Acasă Cultură Muzeul Etnografic câștigă o finanțare neramburabilă de peste o jumătate de milion de euro

Muzeul Etnografic câștigă o finanțare neramburabilă de peste o jumătate de milion de euro

4 min citire
Comentariile sunt închise pentru Muzeul Etnografic câștigă o finanțare neramburabilă de peste o jumătate de milion de euro
0
221

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a câștigat recent două noi proiecte cu finanțare nerambursabilă din Granturile SEE 2014-2021: Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale” și „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”.

În valoare de cca. 260.000 de euro, proiectele vizează susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate. Cele două proiecte au fost depuse de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și NUDA AS din Bergen, Norvegia.

Totodată, în cursul lunii septembrie 2019, Muzeul Etnografic a obținut o finanțare de 246.457 de euro pentru proiectul de parteneriat strategic cu beneficiari multipli „Towards a Multisensory and Inclusive Museum for Individuals with Sensory Disabilities” („Către un muzeu multisenzorial și incluziv pentru persoanele cu dizabilități senzoriale”), în cadrul programului Erasmus+.

Valoarea însumată a celor trei proiecte este de 506.456,15 euro.

Proiectul „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale” își propune să utilizeze tehnicile inovative din domeniul realității virtuale pentru explorarea completă a picturii, structurii și tehnicilor de construcție, precum și pentru organizarea unei expoziții inovative în care va fi relevat inventarul original al monumentului.

În ceea ce privește proiectul, „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”, aceasta urmărește punerea în valoare a icoanelor pe sticlă din Valea Sebeșului prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale, pentru explorarea completă a picturii și realizarea unor expoziții virtuale, prin restaurare virtuală.

Proiectul de parteneriat strategic cu beneficiari multipli „Towards a Multisensory and Inclusive Museum for Individuals with Sensory Disabilities” urmărește înlăturarea barierelor care împiedică accesul în muzee al vizitatorilor cu deficiențe de vedere și de auz, crearea unor oportunități educaționale, culturale și sociale pentru persoanele defavorizate și promovarea celor mai bune practici și orientări pentru dezvoltarea unor muzee accesibile și incluzive pentru această categorie de vizitatori.

Încarcă mai mult de Balint Ioana
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…