Acasă Cultură Diversitatea culturală şi respectul reciproc promovate cu prilejul Zilei Internațională a Rromilor

Diversitatea culturală şi respectul reciproc promovate cu prilejul Zilei Internațională a Rromilor

7 min citire
Comentariile sunt închise pentru Diversitatea culturală şi respectul reciproc promovate cu prilejul Zilei Internațională a Rromilor
0
130

Consiliul Județean Cluj, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, organizează în perioada 6-14 aprilie 2019, în colaborare cu Asociaţia Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, o serie de manifestări dedicate celebrării zilei de 8 aprilie – Ziua Internațională a Rromilor.

Acțiunile planificate au ca scop valorificarea tradițiilor și obiceiurilor romilor, precum și dorința de a contribui la promovarea interculturalității, a toleranței, diversității culturale şi respectului reciproc, pentru buna conviețuire a tuturor cetățenilor, indiferent de apartenența etnică.

Aspecte inedite în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Internațională a Rromilor

Un aspect inedit în cadrul manifestărilor din acest an îl reprezintă faptul că, la Parohia Turda-Fabrici (Biserica Veche) cu ocazia celebrării Zilei de 8 Aprilie – Ziua Internațională a Rromilor, în data de 6 aprilie, începând cu ora 09.30, va avea loc o Liturghie Arhierească bilingvă (română-romani) oficiată de Î.P.S. Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Aceasta va fi urmată de oficierea unei slujbe de parastas în memoria victimelor deportării în lagărele naziste din Auschwitz- Birkenau și Transnistria. La această parohie, Î.P.S. Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a hirotonit în luna ianuarie 2019 primul preot rom din județul Cluj, misiunea acestuia fiind de a deservi comunitățile de romi de pe raza municipiilor Turda și Câmpia Turzii.

Luni, 8 aprilie 2019, celebrarea Zilei Internaționale a Rromilor va fi marcată printr-o serie de evenimente culturale menite să contribuie la evidențierea valorilor culturale şi tradiţionale specifice minorităţii rome, precum și să promoveze acele aptitudini înnăscute sau dobândite ale actorilor implicați în acest proces.

Astfel, în intervalul orar 15.00 -18.00 va avea loc, pentru prima dată în județul Cluj, un program artistic de tip Flashmob realizat de instrumentiști și dansatori romi. Acesta se va desfășura în patru locații diferite: Bulevardul Eroilor (pietonală), Platoul Casei de Cultură a Studenților, Casa Matei Corvin-Pietonală, Piața Unirii. Tot în 8 aprilie, începând cu ora 19.30, în Campusul universitar Hașdeu, va avea loc proiecția filmului „Pisica albă, pisică neagră”- regia Emir Kusturica, urmată de o dezbatere pe tema „Cultura și tradiția romilor, trecut, prezent și viitor”.

Expoziție de carte și fotografie cu și despre istoria romilor

În același timp, în perioada 8-14 aprilie 2019, în holul Bibliotecii Judeţeane „Octavian Goga”- Calea Dorobanţilor nr. 104, Cluj, va avea loc o expoziţie de carte și fotografie cu privire la romi- Obiceiuri, tradiții, cultură, istorie și mod de viață. Totodată, pe întreaga perioadă a expoziției va rula un material video documentar privind meșteșugurile tradiționale practicate de romi.

Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Rromilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra. Tot cu acel prilej au fost desemnate imnul internațional al romilor „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic, steagul romilor și limba comună – limba romani.

În ultimii ani, semnificaţia zilei de 8 aprilie a început să capete o tot mai mare recunoaștere atât la nivelul instituțiilor publice cât și la nivelul comunităților de romi. Începând cu anul 2006, an în care Guvernul României a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în fiecare an sunt organizate la nivel național manifestări publice, culturale, sociale și educaționale dedicate Zilei Internaționale a Rromilor.

Clujenii şi nu numai sunt invitați să participe în număr cât mai mare la aceste manifestări organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor.

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

„Însemnări cromatice” – expoziţie de pictură Iuliana Pop. Galeria „Arte” Cluj-Napoca, 26 iunie 2019

Miercuri, 26 iunie 2019, începând cu ora 17.00, Galeria „Arte” a Şcolii Populare de Arte „…