Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej este o personalitate istorică a învățământului de la confluența celor două Someșuri și a apărut ca o necesitate de educație pentru tinerii din această zonă la sfârșitul secolului al XIX-lea, respectiv 1897. De atunci și până în prezent aici și-a desăvârșit studiile zeci de mii de elevi, majoritatea urmând studiile universitare, mulți ajungând personalități ale științei și culturii românești, alții afirmându-se În universități din țară și străinatate.

Colectivul didactic al școlii noastre este alcătuit din profesori foarte bine pregătiți, mulți fiind elevi ai acestei instituții, formându-se în cariera sub îndrumarea celor cu experiența bogată, fapt ce se regăsește în rezultatele elevilor la admiterea din facultăți și olimpiadele școlare.

Cu o vechime considerabilă, biblioteca colegiului datează de 121 de ani, fiind începută de pe vremea în care Dejul era sub ocupaţia austro-ungară. Este compusă din depozitul de carte şi sala de lectură cu o suprafa’ă de aproximativ 60 metri pătraţi.

Sălile au un mobilier extreme de vechi, iar cele 40000 de volume nu mai încap în rafturile care sunt poziţionate şi în sala de lectură. Ediţiile de carte rară nu sunt valorizate datorită unui spaţiu neoptimizat. În ultimii zece ani s-a refăcut instalaţia electric şi s-a montat parchet nou.

Actualmente vizăm, pentru depozitul de carte, construirea unui mobilier pe toată înălţimea sălii şi blocarea unei uşi de acces prin zidirea acesteia, mobilier care este estimat la 25000 lei şi mobilarea sălii de lectură cu birouri, scaune ergonomice, fotolii, canapele pufuri colorate care să creeze o ergonomie ambientală favorizantă lecturii şi studiului – costuri estimate la 1000 lei.

Decorarea pereţilor va fi făcută de elevii Clubului de pictură prin pânze pictate în ulei şi acrylic şi înrămate.

Refacerea şi dotarea cabinetului de biologie

Cabinetul de biologie este provocarea cea mai dificilă a managementului CNAMD. Nu are instalaţie electrică refăcută fiind un real pericol de incediu, zugrăveala este imposibil de refăcut – cea originală este păstrată, presupunem că ar fi fost realizată în anii 50/60 – există dulapuri masive din lemn asamblate direct în laborator pe toată lungimea sau lăţimea pereţilor, iar ţevile de încălzire trec literalmente prin dulapurile extreme de grele şi masive ceea ce conduce la imposibilitatea de a igieniza sala, a reface zugraveala sau alte lucrări.

Aceeaşi situaţie o are pardoseala, aceasta fiind un linoleum rupt. Muzeul de biologie situate alături are exact aceleaşi probleme, dar în plus există multe animale împăiate, inclusiv un leu în vitrinele aceloraşi tipuri de dulapuri. Costurile de refacere şi dotare sunt undeva la 50000 de lei, cel puţin.

Contact:

Fundatia Andrei Muresanu,CUI  9855126,

Dej,Str.1 Mai nr.10

Cont:RO72RNCB0108002702030001

Banca BCR Filiala Dej

ÎMPREUNĂ FACEM BINELE SĂ SE VADĂ ŞI SĂ SE AUDĂ!

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Campania faptelor bune
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Asociația Viață Copiilor demarează campania „Împreună oferim viață copiiilor”

Asociația „Viață Copiilor” derulează în această perioadă la Cluj-Napoca o campanie de strâ…