Acasă Social Drepturile nevăzătorilor, încălcate din nou

Drepturile nevăzătorilor, încălcate din nou

17 min citire
Comentariile sunt închise pentru Drepturile nevăzătorilor, încălcate din nou
17
5,136„Sunt peste 100.000 de oameni în România care suferă de deficiențe grave sau sunt nevăzători. Viziunea noastră la Light into Europe este de a oferi servicii esențiale copiilor și adulților nevăzători din România. Misiunea noastră este să ajutăm oamenii care suferă de dificiențe severe să câștige mobilitate, libertate și independență și să joace un rol activ în comunitățile lor. Serviciile noastre principale includ furnizarea de instruire pentru câinii de orientare pentru orientare și cărți adaptate pentru școli” precizează asociația Light into Europe

Din păcate, nici la Cluj nu putem spune că situația prezintă un scenariu colorat. Lucrurile ar arăta mult mai bine, însă și aici, încă există persoane care în 2019 nu înțeleg cât de util este câinele ghid pentru oamenii nevăzători, refuzându-le astfel accesul în diferite locuri publice.

Depinde însă și de fiecare dintre noi să le facem viața mai ușoară, să înțelegem de ce un nevăzător are nevoie de câinele său ghid oriunde și oricând și că acest cățel nu este un moft, ci o necesitate, o dorință de a duce o viață autonomă și independentă.

Persoanele cu deficiențe vizuale ar putea face faţă întunericului mai uşor dacă ar întâlni un pic mai multă înţelegere din partea oamenilor cu care interacţionează.

Câinele ghid este așa numitul câine de asistență, dresat pentru a-i conduce pe nevăzători spre a evita obstacolele care pot să le iasă acestora în cale.

Un astfel de câine, pregătit pentru nevăzători, ajunge să coste și 10.000 de euro, bani care în alte țări europene sunt dați de stat.

Deși legislația este în favoarea nevăzătorilor, oferindu-le permisiunea de a merge în orice loc public cu câinele ghid, încă există multe persoane care se opun, din diverse motive, drepturilor acestor persoane.

Diana este studentă la Cluj și a primit un câine ghid, care o ajută să fie independentă. Însă acest lucru n-a ferit-o de neplăcerile din restaurante, magazine, taxiuri sau alte locuri unde oamenii nu înțeleg rolul unui câine ghid.

Diana a acceptat să ne împărtășească din experiența personală tocmai pentru că schimbarea vine de la oameni și pentru că oamenii uniți pot schimba mentalități.
  1. Poți să ne împărtășești câteva dintre experiențele pe care le-ai avut până acum?

La început, într-adevăr au fost foarte multe experiențe neplăcute, aproape în orice magazin, având în vedere că am fost prima persoană din Cluj-Napoca, care a venit cu un câine ghid. Termenul de câine ghid fiind foarte puțin cunoscut. Oamenii nici nu știau că există asemenea câini dresați pentru nevăzători, și a fost foarte greu să îi informez, am avut nevoie de ajutor, de oameni.

Chiar dacă le spuneam că e câine ghid și explicam care este rolul lui, nu prea înțelegeau și am avut nevoie de multă muncă, de multă perseverență, a trebuit să vorbesc cu superiorii din restaurante pentru a putea demonstra cu actele cățelului că va fi totul bine, și în timp s-au modificat, adică s-au schimbat lucrurile, pentru că au mai apărut persoane cu câine ghid în Cluj, s-au mai făcut campanii de informare, și în mare parte din localuri pot să merg, dar mai sunt unele probleme, mai sunt la taxi probleme, pentru că mulți evită să mă ia cu taxi.

Chiar am pățit recent un eveniment: veneam de acasă, și așteptam cu o prietenă să luăm un taxi, pentru că eram obosite. Toți taximetriștii ne ocoleau din cauza câinelui ghid, iar când le explicam, eram refuzate și treceau pur și simplu. Ideea e că până nu le-am făcut sesizare fiindcă am fost refuzată pe motiv de discriminare, nu s-a rezolvat problema.

Cățelul nu face niciun rău, iar toate deparazitările sunt la zi, nu face niciun deranj, mai ales că are dreptul să meargă în orice mijloc de transport public.

După ce am făcut sesizare, s-a rezolvat problema. Dar este foarte greu să faci de fiecare dată această sesizare negativă și ar trebui făcută informare în masă, atât la companii cât și la toate localurile din oraș .

2.  Practic, schimbarea ar trebui să vină de la nivel național, corect?

Da, pentru că mai sunt persoane nevăzătoare și în alte zone ale țării și mai sunt probleme și din cauza faptului că sunt doar ei, și nu sunt sprijiniți, dar și din cauza mentalității. Eu cred că ar fi nevoie de o schimbare la nivel național, un proiect, de o abordare diferită.

3. Care sunt aspectele pozitive ale unui câine ghid?

Păi, viața ta se schimbă, nu neapărat din punct de vedere social, dar din punct de vedere autonom, ești mult mai autonom, poți să mergi oriunde, câinele te ferește de obstacole, te duce la treceri de pietoni, îți caută loc. Practic el reprezintă ochii tăi și nu îți pune viața în pericol, pentru că ei înainte de a fi dați nevăzătorilor, trec prin anumite teste pentru a putea demonstra dacă sunt capabili sau nu să fie predați nevăzătorilor.
În plus, nu orice rasă de câine poate fi ghid, cei mai potriviți fiind labradorii sau golden retrieverii. Asta e ideea cu câinele, cum te ajută el în viața de zi cu zi. Cel mai scurt drum, până la magazin este foarte mult pentru un nevăzator, și tocmai de aceea trebuie ca și bastonul alb, câinele să fie un beneficiu.

4. Ne spuneai mai devreme de niște acte, deci câinii ghid au acte?

Câinele are acte prin care se demonstrează că e din punct de vedere medical sănătos și demonstrează că nu prezintă niciun risc.

A, da, ca o informație extra: câine poartă mereu un ham inscripționat, pe care scrie că este un câine ghid, iar în timpul în care se află în misiune, nu are voie să fie distras.

Zafira, cățelul Dianei…

5. Ce crezi că ar trebui să facă autoritățile în acest sens?

Conform legislației, trebuie adaptat mediul pentru persoanele nevăzătoare, oriunde acestea au nevoie să meargă. Nu poți să îi spui unui nevăzător să lase câinele afară, practic el conduce persoana respectivă, el reprezintă un real ajutor.

7. Unde crezi că ai întâmpinat cea mai mare dificultate?

În mare parte, în locurile în care am întâmpinat, s-a rezolvat, dar n-a mers chiar în orice loc, și probabil mai sunt locuri unde voi mai întâmpina probleme. Dar ideea în sine este despre cum transmitem informația despre câine. Adică oriunde mergi, nu poți să-i spui omului că e câine ghid și atât, pentru că oamenii nu înțeleg și există și contravenții pentru restricționarea accesului, care din păcate, nu sunt aplicate.

8.  Dar în legătură cu transportul în comun, care este situația?

Noi suntem nevoiți să apelăm la diverse mijloace pentru a ne rezolva problemele, în sensul în care e un subiect foarte puțin cunoscut. Cel puțin, în două orașe mari, unde sunt mai mulți nevăzători cu câini ghizi, a ajuns să fie mai cunoscut subiectul. În rest, nu. Nici măcar nu știu oamenii ce înseamnă un câine ghid.

Dacă vrei să mergi undeva, n-ar trebui să stai să mai porți negocieri să îți dea voie, fiindcă este un câine ghid. Legislația trebuie să fie cunoscută în toată țara. Să-ți dau un exemplu: eu dacă îmi doresc să merg la Oradea, nu vreau să-mi fac acolo griji că n-am unde să stau cu câinele. Eu anunț că vin cu câinele, nu vreau să mă trezesc cu surprize neplăcute.

La autobuze, cel puțin în Cluj, nu mai am probleme. La taxi ar fi problema, nu prea am reușit să schimb nimic, fiindcă taximetristul poate să-mi spună că nu mă ia, și să plece din fața mea. Dar ar fi interesant dacă am face un anunț public la companiile de taxi, referitor la utilitatea câinelui ghid, ce se întâmplă, cum ne ajută, ce se întâmplă dacă nu respecți legislația și accesul câinilor ghid. Dacă nu primești o persoană nevăzătoare în taxi, e discriminare. În alte țări, dacă o persoană cu deficiență de vedere nu e primită în taxi, șoferul primește amendă și îi este luată licența, deci e o consecință foarte gravă în acest sens, iar la noi nu se respectă absolut deloc. Eu am specificat faptul că vin cu un câine ghid.

9. Concluzionând, cine crezi că ar putea schimba situația?

Cred că totul ar trebui să pornească de sus, adică de la cei mai înalți, că noi practic ce putem face? Ei ar trebui să dea o reglementare sau un mesaj care să fie răspândit în toată țara.

Încarcă mai mult de Pripon Flavia
Încarcă mai mult în Social
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

„Let`s Do It, Romania!”: Peste 4.800 de saci de deșeuri au fost strânși în județul Cluj

Cu ocazia Zilei de Curățenie Națională în România, la nivelul județului Cluj, Let’s Do It,…