Acasă Social Sănătate O lume pe care o vrem curată

O lume pe care o vrem curată

5 min citire
Comentariile sunt închise pentru O lume pe care o vrem curată
0
712

Ne uităm un minut în jurul nostru? Practic imposibil să nu vedem un obiect confecționat din material plastic.

De la primul material numit plastic, bachelita, au trecut o sută doisprezece ani. O istorie întreagă.

Noi și noi molecule, cu aplicații din ce în ce mai speciale, mai utile. Cu ce preț?

Am ajuns astăzi ca în șase puncte distincte pe planetă să se formeze adevărate insule plutitoare, constituite din diferite obiecte confecționate din plastic, aruncate iresponsabil în mări și oceane. Pe uscat situația e la fel de dramatica. Îngrijorător este faptul că dimensiunile acestor insule rivalizează ca suprafață, fiecare în parte, cu de trei ori suprafața Franței !!! Deja această informație trebuie să ne dea de gandit. Chiar dacă aceste locuri sunt foarte departe de noi.

Un video elocvent, cred, ilustrează proporțiile, inutil mă feresc de cuvântul dezastru ecologic. E realitatea obiectivă :

Și dacă continui, și vă spun că majoritatea materialelor plastice au nevoie de cinci sute, unele șase sute de ani ca să se degradeze? Câte generații, de acum înainte, vor trăi cu povara acestei iresponsabilități? Asta dacă procesul s-ar opri astăzi. Ceea ce e imposibil. Încă nu putem concepe viața fără plastic.

Am început, cu toții, să folosim materiale plastice biodegradabile. Pentru cine a avut interesul să afle mai mult, am aflat că aceste materiale se degradează foarte rapid, circulă tot mai des cuvântul COMPOSTABILE, adică se fac una cu pământul, devenind chiar utile solului. O veste cu adevărat bună.

Cum se nasc aceste materiale? Aici intervine nota de fascinant! Ne întoarcem în lumea invizibilă ochilor, lumea bacteriilor. Așa cum pentru corpul uman țesutul gras este o rezervă de energie, la fel pentru anumite specii de bacterii, anumiți polimeri cu structură liniară sunt rezerva de energie a celulei bacteriei. Practic, de milioane de ani, corpurile acestor bacterii produc adevărate materii plastice vii.

De aici pleacă și ideea cercetărilor în domeniul maselor plastice biodegradabile. Practic, culturi specializate de bacterii sunt hrănite, la scară industrială de această dată, cu melasă! Un sirop brun, obținut ca produs secundar la fabricarea zahărului, de exemplu. În patruzeciși opt de ore se obțin primele cantități de polimer care, separate, devin granule ca punct de plecare in producerea de obiecte din plastic. Obiecte, de această dată, deloc nocive pentru mediul înconjurător.

Suntem oricum optimiști, se caută soluții. E nevoie oricum și de reciclare responsabilă, la nivel de nucleu familial.

Cât de pregătiți suntem ca să putem înfrunta această provocare? Reciclarea! Primele impresii pe care le-am cules în jur nu sunt deloc încurajatoare. Nu ne informăm, ne e greu să separăm deșeurile, dăm vina pe autorități că nu le ridică la timp, e greu să ne mobilizăm.

Haideți să ne gândim, așa cum ne gândim că dăm viață unui copil din iubire, că trebuie să-i asigurăm copilului și un mediu curat în care să trăiască. E tot o formă de iubire. Responsabilă!

Încarcă mai mult de Lucian - Călin FLOREA
Încarcă mai mult în Sănătate
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Trei noi echipamente medicale achiziționate pentru Institutul de Urologie

Consiliul Județean Cluj a achiziționat trei noi echipamente medicale ultraperformante pent…