Acasă Social Imprimeria Ardealul are de suferit din cauza conducerii dezastruoase de la București

Imprimeria Ardealul are de suferit din cauza conducerii dezastruoase de la București

11 min citire
Comentariile sunt închise pentru Imprimeria Ardealul are de suferit din cauza conducerii dezastruoase de la București
0
816


Compania Națională a Imprimeriilor Coresi este societate comercială cu capital integral de stat. Singurul acționar este Statul Român, reprezentat prin Ministerul Culturii. Sediul central al companiei se află în București, la Casa Presei și are trei sucursale regionale: Imprimeria Oltenia Craiova, Imprimeria Ardealul Cluj și Imprimeria de Vest Oradea.

Din octombrie 2013 CNI Coresi este în insolvență, iar din iunie 2016 se află în stare de reorganizare judiciară. Din momentul intrării în insolvență, administrator judiciar al companiei a devenit Victrix Capital SPRL, iar până în prezent s-au perindat trei administratori speciali, care au deținut și funcția de director general interimar al companiei.

Numire în funcție lovită de nulitate absolută

Pavel Avramoiu este în prezent administrator special al CNI Coresi, numit în funcție din data de 13 septembrie 2018.  De profesie economist, acesta a fost propus în această funcție de către Ministerul Culturii.  

Numirea sa în funcția de administrator special al CNI Coresi, este considerată nelegală, fiind lovită de nulitate absolută, întrucât hotărârea întocmită în numele Adunării Generale a Acționarilor este semnată de Marius Cristian Ghiță, în calitate de reprezentant al administratorului judiciar Victrix Capital SPRL și de Pavel Avramoiu însuși, în calitate de administrator special și director general interimar. Ilegalitatea celor doi echivalează cu o autonumire, nefiind semnată de reprezentanții Adunării Generale a Acționarilor CNI Coresi.

CNI CORESI-Imprimeria Ardealul luptă din răsputeri să își poată continua activitatea

Directorul Imprimeriei Ardealul luptă pentru drepturile salariale ale angajaților săi, considerându-le drepturi fundamentale. Pentru prima dată, după un secol de activitatea, salariile angajaților nu au putut fi plătite la timp. Mircia Giurgiu, directorul Imprimeriei de la Cluj îl acuză de rea-credință pe Pavel Avramoiu și are argumente întemeiate în acest sens. În adresa trimisă administratorului de la București, Mircea Giurgiu arată cum CNI Coresi plătește salarii de peste 10.000 de lei lunar unor directori nespecializați în domeniul tipografiilor și care atrag cheltuieli inutile:

„V-am atenționat că riscați să intrați în istorie drept cel mai incompetent director de la construirea Casei Scânteii până în prezent, pentru că v-aţi înconjurat de oameni nepregătiţi profesional, angajând doi directori cu salarii de peste 10.000 lei, care atrag cheltuieli lunare inutile de peste 25.000 lei, fără să aducă nici un beneficiu companiei, în timp ce majoritatea angajaţilor primesc salariul minim pe economie.

Cei doi directori au dovedit că nu pricep nimic pentru că, la întrebarea noastră ce profit a realizat CNI Coresi pe luna ianuarie 2019, nu au ştiut să răspundă. Nu au ştiut să răspundă nici la întrebarea cum se calculează prețul de recondiționare a unei cărți (Biblia), ceea ce cunoaște orice simplu tipograf”, mărturisește Mircia Giurgiu într-o adresă destinată lui Pavel Avramoiu.

Grija pentru angajații săi

Deși există o dorință la nivel național de a transforma Compania Națională a Imprimeriilor într-o afacere personală din care să câștige doar anumiți oameni, Imprimeria Ardealul rezistă acestor afaceri ilegale. Motivul întruchipat al intrării în insolvență a CNI Coresi este lipsa profitului și a activității imprimeriilor.

La Cluj, sub conducerea lui Mircia Giurgiu, Imprimeria Ardealul a avut numai de câștigat. Mereu atent cu angajații săi, directorul Giurgiu face tot ce îi este în putință pentru ca activitatea Imprimeriei Ardealul să nu fie stopată, iar salariații săi să nu fie puși în situația de a fi dați afară.

Ignorat fiind de administratorul special Pavel Avramoiu căruia nu îi pasă decât de câștigurile personale, Mircia Giurgiu a reușit într-o oră să strângă bani pentru salarii, ceea ce conducerea de la București nu a reușit nici într-o săptămână.

Mesajul directorului Imprimeriei Ardealul către Pavel Avramoiu

Mircia Giurgiu, director Imprimeria Ardealul

„Așa cum v-am atras atenția luni, ați reușit să stabiliți un record negativ având în vedere că

în istoria de 100 de ani a primei tipografii românești din Cluj-Napoca nu s-a mai întâmplat așa ceva. Dumneavoastră nu v-aţi gândit și nu vă pasă de consecințele grave ale neplății salariilor asupra tuturor angajaților și membrilor familiilor lor, în contextul în care, pe lângă asigurarea traiului zilnic, acestora le-a fost afectată plata utilităților, ratelor, medicamentelor și cheltuielilor de școlarizare ale copiilor.

Mulțumim tuturor celor care s-au interesat de soarta Imprimeriei Ardealul Cluj şi s-au solidarizat cu noi (instituții, sindicate, asociații, fundații, presa, simpli cetățeni), exprimându-și inclusiv intenția de a participa la proteste și de a se deplasa în acest scop cu noi la București.

Mulțumim tuturor partenerilor care și-au exprimat intenția de a continua colaborarea cu noi şi de a veni cu noi comenzi, crescând în acest fel valoarea contractelor. Dacă miercurea trecută am anunțat că avem comenzi de peste 1.000.000 lei pe acest an, în ultimele zile comenzile au crescut substanțial. De exemplu, o firmă parteneră ne-a comunicat că vrea să crească valoarea contractului de la 25.000 lei, cât este în prezent, la 1.250.000 lei, iar alta, cu care avem contract de 200.000 lei, ne-a vizitat marți și ne-a comunicat că vrea să crească valoarea contractului la 1.000.000 lei. Evident că mai sunt și ați colaboratori care vor să crească valoarea contractelor.

Mulțumim celor  care ne-au sprijinit în mod deosebit în salvarea Imprimeriei Ardealul, respectiv domnilor Dumitru Costin, președintele Blocului National Sindical  și Matei Bratianu, domnilor deputați Cornel Itu, Horea Nasra și Corneliu Olar, domnului prefect al județului Cluj, Aurel Cherecheș, și membrilor Comisiei de Dialog Social din Instituția Prefectului – Județul Cluj, domnilor secretari de stat Alexandru Pugna și Gheorghe Popa și, nu în ultimul rând, domnului ministru al Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz, care a făcut tot ce poate pentru a salva compania de prăduială.”

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Social
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

„Let`s Do It, Romania!”: Peste 4.800 de saci de deșeuri au fost strânși în județul Cluj

Cu ocazia Zilei de Curățenie Națională în România, la nivelul județului Cluj, Let’s Do It,…