Acasă Cultură Interviu cu Diana Șerban, fondatoarea Școlii de Teatru Allegria

Interviu cu Diana Șerban, fondatoarea Școlii de Teatru Allegria

12 min citire
Comentariile sunt închise pentru Interviu cu Diana Șerban, fondatoarea Școlii de Teatru Allegria
1
783

În citadela transilvăneană regăsești cultură și artă la fiecare pas. Fie că te plimbi pe Bulevardul Eroilor și pășești pragul Operei Române pentru a te bucura de un concert de operă sau străbați Calea Mănășturului și poposești pentru a experimenta emoția culorilor la Art House Gallery.

Este o plăcere să iei la pas frumosul Cluj-Napoca. Hoinărind pe străzi și căutând locașuri de artă, undeva, pe strada Dorobanților am găsit Școala de Teatru Allegria. Acolo am întâlnit-o pe Diana Șerban, fondatoarea școlii. Mărturisesc că Școala de Teatru Allegria este locul unde îți poți descoperi adevăratul talent ce se ascunde în tine, locul în care te regăsești și trăiești emoția alături de alți cursanți și de cei șapte profesori care îți vor desluși tainele teatrului.

Diana Șerban a urmat cursurile de actorie în Anglia, la Drama Centre-Londra. Urmează și cursurile Școlii Populare de Arte Cluj, dar mai presus de toate, este un om frumos care mărturisește că, Școala de Teatru Allegria este proiectul său de suflet. Despre povestea școlii de teatru ne relatează însăși ea, Diana:

R: Care este povestea Școlii de Teatru Allegria?

D.S: Această școală s-a născut din dorința de a a aduce împreună oameni îndrăgostiți de teatru, fie că sunt profesioniști sau amatori. Ne dorim să fie un loc în care oamenii vin pentru că vor să se descopere, să își îmbunătățească anumite aptitudini sau, pur si simplu, vor să se simtă bine și să se relaxeze prin râs și bună dispoziție la un curs de improvizație.

R: Unde a început această poveste?

D.S: Povestea a început în urmă cu doi ani când am organizat la Cluj, împreună cu Asociația „Părinte În Florești”, un festival de teatru inițiatic, „Heart Festival” și care s-a bucurat de un succes foarte mare. După aceea, a apărut ideea de a constitui o școală de teatru în care să formăm oameni, să punem în scenă piese de teatru de aceeași factură, pe cât posibil, și să invităm diverși actori, regizori care să susțină cursuri. În urmă cu un an de zile, această idee s-a materializat și a luat ființă Școala de Teatru Allegria. Și acest lucru a fost posibil mult mai ușor pentru că eu predam la vremea aceea la Școala de Arte Aliria, care s-a închis, iar ei au predat fiecărui profesor cursul pentru a duce grupele mai departe pe cont propriu.

R: Ce face Școala de Teatru Allegria?

D.S: Școala de Teatru Allegria organizează cursuri de actorie și de improvizație, workshop-uri, tabere de teatru și de improvizație, atât pentru copii, cât și pentru adulți. În plus, lucrăm la diferite proiecte prin care punem în scenă piese de teatru.

R: La ce vârstă te poți înscrie la cursurile Școlii de Teatru Allegria?

D.S: Vârsta minimă este 4 ani. Avem cursuri de actorie pentru copii cu vârsta între 4-6 ani și 7-11 ani. Și, bineînțeles, cursuri pentru adulți, unde nu avem o limită de vârstă. Vârsta medie este cam 30 de ani.

R: Diferențe de învățare de la cei mici la cei mari. Cum lucrați cu cei mici și cum lucrați cu cei mai mari?

D.S: Dacă vă referiți la copii, cu grupele de copii mai mici, avem în special exerciții de dezvoltare a spontaneității, de depășire a timidității, a tracului, creăm un mediu în care copilul de simte bine și confortabil să creeze, este încurajat să intre în pielea diferitelor personaje a poveștilor pentru copii. Cu copiii mai mari, facem, pe lângă acestea, și dicție, iar cursurile se finalizează cu un mic spectacol de teatru.

Iar la cursurile de actorie pentru adulți, bineînțeles, cursul este și mai complex, cuprinde dicție, mișcare scenică, jocuri de improvizație, jocuri pentru dezvoltarea memoriei, antrenament fizic și vocal, public speaking, iar în final se pune în scenă un spectacol.

R: Despre absolvenții școlii. Câte generații au trecut pragul școlii?

D.S: Având în vedere că nu avem o istorie foarte lungă, de-abia de un an de zile funcționăm sub numele de Allegria, am încheiat vara trecută cursul de improvizație după 6 luni, o parte dintre participanți sunt astăzi tot la cursurile de improvizație sau s-au transferat la actorie. Iar acum în martie, au încheiat cursul de actorie o altă grupă, sub îndrumarea Mihaelei Ceaicovschi. Absolvenții sunt majoritatea oameni care lucrează în IT, în HR, profesori, oameni de afaceri, care au vrut să încerce ceva nou sau, pur și simplu, au vrut să își îmbunătățească abilitățile de dicție și public speaking.

R: Ce evenimente ați realizat alături de absolvenții școlii?

D.S: Recent, s-au pus în scenă trei piese de teatru, în regia Mihaelei Ceaicovschi. Este vorba de piesele ”Niște fete”, adaptare după Neil Labute, ”Năpasta”, adaptare după IL Caragiale și ”Gaițele”, după Al Kirițescu.

Cu grupele de copii, s-au pus în scenă mai multe piese anul trecut – ”Soacra cu trei nurori”, adaptare după Ion Creangă, ”Dumbrava minunată”, după Mihail Sadoveanu și ”Raluca și îngerul păzitor”, sub semnătura Semidei David, un spectacol care a fost special creat pentru un eveniment la care am fost invitați – ”Săptămâna îngerilor”.

R: Proiecte de viitor. Ce își propune Școala de Teatru Allegria să facă  mai departe?

D.S: În viitor, avem multe proiecte. În aprilie, vom începe un curs nou de actorie cu Elena Ivanca, actriță a Teatrului Național, și Raluca Lupan, ambele cadre universitare ale Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj. De asemenea, un curs nou de improvizație cu Andrei Han, actor absolvent al aceleiași facultăți și coordonatorul trupei de improvizație Silver.

În plus, vom finaliza o piesă de teatru susținută de trupa de teatru de copii a școlii noastre, o adaptare după Cenușăreasa. Se va juca luna viitoare la Cinema Dacia.

Iar în acest week-end vom începe un proiect, lucru la o piesă nouă, sub ghidarea lui Ioan Batinaș, actor al Teatrului Odeon din București și membru al grupului ”Vouă”.

Puteți urmări activitatea școlii de teatru pe pagina de Facebook, iar pentru mai multe detalii despre cei șapte actori desăvârșiți și cursurile de actorie ori improvizație, puteți accesa site-ul școlii.

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…