Acasă Social Voluntar pentru Societate ,,Nu-i rãu bãrbatul ãsta al meu… nu m-a lovit niciodata… şi nici pe copii…”

,,Nu-i rãu bãrbatul ãsta al meu… nu m-a lovit niciodata… şi nici pe copii…”

5 min citire
Comentariile sunt închise pentru ,,Nu-i rãu bãrbatul ãsta al meu… nu m-a lovit niciodata… şi nici pe copii…”
28
7,264

Violenta in familie, este un flagel care afecteaza tot mai multe femei, asa spun statisticile. Nu demult, acum 10 ani, eram si eu un numar intr-o astfel de statisticã. Dar dupa câti ani de abuzuri, am avut curaj sa fac o plangere penala?

Parerea mea e cã aceste statistici reflectã doar o parte din adevãr

Numărul celor care trec prin aceste traume este cu mult mai mare. În 2017 au fost raportate Poliției un număr de 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei spune Reteaua pentru prevenirea şi combaterea violentei impotriva femeilor.

DA…e bine spus: cazuri raportate. În  majoritatea cazurilor raportate, sunt convinsã cã a fost vorba de violenţã fizicã…cea spectaculoasă, care lasã urme vizibile pe corp.

Dar … cele care au traume pshihice din cauza abuzurilor emoţionale şi pshihologice, unde sunt raportate in statistici?

Sigur…poate fi inclus în „alte violente”. Dar stim cu totii cã in realitate, abuzul pshihologic si emoţional nu e luat in serios de cãtre autoritãţi. Mi-a spus odata cineva: „”Nu-i rãu bãrbatul ãsta al meu… nu m-a lovit niciodata…şi nici pe copii..” dar ea era zilnic terorizatã de soţul iubitor, izolatã, iar stima ei, şi a copiilor, de sine nu mai exista de mult.

Murea incet incet pe dinlãuntrul ei…Pe ea n-o vede nimeni…Pentru ea nu existã statistici şi nici justiţie care sa o apere…pentru cã violenta emoţionalã, pshihologicã este  greu de dovedit.

Intradevar, e greu, dar nu imposibil

Dacã stai de vorbã cu un judecãtor iţi spune, ca da, se poate condamna abuzul emoţional, existã legi şi cãi de atac.

Dar, paradoxal, numarul condamnãrilor pe violenţã emoţionalã, pshihologicã sunt aproape inexistente. Am avut un caz, in care abuzul pshihologic, manifestat prin hãrţuieli repetate, denigrãri şi umiliri de cea mai joasã speţã, manipulãri ale persoanelor abilitate sã soluţioneze problema, nu au fost recunoscute de Instanţã iar  victima a fost  penalizatã sã plãteascã cheltuieli de judecatã de 1000 de lei şi Ordinul de Protecţie i-a fost respins, pentru cã abuzatorul putea dovedi ca el este un bun cetãţean respectat de comunitate iar dupa spusele lui, nedovedite, victima  era o femeie de moravuri uşoare, ceea ce era o aberaţie. Pentru asta Instanţa nu a avut nevoie de dovezi. Era destul ca ea a plecat din casa in care trãiau impreuna.

În schimb au fost şi situaţii in care abuzul emotional a fost taxat de aceeasi Instanţã

Deci, sã inţeleg cã rãmâne la latitudinea unui judecãtor de a recunoaşte si de a condamna acest tip de agresiune?

Sã inţeleg ca şi judecãtorii sunt oameni , care sunt supuşi propriilor lor principii? Pentru a fi obiectivi, şi a putea salva şi acele victime care trec prin abuz pshihologic avem nevoie de proceduri, sau poate chiar articole introduse in Legea 217 care sa delimiteze clar violenta pshihologica, emoţionalã in aşa fel incât sã poatã  fi condamnatã.

Violenta in familie, este o infractiune, nu un tabu!

Autor: Eleonora Pokola-Asociaţia VIVAD Cluj

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Voluntar pentru Societate
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Lucruri pe care trebuie să le știm despre reciclarea plasticului

Reciclarea plasticului este una dintre cele mai ineficiente tipuri de reciclare. Prea puți…