Ego și Super-ego

5 min citire
Comentariile sunt închise pentru Ego și Super-ego
2
902

Autor: Raluca Irimie

Ați auzit de Ego? Este un termen din ce în ce mai prezent în vocabularul nostru și, în funcție de paradigma la care ne referim, poate să însemne lucruri diferite.

Termenii Id, Ego și Super-ego au fost folosiți de Freud, prin 1920, când încerca să explice dimensiunile psihicului uman. El era de părere că acesta are o construcție mai complexă, de adâncime. Astfel, fiecare nivel avea să înglobeze lucruri atât din experiența individuală, cât și aspecte ce țineau de trebuințele personale și de viața socială. În accepțiunea sa, Id era partea cea mai profundă, dar și cea mai întunecoasă. Aici erau depozitate pulsiunile și instinctele umane.

Ego era partea care deriva din Id, dar care se ocupa cu a găsi moduri realiste de a satisface nevoile și trebuințele pulsionale. În cele din urmă, super-egoul adăpostește achizițiile sociale și normele vehiculate în cultura individului. Acesta modulează sau chiar reprimă dorințele care, dintr-un motiv sau altul, n-ar fi fost acceptate din punct de vedere social.

Noi folosim termenul de Ego pentru a ne referi la o parte bolnăvicioasă a unei persoane. Spunem despre cineva că ar fi egocentric, exagerat de centrat pe sine sau egoist când pune mai presus nevoile personale.

Într-o eră în care ne focalizăm mai mult pe noi înșine decât pe a construi relații sănătoase cu ceilalți, devenim din ce în ce mai nefericiți. De multe ori ne dorim să-l modelăm pe celălalt după propriile noastre așteptări și convingeri. Căutăm justificări sau dovezi care să ne facă în continuare să credem că stilul nostru de a gândi sau de a acționa este mai bun și mai eficient decât oricare altul.

Relațiile par să poată fi înlocuite cu ușurință de aplicații și interacțiuni sporadice și volatile în mediul online. Asta ne face, însă, mult mai vulnerabili și mai triști.

Sunt multe studii care atrag atenția asupra nevoii umane de contact real și autentic cu alți semeni, numai că, din păcate, suntem din ce în ce mai distrași și ocupați.

Există soluții?

Ce poți face pentru a-ți consolida relațiile actuale și pentru a fi mai satisfăcut de interacțiunile pe care le ai? Pentru astăzi îți propunem un singur lucru, dar promitem să revenim cu un articol detaliat pe acest subiect.

Pentru început: ascultă. Ascultă cu inima deschisă, fără prejudecăți, fără să pornești de la ideea că știi despre ce ți se va vorbi. Pare atât de simplu, dar e un lucru pe care, din lipsă de timp, omitem adesea să-l facem.

Încarcă mai mult de Balint Ioana
Încarcă mai mult în Stil de viață
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Stropi de motivație veniți dinspre 2019

Anul care a trecut a fost, cu siguranța, un an dificil. Ne-am confruntat cu multe catastro…