Acasă Life & style Stil de viață Minimalismul. Arta de a da semnificație vieții prin simplitate

Minimalismul. Arta de a da semnificație vieții prin simplitate

17 min citire
Comentariile sunt închise pentru Minimalismul. Arta de a da semnificație vieții prin simplitate
2
946

Termenul de „minimalism” a fost circulat și răs-circulat pe rețelele de socializare în ultimii câțiva ani. Dar, dincolo de a fi un truc care să strângă „like”-uri și să dea bine, minimalismul este mai mult decât atât. Este un stil de viață.

De ce am alege minimalismul? Există câteva repere clasice pe care le putem găsi în aproape orice casă în care am alege să intrăm acum de pe stradă. Tipicul spațiu unde se adună cutii și borcane, acel raft (sau chiar dulap) care e mereu plin cu haine și pantofi vechi, sertarul ăla în care nu găsim niciodată ce ne trebuie, dar  în care cumva tot aruncăm chestii pe care nu suntem siguri că le vom mai folosi și, evident, punga cu pungi.

Cu mențiunea că cel mai bun spațiu în care să trăiești este cel care îți aduce bucurie ție și celor dragi, există o serie de problematici pe care un mediu foarte încărcat le ridică.

  1. Costă bani. Mulți bani…

De câte ori ai cumpărat o dublură la ceva ce aveai deja, dar pur și simplu nu îl găseai pentru că era îngropat la fundul acelei cutii pe care nu ai mai deschis-o de la vârsta de 15 ani? De câte ori ai fost nevoit să mai cumperi o cutie de depozitare sau încă un dulap pentru a avea spațiu pentru toate acele lucruri pe care, oricum, nu le folosești la ordinea zilei? Câtă mâncare s-a aruncat în ultima lună pentru că nu ai reușit să ții evidența a ceea ce aveai? Și, mai ales, de câte ori ai cumpărat lucrul ăla drăguț pentru că… ei bine, era drăguț? Iar apoi, cât timp investești în a face curat acolo? Acel timp ar putea servi pentru un business, familiei sau pentru a-ți urma un vis.

Poate că acum nu sună mult, dar în luni, ani de zile se adună..

Ceea ce propunem noi drept înlocuitor pentru tendința de consumerism a zilelor noastre, care este încurajată și întreținută de mass-media, este utilitarismul. Simplu spus, încercarea de a practica un shopping conștient. Fiecare obiect care intră în casa noastră are o anumită întrebuințare și un anumit termen de viață. Problema este când utilitatea sa și termenul de viață tind spre zero sau când, indiferent de termenul de viață, produsul este, în activitatea noastră zilnică, inutil.

Desigur, obiectele de decor sunt ceva firesc ce ne dorim să avem. Ele transformă spațiul în care locuim într-un mediu securizant, o bulă a vieții noastre ce ne amintește de lucrurile frumoase, care ne bucură și ne pun zâmbete pe față. Cu toate acestea, după un anumit prag, ele nu ne mai aduc bucurie, dimpotrivă, devin o povară pe care trebuie să o ocolim constant când ștergem praful.

Minimalismul nu promovează o atitudine de sărăcie, ci o atitudine de a păstra ceea ce ne este cu adevărat util și de a reduce pe cât posibil obiectele excesive din viața noastră.

  1. Ne afectează sănătatea

Viața de zi cu zi e haotică. Cu toții o știm. Nu ar exista niciun motiv logic pentru care am vrea să o facem mai dificilă decât e deja. Și totuși…

Instinctele noastre ne obligă la a fi atenți la cât mai mulți stimuli în jurul nostru. Studiile indică faptul că o imagine vizuală încărcată duce la scăderea capacității de concentrare. Mai mult, dacă lucrăm de acasă, șansele sunt că vom avea nevoie de extrem de multe resurse pentru a putea să ne canalizăm atenția pe realizarea sarcinilor, cauzând epuizare la sfârșitul zilei. Hormonul stresului, cortizolul, suferă, de asemenea, modificări într-un mediu încărcat: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167209352864, fiind responsabil de slăbirea sistemului imunitar. Aduce, totodată și probleme legate de mâncatul nesănătos, sistemul respirator și  siguranța în casă.

Soluția pe care o propunem este una simplă: ia-ți un weekend și dedică-l eliminării lucrurilor de care nu ai nevoie. Există numeroase instituții care au nevoie de acele haine pe care le folosești, poate, o dată la 2 ani, de acei papuci care nu îți mai vin. Poți da mai departe acele obiecte decorative pe care cineva le-a apreciat când te-a vizitat, dar care pe tine te încarcă. Iar, apoi, există site-uri unde se pot vinde lucrurile de care nu avem nevoie, sau chiar târguri de obiecte la mana a doua ce le poți urmări pe Facebook.

Dacă nu depinzi zilnic de acel obiect sau nu îți aduce zilnic zâmbetul pe buze, este foarte posibil ca pentru altcineva să facă asta. Eliberează-l și dă-l mai departe 😊

  1. Solicită timp

Este incontestabil faptul că mai multe lucruri de organizat implică mai mult timp. Până și timpul pe care îl petreci dimineața, căutându-ți cheile sau alegând acel outfit perfect din cele 50 de bluze pe care le ai îți taie minute prețioase din zi. Apoi, probabil că la fel ca majoritatea oamenilor, când intri într-un magazin, privirea îți cade pe lucrurile drăguțe pe care le-ai putea aduce acasă. Dacă am ști că în casa noastră se află deja absolut tot ceea ce avem nevoie, nu am mai pierde ore prin magazine (mai ales când intrăm „doar după pâine”) uitându-ne după produse care știm de la bun început că nu au întrebuințare pentru noi.

Sugestia noastră e să urmărești ceea ce folosești zilnic și să faci un mic experiment. Pune „mai la înaintare” hainele folosite, produsele de care ai nevoie, obiectele decorative care te fac să zâmbești în fiecare zi. Astfel, cele pe care nu le folosești se vor strânge, de la sine, în spatele dulapului/ sertarului/ biroului. În două săptămâni îți vei putea da seama cu ușurință de ce ai nevoie și de ce nu.

  1. Ne oprește din a ne aprecia viața și a avea o relație bună cu noi înșine și cei din jur

Un spațiu încărcat ne afectează și pe plan social. Faptul că simțim rușine și nu avem încredere în noi înșine duce treptat la izolare. Cât de des te simți confortabil să primești vizite în casa ta exact așa cum arată ea acum? Multe momente frumoase alături de familie și prieteni pot ajunge să fie ratate din această cauză.

De asemenea, tindem să ne apreciem mai mult lucrurile din care avem mai puțin. Putem să deținem mai puține obiecte care să aibă semnificație pentru noi, dar să fie alese cu mai mare atenție. Ajungem să fim recunoscători și să ne bucurăm cu adevărat de lucrurile mici pe care viața ni le oferă.

Câteva soluții…

Poate că în acest weekend ai câteva ore libere sau vrei să pornești pe un drum treptat spre minimalism… Noi îți oferim câteva metode extrem de simple și eficiente de eliminare a lucrurilor care sunt în plus:

  • Metoda KonMari: ia toate obiectele din casa ta și pune-le pe podea, în grămăjoare în funcție de categorii. Apoi alege din acele obiecte doar ceea ce îți este util și îți aduce bucurie și găsește-i loc în casă. Ceea ce rămâne pe jos trebuie să plece din casa ta
  • Jocul minimalist: timp de o lună de zile, scapă de obiectele din casa ta. În fiecare zi a lunii, elimină un număr de obiecte egal cu ziua de joc în care te afli. Astfel, în prima zi elimini un obiect, în a doua zi, două, și tot așa, până în ultima zi, când elimini 30. Într-o lună vei fi scăpat de 496 de obiecte!
  • Tehnica celor patru cutii: grupează-ți lucrurile din casă în patru cutii. Acestea se vor numi „Păstrează”, „Donează”, „Aruncă” și „Mă decid mai târziu”
  • Metoda unui lucru pe zi: simplu, timp de un anumit număr de zile (tu decizi), scapi de câte un obiect pe zi
  • Tehnica împachetatului: cheamă-ți prietenii sau familia și, în câteva cutii mari, împachetează-ți toate lucrurile din casă ca și cum ar urma să te muți. Din acel moment, nu scoți nimic din cutii decât atunci când chiar ai nevoie de acel obiect. Ce rămâne în cutii după o lună, îți prisosește și îți încarcă locuința.

Nu uita, principiile minimalismului pot fi aplicate pentru orice aspect al vieții. Fie că ține de organizarea locuinței, de finanțe, creșterea copiilor, educație, plan social sau spiritual. Păstrează ceea ce îți este util și îți umple inima de bucurie, în fiecare zi.

Noi îți urmă mult spor și zile liniștite!

Încarcă mai mult de Balint Ioana
Încarcă mai mult în Stil de viață
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Stropi de motivație veniți dinspre 2019

Anul care a trecut a fost, cu siguranța, un an dificil. Ne-am confruntat cu multe catastro…