Acasă Cultură Expoziție comemorativă „Ilie Leandru Mariș, la zece ani de la plecarea pictorului”

Expoziție comemorativă „Ilie Leandru Mariș, la zece ani de la plecarea pictorului”

9 min citire
Comentariile sunt închise pentru Expoziție comemorativă „Ilie Leandru Mariș, la zece ani de la plecarea pictorului”
0
357

Povestea unui pictor plecat prea devreme: Ilie Leandru Mariș

Ilie Leandru Mariș a fost un om iubit de toată lumea, însă s-a stins mult prea devreme, când artistul abia împlinise 35 de ani. Povestea zbuciumatei sale vieţi este însoţită de o invitaţie: o expoziţie retrospectivă cu lucrări din opera artistului. Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca,  în virtutea profilului său de promotor al culturii organizează expoziția, în colaborare cu mama pictorului şi cu cei câţiva prieteni care deţin lucrări ale lui Ilie Mariş.

Ioana Mariş: „Leagăn i-a fost altarul bisericii unde slujea tatăl lui ”

Iliuţă – cum era dezmierdat de către familie şi cunoscuţi – a fost încă din fragedă pruncie un băiat religios. Leagăn i-a fost altarul bisericii unde slujea tatăl lui, preotul Ilie Mariş. În acest timp mama lui, Ioana, era ocupată cu numeroasele activităţi, în calitate de învăţătoare.  Aşa că, pentru Ilie iubirea față de Dumnezeu s-a născut în mod firesc. Venit pe lume la 4 iulie 1974, Ilie a fost un elev studios, cu rezultate promițătoare. În 1995 uimește Clujul prin viziunile sale de o modernitate tulburătoare amestecată cu tradiţionalism.

Mama sa ne povestește despre el: “La un moment dat a pictat atât de frumos un porumbel, încât acesta părea viu. De altfel, toţi profesorii mă sfătuiau să-l dau mai departe la Liceul de Artă din Iaşi. Însă Inspectoratul Şcolar m-a rechemat la Cluj, în localitatea Coasta, comuna Bonţida – unde mai predasem cu ani în urmă şi unde soţul mai fusese paroh –  aşa că ne-am întors toată familia acolo. Astfel, Iliuţă a ajuns să studieze la Liceul de Artă din Cluj, la secţia textile. Şi-a dat atestatul cu o ţesătură, intitulată “Apus de soare” – un titlu sumbru, premonitoriu, ca de altfel majoritatea lucrărilor sale”. După liceu, atras de pictura bisericească, maramureşeanul uceniceşte la diverşi meşteri şi reuşeşte să picteze, de-a lungul câtorva ani, numeroase iconostase. Realizează și câteva lucrări pentru biserica din comuna Bârsana și Mănăstirea de la Nicula.

Absolvent la Institutul “Ion Andreescu” din Cluj, cu bursă de merit 

În 1994, Ilie se prezintă la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, unde susţine probele eliminatorii. Ajunge, totuși, să abandoneze totul şi se refugiază la Bârsana pentru o perioadă de timp. La încurajarea mamei, începe studiile la Academia de Arte Vizuale “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o cu bursă de merit. Lucrarea de licenţă s-a numit – din nou premonitoriu – “Frica”. Munca sa devie cunoscute pe plan internațional, tânărul pictor lucrând în compania unor artiști de talie mare. Numeroase proiecte de-ale sale sunt lăudate de importanți critici de artă, precum Gheorghe Arion. Lucrările lui Ilie ajung să fie achiziționate extrem de rapid. Printre cumpărători se numără și delegaţia care-l însoţea pe Papa Ioan Paul al II-lea, cu prilejul vizitei sale istorice în România.

Ilie Leandru Mariș: suferinţa fizică şi moartea

Anul 2005 a fost un an de turnută pentru artist. “După moartea tatălui, petrecută în 2005, pictura lui – realizată şi până atunci în culori destul de întunecate – devine şi mai pesimistă”. În acel an, atelierul său de pe strada Iuliu Maniu este inundat, iar artistul își riscă  viața pentru a-și salva operele. Din acel moment, Ilie se va lupta cu grave probleme de sănătate.  În 2009, după lungi sufeințe și două săptămâni la secția de terapie intensivă, se stinge de insuficienţă cardio-respiratorie.

Ideea unei expoziţii postume

Dl. Vasile Corpodean, managerul instituţiei – sensibilizat de o prietenă a lui Ilie şi ajutat de o altă prietenă a acestuia, a decis să organizeze o expoziţie postumă. După eforturi susţinute, a reuşit să o contacteze pe mama artistului, care a îmbrăţişat cu entuziasm idea. Aceasta ne-a mărturisit următoarele, printre lacrimi de recunoştinţă, la încheierea dialogului nostru: “Foarte bună ideea d-lui Corpodean de a deschide o expoziţie postumă deoarece prietenii, colegii şi mai ales colecţionarii doreau şi ei să-l omagieze cumva, aşa că iniţiativa domniei sale vine ca o mare mângâiere sufletească, adusă mie şi familiei. L-am iubit mult cu toţii, fiindcă era un băiat liniştit – dar se pare că Dumnezeu l-a iubit mai mult. Îşi doarme somnul de veci lângă tatăl său, în micul cimitir din curtea bisericii din Coasta, în dreptul altarului”.

Vernisajul expoziţiei artistului Ilie Leandru Mariș va avea loc la data de 8 noiembrie 2019, de la ora 17.00, la Galeria „Arte” a Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, de pe str. Vasile Alecsandri nr.1, situată vis-a-vis de Primăria municipiului.

 

Încarcă mai mult de Balint Ioana
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…