Acasă Cultură ,,Interferențe” la Galeriile de Artă din Turda

,,Interferențe” la Galeriile de Artă din Turda

6 min citire
Comentariile sunt închise pentru ,,Interferențe” la Galeriile de Artă din Turda
8
1,137

Galeriile de Artă din Turda au găzduit evenimente extrordinare odată cu debutul proiectului ,,Interferențe”. 

Este vorba de un proiect inițiat de doamna Cristina Oprea,artist plastic, „un proiect extraordinar, debut într-o colaborare pe termen lung”.

Amfitrion perfect, Doamna Cristina Oprea a reușit să reunească opt artiști, clujeni și turdeni, o expoziție în același timp de suflet și emoție, pentru că reunește artiști din generații diferite. Emoția revederii unor colegi de generație nu e puțin lucru pentru un artist, mai ales când sunt aduși la lumină artiști care au un cuvânt de spus. O încercare reușită.

Titlul expoziției, Interferențe, spune mult. Se dorește prin aceasta o apropiere, pentru că în artă nu există granițe de concept, sau de spațiu.

O panotare excelentă, lucrările curg și se completează.”O încercare providențială”, mărturisește artista Blanca Alina Pop.

Au expus: Krisztina Borbala Balogh, Cluj – pictură, Stanca Țop, Turda, sculptură, Horatiu Weiker, Cluj – pictură, lucrări în metal, sticlă pictată, Hermina Csata, Cluj, pictură și tapiserie, Cristina Gagiu, artă figurativă, Ioana Popa, abstract, pictură, Arpad Fabian pictură,peisaj.

La vernisaj s-a vorbit despre eveniment, Blanca Alina Pop, sufletul organizării evenimentului, prin idee și implicare, Krisztina Borbala Balogh – artist plastic, Horațiu Weiker – artist plastic, fiecare dintre ei arătând bucuria revederii și a oportunității deschise pentru noi colaborări.

La deschidere a participat Gavril Nechifor membru al Societăţii Culturale Filarmonia, care a vorbit despre importanța osmozei dintre artiști.De asemenea scriitorul Ioan Mircea Casimcea a punctat importanţa de a avea oaspeţi de seamă în galeria turdeană. Doamna Felicia Racean, artist plastic şi profesor a vorbit despre educaţie prin artă și modurile diferite de a exprima trăiri.

Vernisajul a fost urmat de o dezbatere găzduită de postul de televiziuna Agora Media din Turda, moderată de Cristina Oprea.

Mărturisiri interesante despre doi dintre artiștii care au vernisat pe întai Decembrie, Blanca Alina Pop despre experiența trăită în Republica Zair (Congo), care i-a marcat și determinat evoluția ca artist, pe un tărâm unde totul impresionează și unde arta se manifesta ca artizanat, unul foarte prețios, în aur, diamante, abanos și fildeș, dar și pictură bună, risipită din lipsa mijloacelor materiale.

Artistul  Horațiu Weiker a vorbit despre evoluția sa ca artist, despre necesitatea exploatării tuturor formelor de exprimare, pictură pe pânză, lemn,sticlă, dar si despre versatilitatea unui material precum cuprul, care, prin tehnici adecvate, primește culoare, și se exprimă singur.

Pictura pe sticlă, înțeleasă ca volum, sticla ca legatură cu patima, ce devine sfesnic, lumina,îmbinarea patimii cu sacrul,cu icoana

O idee interesantă a fost exprimată unanim, Scoala Clujeana de pictură, bine definită, lejera, deloc academica, care lasa studenţii să se exprime liber. Bogăția de artiști valoroși și sărăcia dată de lipsa Galeriilor de Artă într-un oraș precum Cluj-Napoca.

Am reținut și conceptul Blancăi Pop, artistul trebuie să aibă o poveste, o biografie, nu un CV, amprenta personală care îl distinge.

Ceea ce este frumos si sensibil trebuie adus in față,viața este plina de semnificatii, care trebuiesc percepute și înțelese, atunci când vrei să știi unde te situezi.

Emisiunea s-a dorit a fi o formă de educare, o modelare de suflete și pot spune încredințat că ambele evenimente au fost un succes.Felicitări!

Încarcă mai mult de Lucian - Călin FLOREA
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…