Acasă Business Despre infrastructură şi afaceri imobiliare. Interviu cu arhitectul Constantin Hazarian

Despre infrastructură şi afaceri imobiliare. Interviu cu arhitectul Constantin Hazarian

11 min citire
Comentariile sunt închise pentru Despre infrastructură şi afaceri imobiliare. Interviu cu arhitectul Constantin Hazarian
6
2,077

Arhitectul Constantin Hazarian este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”  din București, membru al Ordinului Arhitecților din România, Filiala București si al Registrului Urbaniștilor din România.
Ca arhitect s-a ocupat de mai multe proiecte de amenajare, lucrările sale fiind publicate în reviste de specialitate – Arhitectura/Design Interior. În 2016 şi şi-a deschis propriul birou de arhitectură,  munca lui este recunoscută şi extrem de apreciată la nivel national.

Exponentul: Ce proiecte majore de arhitectură există la nivelul capitalei?

Constantin Hazarian: Sunt multe proiecte in zona afacerilor imobiliare, domeniu care in ultimii ani a inregistrat o creștere semnificativă, dar după cum se poate observa, multe dintre aceste proiecte nu au  infrastructura necesară, astfel încât în momentul în care, casele, apartamentele sunt vândute, cumpărătorii încep să descopere aceste probleme. Străzi intregi se blochează dimineața şi seara, nu sunt destule locuri de parcare, canalizarea nu este dimensiontă la nivel optim, samd,  dar cred că proiectele pe care Bucureștenii le așteaptă cel mai mult sunt proiectele de Infrastructură dar mai ales din zona Patrimoniului Construit, şi aici mă refer la Inventarierea, Clasarea corectă, Consolidarea și Restaurarea Monumentelor. De multe ori, lacunele din domeniul Patrimoniului, mă refer la inventarierea greșită sau chiar la lipsa ei, ingreunează realizarea proiectelor de infrastructură, iar acum, acestă activitatea de inventariere se desfasoară foarte greu. Acesta este momentul in care presiunea care apasă pe primării, de a face ceva, de a crea artere de circulție care să descongestioneze traficul urban, mă refer in special la zona centrală a orasului se lovește de problema clădirilor de patrimoniu. Poate că prioritatea nu ar mai fi lărgirea arterelor rutiere dacă transportul in comun ar fi la un nivel acceptabil. Aceste probleme de inventariere duc atât în București, cât și în restul țării, la situații în care arhitectul, trebuie să se prezinte și să-și sustină proiectul in fața Comisiilor zonale a monumentelor istorice pentru că zona vizată este intr-o ,,Zonă de Protecție a unui Monument” care nu mai există de ceva vreme, dar pentru că procedura de declasare este la fel de complexă ca și procedura de declasare a monumentului, releveul monumentului, studiul istoric, partea foto, samd, sunt imposibil de realizat.

ARCEN are o inițiativă lăudabilă prin „Catalog București”, de a inventaria şi clasa Monumentele din București, proiect care are nevoie de mai mult sprijin din partea autorităților pentru a avea succes.

Exponentul: Care este strategia de dezvoltare a Capitalei?

Constantin Hazarian: Eu personal sunt de părere că dupa anul 1989, nu a exitat o strategie de dezvoltare a capitalei. A fost realizat un Plan Urbanistic General în anul 2000 care trasa linii directoare, dar care putea fi amendat prin Planurile Urbanistice Zonale, atât ca și Coeficienți Urbanistici cât şi ca funcţiuni, așa că ne-am trezit având clădiri de birouri, fabrici şi supermarket-uri în zonele destinate locuințelor, lucru care afectează calitatea vieţii. Mult timp s-a practicat urbanismul derogatoriu, în care cetăteanul iși făcea propriul PUZ, care să răspundă nevoilor lui indiferent de nevoile orasului, lucru care în multe cazuri a dus la mutilarea orasului.

Cred că intervențiile urbanistice din Bucureștiul trebuie gândite și în perspectivă, nu doar pentru a rezolva problemele existente, iar dezvoltarea orasului ar trebui să fie una controlată, probabil că mai degrabă pe orizontală, pentru a nu suprasolicita infrastructura existentă, a nu crea densificări absurde și a proteja cât mai mult centrul orasului și Patrimoniul Construit din această zonă.

Exponentul: Care sunt intervențiile care se impun în domeniul Patrimoniului Construit în acest moment?

Constantin Hazarian: Poate ca o conlucrare mai strânsă intre Directiile Locale de Urbansim si autoritățiile din domeniul protejării Patrimoniului Construit nu ar fi un lucru rau, de asemenea ar trebui armonizată legislația care reglementează Domeniul Construcțiilor cu legislația care reglementează Protectia Patrimoniului.

Exponentul: Există măsuri care să îi incurajeze pe cei care detin imobile clasate ca Monument în a consolida şi restaura aceste imobile?

Constantin Hazarian: Din câte știu eu prea putin. S-a  ajuns la situația în care  oamenii care nu au o avere considerabilă să fugă de aceste imobile. Pe vremuri se discuta de o taxă de timbru dar din câte stiu eu acesta măsură nu a fost pusă în practică. Poate că acest an, Anul Centenarului Marii Uniri ar putea să aducă o mai mare sensibilizare a autorităților în acest domeniu.

 Din păcate, spre situția de dinainte de 2009, cănd mulți din cei care investeau in zona imobiliară mergeau pe principiul ca oricât de prost si de urăt construiesc, tot or să vândă in profit. Mi se pare ca avem tendința să repetam aceleași greșeli. Sunt și proiecte foarte bune, dar din păcate, in special la periferii lucrurile nu stau chiar bine.

Exponentul: Ce îi sfătuiţi pe cei care vor sa facă proiecte imobiliare?

Constantin Hazarian:   Să actioneze cu resposabilitate în primul rând, să pună accent pe calitate, să nu facă rabat când vine vorba de structura clădirii, pentru că finisajele se mai pot schimba, fundația şi structura nu. Să incerce sa creeze un business pe termen mediu si lung și să tină cont si de infrastructura existentă atunci cand dimensionează ansamblul.

Exponentul:  Ce ii sfătuiți pe tinerii arhitecții?

Constantin Hazarian: Ce am invățat si eu de la alți arhitecți după ce am terminat școala, și anume, să facă lucrurile cu dragoste și cu pasiune, și atunci banii or să vină negreșit, să incerce să tină cont de nevoile beneficiarilor, fără a face prea multe compromisuri, practic, să nu facă lucruri de care să le fie rușine…

Incă îmi amintesc o parte din dialogul avut cu un fost șef, un arhitect pe care îl respect foarte mult, Bruno Andresoiu la interviul de angajare, care incă imi răsună in minte:

-Hazarian, tu iubești arhitectura?

– Da, o iubesc!

– Păi să o iubești și poate intr-o zi, o să te iubească si ea pe tine!

 

 

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Business
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

CLUJ FUTURE OF WORK: Cum va arăta în 20 de ani modul în care lucrăm și în care contribuim la calitatea vieții în Cluj-Napoca?

Cluj Future of Work este primul proiect finanțat de Urban Innovative Actions în România. B…