Acasă Cultură Ziua Porților Deschise la Muzeul Documentar al Holocaustului

Ziua Porților Deschise la Muzeul Documentar al Holocaustului

4 min citire
Comentariile sunt închise pentru Ziua Porților Deschise la Muzeul Documentar al Holocaustului
0
504

Mâine, 28 ianuarie 2019, Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei își deschide porțile pentru grupuri de elevi din unităţile de învăţământ preuniversitar clujean.

Muzeul din cadrul Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască ”Dr. Moshe Carmilly” al Universităţii „Babeş-Bolyai” desfășoară Ziua Porților Deschise, prilejuită fiind de celebrarea Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

O zi de prețuireși comemorare

În fiecare an, în toate colțurile lumii, ziua de 27 ianuarie este închinată comemorării victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară.

27 ianuarie este o zi ancorată în realitatea dură a istoriei, dar reprezintă și o victorie pentru umanitate. Este data la care, în anul 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, astăzi în Polonia, a fost eliberat de aliaţi.

Istoria poporului evreu, promovată de UBB

Universitatea Babeș-Bolyai rămâne un punct de reper pentru învățământul universitar românesc și nu numai. Promovând cultura, dând atenție parcursului educațional al studenților săi și oferind societății oameni specializați și cu experiență, UBB se regăsește în topul universităților internaționale.

Institutul de Iudaistică şi Istorie Evreiască ”Dr. Moshe Carmilly” a fost înfiinţat în anul 1991, ca parte a Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi funcţionează în cadrul Departamentului de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei.

De-a lungul timpului, institutul a realizat cercetări privind istoria evreilor din spaţiul transilvănean şi, în general, din spaţiul românesc şi promovarea istoriei evreilor, culturii, civilizaţiei şi filosofiei iudaice.

În data de 9 octombrie 2017, s-a inaugurat în cadrul Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască ”Dr. Moshe Carmilly” o realizare muzeografică dedicată istoriei și memoriei Holocaustului evreilor din Nordul Transilvaniei. Este vorba despre un proiect muzeografic cu două componente: un Muzeu Virtual și un Muzeu Documentar al Holocaustului. Cel din urmă este realizat în maniera unei expoziții clasice, care cuprinde documente, fotografii, pagini memorialistice și produse multimedia (video și audio), aferente aceleiași tematici.

Exponentul.ro este susținătorul și promotorul culturii. Apreciem astfel inițiativa și munca depusă în realizarea acestui proiect muzeografic. Acest proiect și eveniment, în fapt, demonstrează încă o dată preocuparea oamenilor pentru cultură și educație în frumoasa citadelă, Cluj-Napoca.

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…