sos de rosii, iar la final, încă un strat de varză călită, peste care se pune un sos de roșii mai gros și câteva felii de slănină afumată.

Vasul se lasă în cuptorul încins timp de 30-40 de minute, până când se rumenește. Pentru ca mâncarea să capete o aromă deosebită, se pune și un pahar de vin roșu, cu puțin timp înainte ca mâncarea să fie gata.

Ca și garnitură, se folosește mămăliguța cu smântână.

Poftă bună!

Încarcă mai mult de Pripon Flavia
Încarcă mai mult în Răsfăţ culinar
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Sezonul dovlecilor: o rețetă delicioasă de brioșe cu dovleac

Anotimpul toamnei vine mereu încărcat de recolte bogate și de bunătățuri. Noi, cei de la E…