Acasă Cultură Expoziţia-Cehoslovacia, 1918-1968. Retrospectiva conștiinței naționale

Expoziţia-Cehoslovacia, 1918-1968. Retrospectiva conștiinței naționale

5 min citire
Comentariile sunt închise pentru Expoziţia-Cehoslovacia, 1918-1968. Retrospectiva conștiinței naționale
2
650

Expoziţia-Cehoslovacia, 1918-1968. Retrospectiva conștiinței naționale

Miercuri, 21 martie 2018, la ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca în prezența Excelenței Sale, dl. Ambasador Vladimir Války și a primarului Municipiului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc, a avut loc vernisajul expoziției aniversare Cehoslovacia, 1918-1968. Retrospectiva conștiinței naționale”, organizată de Ambasada Republicii Cehe din România și de Centrul Ceh din București. Expoziția este dedicată Statalității Cehoslovaciei și Primăverii de la Praga, evenimente a căror prezentare va fi făcută de dl. conf. Dr. Radu Mârza, de la Universitatea Babeș Bolyai, specialist în istoria Europei Centrale.

Această expoziție face parte dintr-o serie mai largă de astfel de evenimente, ce au drept scop aniversarea, respectiv comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria Cehoslovaciei: crearea republicii în anul 1918 și invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice în luna august a anului 1968.

 

„Ca urmare a sfârșitului Primului Război Mondial și a prăbușirii Imperiului Austro-Ungar, la finele anului 1918 ia naștere Republica Cehoslovacă, prin unirea Cehiei, Slovaciei și a Ucrainei Subcarpatice. Avându-l președinte pe carismaticul Tomáš Garrigue Masaryk și printr-un sistem politic modern, în epoca interbelică Cehoslovacia a fost una dintre cele mai solide democrații ale Europei.”

Radu Mârza

 

Pentru națiunile cehă și slovacă, anul 1918 a reprezentat împlinirea idealului național. Astfel, prăbușirea Imperiului Austro-Ungar imediat după finalul Primului Război Mondial a condus la fondarea Cehoslovaciei. Cincizeci de ani mai târziu, cehii și slovacii au luptat, sub un sistem opresiv, pentru libertatea culturii. Era o luptă care urma să se mute în stradă, atunci când tancurile sovietice au invadat Praga, în luna august a anului 1968.

 

„Tendințele reformatoare susținute în Cehoslovacia de-a lungul anilor 1960 la nivel politic, cultural, al societății au dus la ”Primăvara de la Praga”. Acest trend a fost stopat brutal în 1968, la 21 august, prin intervenția armatelor Pactului de la Varșovia (cu excepția României).”

Radu Mârza

 

În 1918, Republica Cehoslovacă a devenit independentă, așa cum la noi, în același an, a avut loc unirea tuturor românilor. În 1968, conducătorii României nu au trimis trupe care să invadeze Cehoslovacia, iar întregul popor român a fost solidar cu această decizie. Astfel, această expoziție își propune să aducă în fața publicului vizitator similaritățile, dar și relațiile dintre Cehoslovacia și România.

Pentru o cât mai facilă înțelegere a acestor evenimente, vor fi oferite informații cât mai detaliate și pe înțelesul tuturor. Astfel, principalul scop al acestor expoziții este acela de a familiariza publicul străin, în acest caz românii, cu istoria națiunii cehe și a celei slovace, precum și cu o perspectivă de ansamblu asupra aspectului politic, social, economic și cultural ce au marcat cei 100 de ani de independență.

Aceste evenimente sunt susținute de către instituții culturale de prestigiu din Republica Cehă, precum Muzeul Național și Muzeul Orașului Praga.

 Expozitia este deschisa pana in 7 aprilie.

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…