Acasă Cultură Interviu cu istoricul Cornel Jurju despre Iuliu Maniu – Omul şi făuritorul Marii Uniri

Interviu cu istoricul Cornel Jurju despre Iuliu Maniu – Omul şi făuritorul Marii Uniri

14 min citire
Comentariile sunt închise pentru Interviu cu istoricul Cornel Jurju despre Iuliu Maniu – Omul şi făuritorul Marii Uniri
5
2,918

Autor: M.M.

Iuliu Maniu – Omul şi făuritorul Marii Uniri

Membru al PNR din Transilvania, deputat român în Dieta de la Budapesta, preşedinte al PNŢ, Prim Ministru al României, fost deţinut politic, Iuliu Maniu a fost personalitatea marcantă de pe scena politicii româneşti din primele decenii ale secolului trecut. Făuritor al Marii Uniri, a militat pentru un regim constituţional democratic, atât sub regimul autoritarist al lui Carol al II-lea şi apoi sub cel al lui Antonescu, cât şi sub pericolul instalării comunismului după evenimentele ce au urmat încheierii celui de-al II-lea război mondial. Prin viziunea şi acţiunile sale politice, Iuliu Maniu se înscrie în galeria marilor oameni de stat din istoria României.

               1.Prin ce decizii de importanţă istorică s-a remarcat Iuliu Maniu în activitatea sa politică şi în special în realizarea Marii Uniri?

Dacă avem în vedere anul 1918, trebuie să ne amintim că Iuliu Maniu a avut la Viena iniţiativa organizării sub propria autoritate a soldaţilor români, care se retrăgeau de pe fronturile austro-ungare aflate în disoluţie. Aceste trupe au devenit apoi, în forma Gărzilor Naţionale, resursa militară aflată la dispoziţia Consiliului Naţional Român Central, care a înfăptuit Marea Unire. Iuliu Maniu a contribuit, prin atitudinea sa hotărâtă, la impunerea opţiunii unionioniste mai ales în cadrul negocierilor purtate la Arad (noiembrie 1918) între Consiliul Naţional Român Central şi delegaţia guvernului maghiar. Apoi, imediat după 1 decembrie 1918, din calitatea de preşedinte al Consiliului Dirigent, Iuliu Maniu a creat administraţia românească din Transilvania şi Banat, impunând autoritatea Regatului României în noile teritorii.

           2. Știm că Iuliu Maniu a fost deţinut politic sub regimul comunist şi că, în cele din urmă, a murit în detenţie la Sighet. Aş dori să detaliaţi această perioadă din viaţa lui.

Iuliu Maniu, ca lider incontestabil al opoziţiei anticomuniste din România, a fost arestat în iulie 1947, în urma înscenării de la Tămădău prin care s-a urmărit desfiinţarea Partidului Naţional Ţărănesc. Deşi avea 74 de ani, la capătul unui proces tipic stalinist era condamnat, în noiembrie acelaşi an, la temniţă grea pe viaţă. Îi erau puse în sarcină vinovăţii specifice proceselor politice comuniste: trădare, spionaj în favoarea Occidentului etc. După condamnare a fost închis la Galaţi, pentru ca apoi, aşa cum se cunoaşte, să fie transferat în închisoarea de la Sighet. Bolnav, prost hrănit – supus în fapt unei proceduri conştiente de exterminare – Iuliu Maniu a trecut la cele veşnice în 5 februarie 1953, la o lună după ce împlinise 80 de ani. Preluat pe timpul nopţii din închisoare, trupul său a fost dus în aşa numitul cimitir al Săracilor de lângă Sighet, fără a mai putea fi identificat după 1990 în ciuda eforturilor făcute, de exemplu, de Institutul pentru Studierea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului.

              3.Care au fost factorii ce au condus la reabilitarea personalităţii sale odată cu hotărârea Curţii Supreme de Justiţie din 1998 şi dezvelirea Monumentului Iuliu Maniu din Bucureşti la 1 Decembrie în acelaşi an?

De fapt, în 1998 au fost anulate sentinţele din 1947. Decizia era cu totul normală pentru că Iuliu Maniu, cum am arătat mai sus, fusese victima unui proces stalinist, continuat printr-un asasinat politic. Surprinde doar întârzierea cu care a venit hotărârea judecătorească din 1998. Ar fi fost normal ca ea să fie luată imediat după schimbările de la sfârşitul anului 1989, numai că Ion Iliescu şi FSN-ul au fost mai degrabă preocupaţi de salvarea „memoriei întinate” a Partidului Comunist. Altfel, chiar dacă după 1989, cu este şi firesc, se discută diferit despre Iuliu Maniu, chiar dacă personalitatea şi martirajul său sunt imortalizate prin câteva statui sau cărţi, opinia publică românească, în dimensiunea sa extinsă, este puţin preocupată, spre paguba sa, să înţeleagă sensurile vieţii acestui mare român.

                4.De ce ar trebui să participăm la evenimentele organizate în săptămâna 22-27 octombrie şi dedicate personalităţii marelui patriot şi martir, Iuliu Maniu?

La Cluj, în această săptămână, Asociaţia Clubul Monarhiştilor Clujeni încearcă să omagieze personalitatea lui Iuliu Maniu prin 3 momente speciale. Expoziţia documentară „Iuliu Maniu – patriot şi martir al neamului românesc” care va fi vernisată miercuri, 24 octombrie, de la ora 13.00 în departamentul de Colecţii Speciale al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”. Joi de la ora 17.00, tot în Biblioteca Universitară, sala de conferinţe Muşlea, se va desfăşura simpozionul „Iuliu Maniu, făuritor al Marii Uniri de la 1918”. Pentru ca sâmbătă seara, începând cu ora 18.00, la Colegiul Academic, sala Auditorium Maximum, să aibă loc spectacolul omagial „Centenar 2018. Iuliu Maniu – Întoarcerea Acasă”.

Participanţii la acest ultim eveniment vor putea contribui direct la restaurarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, pentru că toate încasările (din vânzarea biletelor şi donaţii) vor fi direcţionate către Bădăcin. Totodată, printr-o cât mai semnificativă participare la aceste evenimente vom putea contribui nemijlocit, fiecare dintre noi, la o necesară „prezentificare” a moştenirii lui Iuliu Maniu, care ar putea deveni un suport pentru rezolvarea unora dintre problemele politice şi morale dificile care stau în faţa societăţii româneşti.

              5. Toate aceste evenimente comemorative vin să restituie memoria pierdută, şi poate de prea puţini dintre noi cunoscută azi, a omului politic, Iuliu Maniu, şi aşezarea lui în galeria făuritorilor României unite şi a marilor oameni de stat. Ȋn ce măsură poate servi ca model oamenilor politici de azi?

De mai mulţi ani, una dintre tânguielile care domină viaţa noastră publică (rămâne de văzut cât este şi de sinceră) este tocmai lipsa modelelor capabile să inspire diferite grupuri sociale (tineri, politicieni, activişti civici), rezultatul ţintit fiind corectarea unor grave anomalii care afectează viaţa politică, economică sau spirituală. Or, biografia lui Iuliu Maniu, care ţine de trecutul relativ recent, poate şi ar trebui să fie livrată ca model, ca posibilă reţetă de abordare a „maladiilor” aproape cronice care influenţează nefericit destinul României actuale. Trebuie spus foarte limpede că viaţa, cariera politică a lui Iuliu Maniu au consacrat un devotament permanent şi inechivoc faţă de valori precum cele democratic-occidentale, patriotice, moral-creştine sau faţă de beneficiile unui stat de drept funcţional.

               6. Istoria se scrie şi se rescrie zi de zi. Ce anume ar trebui reconsiderat sau reconstituit la justa valoare din parcursul omului şi politicianului Iuliu Maniu, acum când avem nevoie să redescoperim vechile modele pentru o politică vizionară şi constructivă?

În sens propriu cred că biografia lui Iuliu Maniu ar trebui rescrisă, atât ca aport documentar cât, mai ales, ca substanţă interpretativă. Viaţa sa ar trebui restituită românilor sub toate aspectele exemplarităţii sale: loialitate, decenţă, eleganţă, dar mai ales consecvenţă, predictibiliate axiologică, ascetism al demersului public şi politic.

            7.Pentru ce anume trebuie să rămână Iuliu Maniu, acum în încheiere, în memoria românilor?

 Iuliu Maniu a fost un actant major şi decisiv în procesul Unirii Transilvaniei şi Banatului cu Regatul României. Mai bine de o jumătate de secol, Iuliu Maniu a îndeplinit rolul unei personalităţi proeminente şi cu o influenţă constant pozitivă în istoria poporului român. În sfârşit, dar poate în primul rând, Iuliu Maniu trebuie să reverbereze în prezentul şi în viitorul naţiunii române tocmai prin această unică „anatomie” a acţiunii sale publice/politice în care se regăsesc într-un echilibru cu totul remarcabil convingeri democratice, patriotice, morale.  Au fost acele valori de care Iuliu Maniu nu s-a lepădat, nu s-a îndoit niciodată, alegând, deplin conştient, să plătească preţul sacrificiului suprem.

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…