Acasă Politică Forța civică a femeilor ia atitudine: Solicităm toleranță ZERO față de forța fizică și invităm la dialog

Forța civică a femeilor ia atitudine: Solicităm toleranță ZERO față de forța fizică și invităm la dialog

8 min citire
Comentariile sunt închise pentru Forța civică a femeilor ia atitudine: Solicităm toleranță ZERO față de forța fizică și invităm la dialog
8
6,177

Forța civică a femeilor ia atitudine: Solicităm toleranță ZERO față de forța fizică și invităm la dialog

20 de ONG-uri semnează o scrisoare publică în care își exprimă revolta față de violențele crunte manifestate în Piața Victoriei împotriva cetățenilor pașnici și nevinovați.

„În anul Centenarului Marii Uniri, 2018, noi, femeile active civic ne exprimăm revolta profundă față de cruntele violențe îndreptate împotriva cetățenilor români pașnici și nevinovați, violențe manifestate atât fizic, cât și verbal.

Chemăm instituțiile publice la dialog și la înțelepciune:

1. Ne educăm copiii și tinerii să dialogheze, nu să se bată. Chemăm instituțiile publice să reacționeze doar împotriva celor care comit acte de violență, nu împotriva cețățenilor pașnici.

Nimic nu justifică tratamentul violent al jandarmilor împotriva oamenilor simpli, pașnici, cu mâinile ridicate. La fel cum nimic nu justifică loviturile violente asupra jandarmilor din partea celor care nu aveau nicio legătură cu nemulțumirile reale ale protestatarilor.

2. Ne educăm copiii și tinerii să-și iubească țara, dreptatea, democrația și să lupte pentru ea. Chemăm instituțiile publice să renunțe la strategiile violente de intimidare a protestatarilor.

Cei cu minte și cu suflet au argumente. Cei cu drag pentru acest pământ, pentru frații noștri români, pentru limba și pentru credința românească nu recurg la intimidare și nici la reprimarea cetățeniei active manifestate public.

3. Ne dorim cetățeni activi, curajoși, implicați în treburile publice, nu mase de votanți manipulați sau cumpărați. Chemăm instituțiile publice să lupte cu incompetența și hoția, nu cu proprii săi cetățeni.

Românii și-au câștigat cu sânge dreptul de a-și striga durerea, de a-și cere dreptatea, după decenii de tăcere. Incompetența și hoția au stârnit revolta reală a românilor. Facem un apel către toate partidele politice să înțeleagă această realitate, să nu încerce să joace la ruleta politică revolta românilor. Astăzi, revolta românilor este mai mare decât forța oricărui partid politic.

Este momentul să ne asumăm vina de a nu fi făcut destul pentru a preîntâmpina astfel de evenimente violente. Asumarea nu înseamnă doar recunoaștere, ci și acțiune. Prima noastră vină ține de insuficienta educație civică care ne transformă cetățenii în victime ale violenței. Mecanismele democratice care să permită cetățenilor să-și facă vocea auzită, dar și să influențeze în mod real deziciile și politicile publice, mai buna funcționare a autorităților publice ar trebui să devină o prioritate națională. Motiv pentru care punem la dispoziție ideile și resursele noastre pentru a genera aceste rezultate bune, pentru stimularea cetățeniei active atât de necesare, și pentru ca violența să nu mai fie efectul funcționării deficitare a statului și democrației.

În România anului 2018, violența nu poate lua locul respectului public pentru cetățeni manifestat prin fapte în școli, spitale, drumuri, în toate serviciile publice, printr-un real dialog civic.”

Semnează:

Andreea Paul, Președinta think-tank-ului INACO – Inițiativa pentru Competitivitate

Adela Hanafi, Președinta Fundației CONIL

Angela Zarojanu, Președinta Asociația SEVA

Carmen Gherca, Președinta Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași

Daniela Tontsch, Președinta CNDR – Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR)

Mirabela Miron, Președinta Asociației „O șansă pentru fiecare” și „RestartHome”

Alina Novac, Președinta Asociației Global Intelligence

Pokola Eleonora, Asociația V.I.V.A.D. Cluj-Napoca

Rozalina Lăpădatu, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune

Maria Vislan, Președinta ALDO-CET

Elena Nastasa, Președinte ABT-Asociația Bucureștiul Tinerilor

Dorica Dan, Președinta Asociației Prader-Willi, Membri ai Rețelei Europene ITHAKA

Oana Voiculeț, Președinta ONG Exploring Culture

Meryem Mambet, Presedinta Asociației Saladin Agiacai din Constanța

Cristina Tudor, Președinta Asociației Zonta Club Valea Prahovei

Mihaela Olaru, Președinta Asociației Viața fără Violență

Dana Lupșa, Președinta Asociației Happy Moms

Daniela Draghici, Societatea de Analize Feministe AnA

Magda Carneci, Președinta Grupului pentru Dialog Social (GDS)

Mihaela Miroiu, Prof. Univ. Dr. SNSPA

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Politică
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Alin Tișe: „PSD sabotează județul Cluj”

PSD, prin directorul politic instalat la Agenția Județeană de Mediu, Liana Mureșan, sabote…