Festivalul-concurs „J.S.Bach”, ajuns la a XXXIII-a ediţie, este o adevărată emblemă al Şcolii Gimnaziale de Muzică “Augustin Bena” din Cluj-Napoca. Iniţiat de către regretata doamnă prof. dr. Cornelia-Georgeta Bătrânca în 1985 cu ocazia tricentenarului naşterii marelui compozitor, evenimentul a fost conceput ca un concurs adresat micilor pianişti cu scopul de a stimula cunoaşterea şi înţelegerea creaţiei bachiene de către elevii claselor primare şi gimnaziale.

De-a lungul timpului, festivalul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, în ultimul deceniu primind o amploare naţională şi chiar internaţională, care a favorizat descoperirea unor talente deosebite. Între laureaţii Marelui Premiu s-au remarcat tineri muzicieni a căror carieră interpretativă s-a afirmat ulterior în plan naţional şi european, confirmând în mod strălucit aşteptările celor care le-au acordat această distincţie.

În prezent, Festivalul „J.S.Bach” se adresează nu doar elevilor claselor I-VIII, ci şi tinerilor liceeni care studiază un instrument în cadrul institutiilor de profil. La prezenta ediţie s-au înscris peste 400 de participanţi, care vor evolua sâmbătă, 24 martie 2018, la următoarele secţiuni: pian, vioară, corzi grave, suflători-percuţie şi muzică de cameră.

Cei mai deosebiţi dintre candidaţi, aleşi de către membrii juriului, vor evolua duminică 25 martie în Gala Laureaţilor, în urma căreia va fi desemnat Marele Premiu al Festivalului „J.S.Bach”, pe grupe de vârstă. Câştigătorii Marelui Premiu vor putea susţine câte un mic recital în deschiderea următoarei ediţii a festivalului, care se va desfăşura în 2019 tot în preajma zilei de naştere a lui Bach, 21 martie.

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…