Acasă Cultură Expoziţie-eveniment, „Comorile României” la MET

Expoziţie-eveniment, „Comorile României” la MET

5 min citire
Comentariile sunt închise pentru Expoziţie-eveniment, „Comorile României” la MET
2
350

Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită să participați marți, 8 mai 2018, de la ora 13.00, la vernisajul expoziției „COMORILE ROMÂNIEI”, a artistului fotograf ILIE TUDOREL, dedicată CENTENARULUI  Marii Uniri de la 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018.

Expoziţia de artă fotografică „Comorile României” este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România.

Obiectivul expoziţiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil şi natural ale României. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti care ne diferenţiaza cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.

Expoziţia de fotografie „Comorile României” prezintă într-un număr de 71 de lucrări de artă fotografică înrămate , unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locaţii, monumente sau sit-uri arheologice ale patrimoniului tangibil recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO):

a)      Biserici pictate din nordul Moldovei (Arbore, Humor, Moldoviţa, Suceviţa,  Pătrauţi, Probota, Suceava şi Voroneţ) aflate în judeţul Suceava;

b)      Fortăreţe dacice din Muntii Oraştie (Sarmizegetusa Regia,Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna) aflate în judeţele Hunedoara şi Alba ;

c)       Centrul istoric al orasului Sighişoara, judeţul Mureş;

d)      Manăstirea Hurezi, aflată în Horezu, judeţul Vâlcea;

e)       Sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei ( Biertan,Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz,Valea Viilor,Viscri ) aflate în judeţele Alba, Braşov, Harghita, Mureş şi Sibiu;

f)       Biserici de lemn din Maramureş ( Bârsana, Budeşti-Josani, Deseşti, Ieud-Deal, Plopiş, Poienile-Izei, Rogoz, Şurdeşti) aflate în judeţul Maramureş.

Mai este prezentat şi patrimoniul natural (locaţii aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO) în imagini:

1. Delta Dunării, judeţul Tulcea;

2. Pădurile primare şi bătrâne de fag din Carpaţi ( Strâmbu-Baiuţ si Groşii Ţibleşului) ,  judeţul Maramureş.

Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiţii si meşteşuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt:

 1. Colindatul de ceata barbatească;
 2. Doina ;
 3. Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, judeţul Vâlcea;
 4. Jocul fecioresc din România;
 5. Tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale;
 6. Practici culturale asociate zilei de 1 martie.
 7. Ritualul căluşului.

Pentru a completa imaginea de ansamblu, in cadrul patrimoniului tangibil mai sunt prezentate şi câteva din locaţiile aflate pe lista preliminară UNESCO:

 1. Bisericile bizantine şi post-bizantine de la Curtea de Argeş, judeţul Argeş;
 2. Biserica Densuş, judeţul Hunedoara;
 3. Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi,Târgu-Jiu, judeţul Gorj;
 4. Oraşul istoric Alba Iulia, judeţul Alba;
 5. Masivul Retezat;
 6. Masivul Rodnei;
 7. Ansamblul fosilifer de la Sânpetru, judeţul Hunedoara;
 8. Centrul istoric al oraşului Sibiu, judeţul Sibiu;

9.   Satul vechi Rimetea şi împrejurimile (proiect transfrontalier), judeţul Alba.

 

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Cupa Transilvania Grappling aduce bucuria sărbătorilor în casele a peste 60 de familii. Evenimentul caritabil ajuns la a VII-a ediție

Autor: M.M. Brazilian Power Team organizează Cupa Transilvania Grappling, care anul acesta…