Acasă Social Voluntar pentru Societate În pragul pierderii Pădurii Amazoniene: putem curma o catastrofă iminentă?

În pragul pierderii Pădurii Amazoniene: putem curma o catastrofă iminentă?

13 min citire
Comentariile sunt închise pentru În pragul pierderii Pădurii Amazoniene: putem curma o catastrofă iminentă?
0
651

Dacă locuința vecinului de lângă noi ar lua foc, primul instinct ar fi să sunăm la pompieri. Pe de o parte pentru ca ne dorim să ajutăm persoana în cauză, dar, pe de altă parte, pentru că suntem conștienți de faptul că acel foc se poate extinde și ne poate afecta viața într-un fel sau altul.

La aproximativ 8750 de km de noi are loc un incendiu. E mare, dar e departe. Așa că probabil nu ne afectează… sau cel puțin așa ni se pare. De ce ar trebui să conteze pentru noi acest incendiu care are loc în Brazilia dacă, în definitiv, nimeni drag nouă nu este pus în pericol și nu riscăm să pierdem niciun bun material? Te invit la a parcurge o scurtă listă care cuprinde doar câteva dintre cele mai mari motive pentru care incendiul de la 8750 de km e, de fapt, un foc care arde în mijlocul casei fiecăruia dintre noi.

Poți simți căldura? Cuptorul se încinge

Cu siguranță știi despre încălzirea globală. Până acum, chiar și cei care nu au auzit prea multe despre ea îi pot simți efectele. Temperatura medie a Pământului crește cu o rată alarmantă pentru fiecare nouă decadă, conform datelor obținute de Observatorul NASA (https://earthobservatory.nasa.gov/world-of-change/DecadalTemp). Și dacă un grad sau două nu par a face mare diferență, lucrurile pot fi puse în perspectivă când ne gândim că au fost nevoie de doar 5 grade Celsius pentru a îngropa ultima dată Terra într-o Epocă Glaciară care a durat milenii întregi.

Cele 5,5 milioane de km2 de pădure acționează ca un regulator al dioxidului de carbon eliberat în aer, preluând o șesime din emisiile totale. Ea filtrează aproximativ 20% din cantitatea totală de carbon, acționând ca niște plămâni ai planetei noastre. Și tuturor ne-ar fi greu să ne imaginăm cum a putea respira fără un sfert din capacitatea pulmonară de care dispunem acum.

Se scurge ultimul strop de apă

Condițiile meteo din ultimii ani sunt cel puțin ciudate. Un raport realizat de către Curtea de Conturi Europene trage un semnal de alarmă în ceea ce privește deșertificarea pentru mai multe țări, incluzând România (http://publications.europa.eu/webpub/eca/special-reports/desertification-33-2018/en/).

Pădurea Amazonului este cea care asigură zilnic aproximativ 20 de miliarde de tone de umiditate atmosferică, fiind practic cea care irigă norii și asigură circuitul apei în natură. Defrișările afectaseră deja acest ciclu natural, ultimul incendiu reprezentând o lovitură puternică pentru o bună parte din floră și, implicit, pentru menținerea umidității la nivel global.

Norul extincției: între Sci-Fi și realitatea Americii Latine

O pădure ar trebui să epuizeze CO2, nu să îl creeze. Odată cu incendiul de acest an, o cantitate enormă de dioxid de carbon a fost eliberată în aer de pe urma acestui dezastru. Fumul s-a întins pe o distanță de mai bine de 2700 de km, blocând lumina în orașe aflate la distanțe mari, precum Sao Paulo. Norul de fum a ajuns să fie vizibil și din satelit (https://earthobservatory.nasa.gov/images/145464/fires-in-brazil), fiind în momentul de față cauza a 228 de milioane de metri cubi de dioxid de carbon eliberat în aer, conform Programului European Copernicus (https://atmosphere.copernicus.eu/cams-monitors-amazonian-fires), lucru care accelerează puternic încălzirea globală.

În curând vor fi doar o legendă

Orice dereglare a lanțului trofic poate avea un impact masiv asupra vieții așa cum o știm noi pe Terra. Pierdem aproximativ 10000 de specii anual ceea ce este extrem de îngrijorător pentru generațiile viitoare. Distrugerea biodiversității va cauza, în timp, un dezechilibru ireversibil, făcând specia umană vulnerabilă în fața bolilor și a dăunătorilor. Conform WWF, Amazonul este casa a 1 din 10 specii care există în prezent pe Pământ (https://www.worldwildlife.org/stories/what-animals-live-in-the-amazon-and-8-other-amazon-facts).

Se va stinge pentru totdeauna?

Dacă situația actuală nu ridică suficiente semne de îngrijorare, experții susțin că Pădurea Amazoniană riscă să intre într-un ireversibil cerc vicios al degradării vieții. Ne apropiem cu pași repezi de pragul limită la care se așteaptă ca pădurea să înceapă să moară progresiv, vegetația fiind înlocuită treptat de tufișuri ce sunt ușor predispuse incendiilor. Aceste incendii ar menține pierderea vegetației, care ar transforma luxurianta pădure într-o savană. WWF avertizează cu privire la acest proces, devitalizarea totală fiind posibil să apară chiar până la sfârșitul acestui secol (https://wwf.panda.org/knowledge_hub/where_we_work/amazon/amazon_threats/climate_change_amazon/).

Ne punem, așadar, întrebarea, cum pot eu, ca individ, să ajut sau să schimb ceva?

Există câteva căi puse la dispoziție de organizațiile care se ocupă de reîmpădurire:

Prin donații:

https://www.wwf.org.uk/

https://4agc.com/donation_pages/7c8a347f-b26b-48a0-b1fa-67d94b89126e

http://www.amazonconservation.org/getinvolved/index.html

Prin acțiunile de zi cu zi:

-încearcă să reduci consumul de hârtie: poți folosi batiste reutilizabile în loc de șervețele, să eviți farfuriile de carton, o tablă magnetică în loc de flipchart, să cumperi produsele la vrac într-un ambalaj pe care îl aduci de acasă, să alegi cât mai rar posibil imprimarea materialelor, iar dacă este absolut necesară, să alegi varianta față-verso sau care în care scrisul să fie integral încadrat pe o pagină, astfel încât să nu fie necesare două, să folosești mijloacele electronice pentru agende sau calendare.

-încearcă să reduci consumul de carne de vită. Industria de carne de vită este printre principalele cauze ale defrișărilor la nivel global, lăsând la o parte emisia de dioxid de carbon produsă de această industrie și bolile asociate consumului excesiv de carne care sunt identificate de Organizația Mondială a Sănătății.

-instalează Ecosia.org pe telefon. Probabil citești acest articol de pe un telefon în momentul de față. Având aceeași funcție ca orice motor de căutare, Ecosia plantează un copac la fiecare 45 de căutări.

Prin semnarea de petiții:

https://www.change.org/p/stop-the-burning-of-the-amazon-rainforest

https://act.greenpeace.org/page/39922/petition/1?_ga=2.65401002.547443292.1566484769-36951589.1566484769

Există numeroase alternative prin care putem să ne ajutăm casa în momentul de față, alternative care ne sunt puse la dispoziție de către unii oameni care și-au dedicat viața salvării mediului.

Poate că nu avem puterea să schimbăm tot ceea ce ne-am dori, dar avem puterea de a ajuta schimbarea să se întâmple. Pământul este casa ta, a mea și a alte 8,7 milioane de specii. Ține de fiecare dintre noi să o vindecăm pe cât putem, întrucât viața este extrem de fragilă și valoroasă. Nu avem altă Terra, nu avem altă casă. Trebuie să încercăm să o ajutăm fără întârziere pe aceasta.

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Voluntar pentru Societate
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Lucruri pe care trebuie să le știm despre reciclarea plasticului

Reciclarea plasticului este una dintre cele mai ineficiente tipuri de reciclare. Prea puți…