Acasă Politică Administrație Unde-i lege, primarul vrea tocmeală! Noua lege a pășunatului şi interpretările ei

Unde-i lege, primarul vrea tocmeală! Noua lege a pășunatului şi interpretările ei

10 min citire
Comentariile sunt închise pentru Unde-i lege, primarul vrea tocmeală! Noua lege a pășunatului şi interpretările ei
1
800

Noua lege a zootehniei, legea 32/2019, obligă primăriile și Agenția Domeniilor Statului (ADS) să ofere prioritate crescătorilor de animale în ceea ce privește atribuirea directă a pășunilor.

Din păcate, legea nu este destul de clară, lasă loc la interpretări și rezolvă doar pe jumătate problema pășunilor. Unele primării scot pășunile la licitație iar fermierii sunt forțați să plătească sume uriașe pe hectarul de pășune.

Astfel, există în lege pășuni aflate în domeniul public al comunelor și pășuni aflate în domeniul privat al comunelor. Dacă pentru pășunile aflate în domeniul privat al comunelor, orașelor, e clară atribuirea directă, pentru cele aflate în domeniul public, se pot face interpretări. Fermierii care au ghinionul să aibă exploatația agricolă într-o comună unde pășunea e în domeniul public, vor fi nevoiți să liciteze pentru ea.

Dar problemele lor nu se opresc aici, contractele sunt interpretate de fiecare după bunul plac fără a respecta prevederile contractului cadru (obligatoriu pentru contractele de inchiriere/concesiune a pasunilor incheiate in temeiul OUG 34/2013 si a Codului Civil) aprobat prin ordinul 407/2013 al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Regionale si 2051 al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Procedura de atribuire conform noii legi şi cuantumul subvenţiilor APIA:

România deține o suprafață impresionantă de pășuni, mai exact, țara noastră ne oferă nici mai mult nici mai puțin de 4,8 milioane de hectare de fânețe și pășuni.

Persoanele fizice sau juridice, care se ocupă de creșterea animalelor din următoarele specii: taurine, bubaline, ovine, caprine, suine, sau crescătorii de păsări și nu dispun de terenuri cu destinație agricolă, pot încheia contracte de închiriere/concesionare sau arendare cu Agenția Domeniilor Statului, și pot primi pășuni sau terenuri libere de contract prin atribuire directă. Totul se desfășoară în condițiile legii.

Crescătorii de animale care au în vedere concesionarea/închirierea sau arendarea după caz trebuie să asigure încărcătura optimă de minimum 0,3 UVM/ha și să îndeplinească aceste condiții:

 • Vechime de cel puțin 5 ani în creșterea animalelor cu dovadă – animalele trebuie să fie înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor și Registrul Agricol al unității administrativ-teritoriale, unde sunt localizate terenurile agricole, cu excepția tinerilor fermieri crescători de animale
 • Trebuie să aibă dovada  cu acte de proprietate la Registrul Comerțului sau acte de identitate în localitate că sediul/punctul de lucru sau domiciliul este localizat pe raza unității administrativ-teritoriale, unde se află pământurile care au scop agricol.

Consiliile județene și unitățile administrativ-teritoriale care au în administrare terenuri cu destinație agricolă, libere de contract încheie contracte de concesiune/închiriere sau arendare, tot prin atribuire directă și sub condițiile legii cu crescătorii de animale.

În prima sesiune, au prioritate la procedurile de concesionare/închiriere sau arendare crescătorii de animale, iar suprafețele destinate crescătorilor de animale sunt stabilite de concendent/locator înainte de concesionare/închiriere sau arendare.

Dacă crescătorii de animale își schimbă categoria de folosință, dar și a destinației de utilizare a terenurilor agricole, aceste fapte reprezintă o contravenție și este aspru sancționată cu amenzi care se situează între 30.000 și 40.000 de lei, dar și cu nulitatea contractului de concesiune/închiriere/arendare.

Dacă există mai multe cereri de concesionare/închiriere sau arendare pentru aceiași unitate de suprafață, se va aplica obligatoriu procedura concurențială.

Iată care este cuantumul subvențiilor APIA:

 • Pachetul 1 – pajiști cu înaltă valoare naturală – 142 euro/ha/an;
 • Pachetul 2 – practici agricole tradiționale (poate fi aplicat doar adițional, în combinație cu pachetul 1)
 • Varianta 2.1 – lucrări manuale pe pajiști permanente utilizate ca fânețe – 100 euro/ ha/an; varianta 2.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști permanente utilizate ca fânețe  – 21 euro/ha/an.
 • Pachetul 3 – pajiști importante pentru păsări

Subpachetul 3.1 – Crex crex:

 • varianta 3.1.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru Crex crex – 310 euro/ha/an;
 • varianta 3.1.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru Crex crex – 231 euro/ha/an;

Subpachetul 3.2 – Lanius minor și Falco vespertinus:

 • varianta 3.2.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru Lanius minor şi Falco vespertinus – 159 euro/ha/an;
 • varianta 3.2.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru Lanius minor şi Falco vespertinus – 80 euro/ha/an.

Pachetul 6 – Pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.)

 • varianta 6.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 410 euro/ha/an;
 • varianta 6.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 331 euro/ha/an.

Pachetul 6 – Pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică:

 • varianta 6.1 – pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – 143 euro/ha/an – se adresează fermierilor care nu au angajamente de agro-mediu și climă (M.10), pachetul aplicându-se la nivel național.
 • varianta 6.2 – pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – 39 euro/ha/an – se adreseaza fermierilor care au în derulare și angajamente de agro-mediu si clima (M.10) pentru pachetele aplicabile pe pajisti permanente (P1, P2, P3, P6, P9.2, P11.2).

Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică:

Pachetul 6 – Pajiști permanente certificate în agricultură ecologică:

 • varianta 6.1 – pajiști permanente certificate în agricultura ecologică – 129 euro/ha/an – se adreseaza fermierilor care nu au angajamente de agro-mediu și climă (M10), pachetul aplicânduse la nivel național.
 • varianta 6.2 – pajiști permanente certificate în agricultura ecologică – 73 euro/ha/an – se adreseaza fermierilor care au în derulare și angajamente de agro-mediu și climă M10 (pachetele 1, 2, 3.1, 3.2, 6, 9.2, 11.2);
Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Administrație
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Invitație la aprinderea flăcării culturii

Ministerul Culturii vă invită miercuri, 15 ianuarie,  începând cu ora 18.00, să luați part…