Acasă Cultură Interviu cu renumita cântăreață de muzică populară Amalia Chiper

Interviu cu renumita cântăreață de muzică populară Amalia Chiper

17 min citire
Comentariile sunt închise pentru Interviu cu renumita cântăreață de muzică populară Amalia Chiper
4
1,690

Născută într-o zi de primăvară, aici, în județul nostru drag, Amalia Chiper Iurian este artistul ce mângâie sufletele noastre cu cântul său popular. Ceea ce trebuie știut este că, deși, iubind tot ce înseamnă tradiție și îndrăgind folclorul, cu aceeași autenticitate și emoție cântă muzică ușoară.

Cu prilejul acestui început de anotimp, oferim spre lectură dumneavoastră, dragi cititori, poveștile cu omul ce aduce în fiecare zi primăvara în sufletele noastre. Amalia este un om cald, simplu, care trăiește prin notele muzicale pe care le așază pe portativul vieții sale. Vă redăm mai jos, mărturisirile artistului care impresionează prin sinceritatea și energia pozitivă pe care o împărtășește și celor din jurul ei.

R: Povestește-ne despre omul din spatele scenei, despre Amalia Chiper Iurian în viața de zi cu zi.

A.C.I: O întrebare foarte interesantă. Omul din spatele scenei, Amalia, este calm, onest, plin de o reală emoție cu o energie frumoasă. Același cu cel care e pe scenă, începând de la comportament, zâmbet, optimism, trăire… Cred că reușesc sa transmit ceea ce simt și spun asta bazându-mă pe feedback-ul ce îl primesc din partea publicului. Nu cred că pe scena cântecului popular e nevoie sa jucăm un rol; cred  cu tărie că e nevoie de o atitudine sinceră.  Am învățat că este mult mai bine pentru toată lumea atunci când exprimi tot ce simți sau când spui lucrurilor pe nume atât pe scena cât și în viața de zi cu zi.

Până la urmă publicul dorește să ne cunoască prin ceea ce suntem, nu prin ceea ce am mima că putem fi. Nu aș putea sa zâmbesc pe scenă, iar în privat să fiu tristă. Eu iubesc oamenii și nu mă feresc să arăt această bucurie, sa mă apropii cât se poate. Cu cât sunt mai deschisă și cu modestie, cu atât simt și căldura publicului mai intens. Îmi crește sufletul când îmi spune cineva că se bucură să mă cunoască si personal nu doar pe scenă. Sau când doresc o fotografie cu mine sau desigur, când primesc felicitările pentru tot ceea ce realizez…

R: Amintiri din copilărie. Există ceva de care îți amintești cu plăcere și vrei să împărtășești și cititorilor?

A.C.I: Cele mai dragi amintiri din copilăria mea sunt tot legate de muzică. Muzica mi-a marcat viața de mic copil. Retrăiesc cu mare drag momentele în care eram pe terasa bunicii si cântam… Îmi amintesc și acum: cu un microfon improvizat în mână, îmi imaginam că am în față un public numeros care mă aplauda. Trăiam emoții și atunci si mă bucuram enorm de acea admirație pe care aveam impresia că o am din partea celor ce mă priveau. De asemenea aceste “spectacole” le dădeam în fața familiei mele în numeroase seri și evident, așteptam aplauze si aprecieri. Aveam lumea mea, o lume care iată, mai târziu, s-a materializat.

R: Pasiunea pentru muzică. De când există și când s-a materializat pentru prima oară?

A.C.I: Această pasiune a existat dintotdeauna. Probabil săltam și în pântece, la auzul muzicii. Părinții și bunicii mei îndrăgesc muzica, îndeosebi cântecul popular și cu siguranță mi-a fost transmis acest drag de folclor.

În momentele în care am conștientizat, am început să cânt și să studiez. Pe o scenă adevărată, într-un spectacol, am participat la vârsta de 13 ani.

R: De curând ai lansat împreună cu sora ta o melodie. Muzica se moștenește, este o tradiție în familia ta?

A.C.I: De multă vreme aveam în plan acest proiect și mă bucur că am reușit să îl realizăm. E o mare bucurie că și sora mea a moștenit acest har: de a cânta. Și mai mult de atât, că și ea iubește ceea ce face. Acest har este moștenit de la tatăl meu. El are o voce superbă, cânta la vioară și acordeon. Chiar si numele mi-a fost predestinat: tatăl meu mi l-a ales după cunoscuta și îndrăgita Amalia Codorean.

R: Despre melodia sau melodiile tale de suflet. Care este sau sunt preferatele tale?

A.C.I: Tot ceea ce cânt eu este parte din sufletul meu. Cântecele mele mă reprezintă întru totul și nu cred că aș putea alege doar unul singur preferat. Vă recomand spre ascultare cel mai recent cântec al meu, Ăsta-i raiul pe pământ, cântec ce a fost creat într-un moment special din viața mea și sunt convinsă că vă veți regăsi cu toții în el:

Cât pot să-mi petrec să cânt,
Ăsta-i raiul pe pământ

R: Cine și ce te inspiră în această carieră, de muzician?  Și mai ales când compui melodii.

A.C.I: Viața mea! Asta mă inspiră. Dintotdeauna românii și-au cântat dorurile, bucuriile, tristețile… Tot ceea ce creează un artist și expune publicului este valoros doar atunci când simte cu adevărat ceea ce cântă.

R: Ești recunoscută pentru muzica populară, dar cu aceeași autenticitate și emoție cânți muzică ușoară. De ce ai ales muzica populară?

A.C.I: Mulțumesc frumos pentru aprecieri!
Eu cred că un artist complet trebuie să știe și să poată cânta orice gen de muzică, desigur dacă simte. Primele mele spectacole au fost cu muzica ușoară. Acest lucru până când, la Școala Populară de Arte din Cluj, am descoperit povestea cântecului autentic și aceasta m-a fascinat.

În familia mea se ascultă intens muzica populară și se cântă. Aveam adevărate seri de joc popular și, cu siguranță, mi-a fost transmis acest drag de folclor. Am ajuns să înțeleg, să iubesc tot ce înseamnă tradiție, să descopăr viața tumultoasă și fascinantă a țăranului român de altă dată.

R: Cum este viața de artist?

A.C.I: Viața de artist este cea mai frumoasă, aș spune eu. Mai ales că e născută din pasiune. Nu știu ce aș putea face dacă nu aș cânta. Atunci când sunt în mijlocul oamenilor și pot să dăruiesc cântec, zâmbet, stare de bine, sunt un om fericit. Sunt mândră și convinsă de menirea mea în această viață!

R: Povestește-ne câte ceva despre colaborările cu alți artiști.

A.C.I: Sunt optimistă de felul meu și îmi place să cred că am mulți prieteni artiști, într-o lume în care există invidii nefondate. Cred că fiecare are drumul său foarte bine stabilit, în această viață. Am avut de-a lungul timpului foarte multe colaborări frumoase și roditoare cu colegii. Ținând cont că am realizat și emisiuni de folclor, am legat multe prietenii și colaborări cu mulți artiști îndrăgiți. Cred că putem învăța multe unii de la alții. Cred că ne putem ajuta și, de ce nu, și susține.

R: Un artist inginer sau un inginer artist? Cum ai ajuns să practici această meserie, de inginer și totodată să mângâi oamenii cu glasul și muzica ta?

A.C.I: Și meseria de inginer de mediu este frumoasă! Însă răspunsul clar la întrebare este artist inginer, după cum probabil bănuiați. Așa am fost educată și cred cu tărie în necesitatea studiilor. Am înțeles demult care e rolul școlii în consolidarea noastră ca intelectuali, în stabilirea unor valori și principii.

Pentru mine muzica este cea mai mare pasiune, dar nu cred că te poți baza să trăiești doar dintr-o pasiune. Am “prins” următorul mesaj de la unul dintre jurații unui festival la care am fost laureată: Din muzică nu se iese la pensie. Mi-a rămas acest lucru în minte si am ținut cont de el. Și consider că am făcut o alegere foarte bună mergând și pe cariera de inginer de mediu. Mi-a plăcut ingineria, am obținut și un titlu de doctor în acest domeniu.

R: Despre planuri de viitor. Există ceva ce ai vrea să împărtășești și cititorilor?

A.C.I: Ca planuri de viitor pe parte muzicală trebuie să vă spun că pregătesc cinci  cântece noi. Unul dintre ele este patriotic, iar două etno. De îndată ce ne permite vremea, am să recurg la filmarea videoclipurilor pentru acestea. Am să mai particip apoi la emisiuni pentru promovarea lor și de asemenea la evenimentele acestui an, deja contractate.

R: Un gând pentru cititorii noștri.

A.C.I: În primul rând doresc să felicit întreaga echipă a acestui ziar pentru inițiativă și vă doresc mult succes în continuare!

Invit toți cititorii să vă fie alături, să urmărească cu interes tot ceea ce publicați. Sunt convinsă că toate articolele voastre sunt valoroase și multa lume găsește informații utile aici, la dumneavoastră.

Vă invităm și pe pagina de facebook a artistei pentru a rămâne la curent cu toate proiectele pe care Amalia Chiper le pregătește.

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…