Acasă Cultură Muzeul Iluziilor optice, în premieră la Cluj

Muzeul Iluziilor optice, în premieră la Cluj

6 min citire
Comentariile sunt închise pentru Muzeul Iluziilor optice, în premieră la Cluj
2
262

Primul muzeu al Iluziilor Optice din România se va deschide în perioada 1-4 august 2019 în Cluj-Napoca, la cinema Dacia. Acesta este un concept unic în România și va avea un caracter intractiv, iar vizitatorii vor avea cazia de a înțelege cum funcționează iluziile, luând contact direct cu cele peste 100 de obiecte care vor fi prezentate.

De asemenea, un povestitor unplugged le va oferi detalii și va face demonstrații live. Clujenii vor avea ocazia să vadă iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni, care sunt capabile să deformeze realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi.

Scopul acestui proiect mobil, unic pe plaiurile mioritice, este de a ajunge în marile orașe ale României. Conceptul de Muzeu al Iluziilor este o premieră pentru țara noastră , acesta fiind popular permanent în orașe precum Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg, unde aceste muzee sunt deja o tradiție.

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele”, a declarat Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor.

Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor Optice: e o experiență unică să parcurgi exponatele, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte.”

Muzeul Iluziilor Optice are trei mari capitole, iar fiecare are alt tip de iluzii. Sala iluziilor va fi o atracție pentru cei mici. Iluziile optice, vor avea și ele la rândul lor o sală dedicată, cu peste 50 de tablouri originale, unele dintre ele de dimensiuni mari, care vor provoca voința și inteligența celor care vor accepta provocarea de a rezolva misterele din spatele lor.

Toate imaginile vor avea instrumente de măsurat, care vor ajuta vizitatorii să înțeleagă cum funcționează iluziile. Vizitatorii vor avea, de asemenea, ocazia de a vedea cum funcționează hologramele, de a descifra mecanismul iluziei cinematografice și de a-și încerca talentele muzicale la un thermin, primul instrument muzical electronic.

„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară”, a completat Filpișan.

Muzeul Iluziilor Optice e, prin asta, și o completare neconvențională, dar extrem de utilă, a educației formale din școli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici”, au precizat organizatorii.

Fiecare persoană interesată va putea vizita muzeul doar pe bază de rezervare, la următoarea adresă de mail: contact@muzeuliluziilor.ro sau la numărul de telefon: 0758365699.

Programul de desfășurare al spectacolelor va fi în intervalul orar 10:00-19:00, din oră în oră, cu începere la oră fixă. O vizită durează 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 16 lei.

Cinema Dacia se află pe strada Bucegi, nr. 11 B.

Muzeul Iluziilor Optice este un proiect al Asociației Astronomice Pluto.

Încarcă mai mult de Pripon Flavia
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…