Acasă Life & style Hygge: rețeta daneză a fericirii

Hygge: rețeta daneză a fericirii

13 min citire
Comentariile sunt închise pentru Hygge: rețeta daneză a fericirii
0
738

Danezii sunt cunoscuți ca fiind cel mai fericit popor din Europa. În Copenhaga se găsește Institutul pentru Cercetarea Fericirii. În cartea sa, „Mica enciclopedie Hygge”, Meik Wiking împărtășește câteva din secretele fericirii.

Ce înseamna Hygge? Cuvântul este des folosit în limba daneză, dar este greu să îi găsim o asociere în limba română. Luând formă de adjectiv, substantiv sau chiar verb, hygge este un cuvânt ce exprimă sentimentul de confort, căldură și socializare. Există câteva aspecte mici pe care danezii le încorporează în viața de zi cu zi ce îi fac mai fericiți, mai calmi, mai relaxați și le permit să se bucure mai mult de viață. Haideți să aflăm împreună secretele lor!

Un stil de viață hygge

Un stil de viață hygge se compune din mai multe aspecte importante. Prima componentă este lumina.

În casele daneze se folosesc foarte multe modalități de a ilumina, una din piesele de bază fiind lumânărelele. 82% dintre ei aprind săptămânal lumânări, majoritatea folosind mai mult de cinci odată. Dar aveți grijă să nu le lăsați nesupravegheate și să aerisiți după! 🙂

A doua pe listă este prezența. Indiferent unde sau cu cine ești, fii acolo cu adevărat! Lasă deoparte telefonul și petrece timp cu persoana de lângă tine!

Delectarea este un alt aspect important. Oferă-ți șansa de a te bucura cu adevărat de acea cafea, acele bomboane, prăjituri sau vin.

Pentru danezi, persoana apropiată contează foarte mult. De aceea ei gândesc mai curând în termeni de „noi” în loc de „eu”. Ei vor prefera să muncească împreună, ca o echipă, iar apoi să se bucure tot împreună de timpul liber. Egalitatea este mereu prezentă în felul în care se raportează la cei din jur.

Recunoștința este folosită pentru orice aspect. Uneori e important să ne dăm seama de cât de multe avem, de fapt, chiar și atunci când lucrurile nu merg neapărat așa cum ne-am dori noi. Adevărat, ai prins roșu la semafor, dar te afli într-o mașină

Bucură-te de fiecare clipă!

Relațiile danezilor sunt construite cu armonie. Ceea ce înseamnă că nu au nevoie să își demonstreze ceva unul altuia sau să fie mai buni decât cel de lângă.

Confortul este, de asemenea, o parte importantă. Chiar dacă ai tendința să lucrezi toată ziua, relaxează-te din când în când și ia o pauză!

Stop situațiilor care duc la adevărate drame. Dacă apare un topic care pare că afectează foarte mult pe noi sau persoanele cu care discutăm, cel mai bine e să punem pauză și să revenim la discuție când lucrurile nu sunt sub o oală cu presiune. Unele lucruri sunt mai sensibile pentru unii decât pentru alții. Iar atunci când ținem la ei sau la noi înșine, înțelegem importanța pe care o are o pauză.

Ceva ce consolidează sentimentul de hygge sunt oamenii. Și deși toți oamenii pot aduce fericire în viața ta, prietenii sunt pentru danezi piatra de temelie a acestui sentiment. Cercurile de prieteni sunt, de obicei, mici, de 3-4 persoane, dar sunt oameni care se cunosc de multă vreme și se simt foarte confortabil unul cu celălalt. Amintirile și timpul de calitate petrecut împreună sunt cu adevărat importante.

Adăpostul constituie un loc al păcii interioare și al siguranței. Drept pentru care, este extrem de important să ne reprezinte și să ne facă să ne simțim acasă.

Mâncarea și băutura

Se spune că ești ceea ce mănânci. Și pe bună dreptate. Consumul de dulciuri este, pentru danezi, dublu față de cel din Europa. Dar nu orice dulce poate aduce acel sentiment de hygge, ci doar acele câteva care îți dau un sentiment de bucurie. Hygge nu încurajează consumul excesiv de dulciuri, ci pur și simplu promovează ideea de a ne da voie, din când în când, să ne bucurăm de lucrurile care ne aduc zâmbetul pe buze.

Aluatul de casă, băuturile calde, prăjiturele proaspete, toate aduc o stare de bine. E chiar mai frumos când gătești sau te bucuri de ele alături de prieteni și familie.

Îmbrăcăminte

Cuvântul cheie aici este „informal”. Danezii preferă o îmbrăcăminte confortabilă, minimalistă și elegantă. Elementele care nu lipsesc din dressingul lor sunt fularele, materialele voluminoase și călduroase, bluze negre, simple și o coafură lejeră.

Acasă

Căminul este locul unde petrecem o bună parte din viața noastră. Prin urmare, ne dorim să ne reprezinte și să fie pe gustul nostru. Danezii țin cont de următoarele aspecte în alegerea unui loc căruia să îi spună „acasă”:

  • trebuie să aibă un colțișor, un fel de spațiu retras dedicat momentelor de fericire. Câteva pernuțe, lumini, pozele celor dragi sunt mereu binevenite acolo
  • șemineul – vă amintiți că povesteam de faptul că danezii aprind cele mai multe lumânări. Ei bine, un foc reprezintă ceva ce aduce fericirea pentru ei.
  • lumânări. Evident.
  • obiecte din lemn – fie că e vorba de mobilier, jucării sau alte obiecte din lemn, acest material cu mirosul și textura specifică ne face să ne simțim mai aproape de natură și ne amintește de casa bunicilor.
  • natura – mici plăntuțe, frunze, rămurele, ghinde, toate conferă casei tale un aspect cât mai apropiat de natură
  • cărți – ce poate fi mai plăcut decât să ajungi acasă, să aprinzi o lumânare, să îți faci o ciocolată caldă și să stai cu o carte în mână?
  • obiectele din ceramică – un ceainic, o cană, o vază, toate aceste obiecte din ceramică ne aduc mai aproape de sentimentul de acasă
  • materialele – fii mereu atent la materialul obiectelor din casa ta. Dă-ți seama ce îți place și ce nu și asigură-te că lucrurile din casa ta te fac fericit(ă) din acest puncte de vedere
  • vintage -aerul vintage cu obiectele vechi aduc nostalgie, dar și recunoștință și amintiri frumoase asociate acelor piese.
  • pături și perne – nu ai niciodată suficiente. Sunt o sursă excelentă de confort și de siguranță.

 

Prin urmare…

Fericirea nu este ceva ce trebuie să aștepți până când vei obține acel ceva pe care îl vrei. Te poți face fericit chiar acum, pentru că ea se compune din lucrurile mărunte. Și ține de tine să te faci fericit. Permite-ți să te bucuri de viață alături de oameni dragi, mănâncă din ceea ce îți pune zâmbetul pe buze și asigură-te că locuința ta se simte ca „acasă”.

Ah, și să nu uităm… aprinde niște lumânări 🙂

Vă dorim o săptămână cât mai hygge!

Încarcă mai mult de Balint Ioana
Încarcă mai mult în Life & style
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Stropi de motivație veniți dinspre 2019

Anul care a trecut a fost, cu siguranța, un an dificil. Ne-am confruntat cu multe catastro…