Acasă Cultură Din culisele Concertului Christmas Magic-Concert de Colinde Americane, pentru dumneavoastră

Din culisele Concertului Christmas Magic-Concert de Colinde Americane, pentru dumneavoastră

15 min citire
Comentariile sunt închise pentru Din culisele Concertului Christmas Magic-Concert de Colinde Americane, pentru dumneavoastră
0
920

Scriam în materialul precedent că am avut acces în culisele evenimentului. Și a fost o surpriză foarte plăcută pentru mine!

Pregătirile sunt  pe ultima sută de metri, soliștii deja repetă zilnic pentru repetițiile ce vor contura spectacolul în sine.

Am ascultat voci cu adevărat profesioniste, am cunoscut oameni calzi, prietenoși, cu toții uniți de ineditul Concertului: tema colindelor americane. Și atmosfera…ei sunt deja prieteni între ei, se susțin, se completează.

Concertul este o provocare excelentă atât pentru organizatori, cât și pentru soliști. Publicul, în sală, după primele acorduri, se va simți liber să cânte! O răsplată poate mai importantă decât aplauzele în sine.

Reportofonul mi-a rămas deschis pe toată durata discuțiilor… Și iată ce am consemnat, pentru Dumneavoastră:

Despre Henrick SOLERA – Invitatul  Concertului de Colinde Americane, am aflat că s-a născut în  Malmö, Suedia. Primele lecții de pian le primește încă de la șase ani, cântă pentru prima oară într-un cor la vârsta de opt ani. La vârsta de zece ani începe să se familiarizeze și cu chiatara, astfel că după trei ani de muncă reușește, la treisprezece ani, să pună bazele primului său band, și așa apar și primele compoziții. Tot în această perioadă face și primele studii de jazz guitar.

Liceul de muzică, și mai apoi Conservatorul de Muzică le urmează în Suedia, la Stockholm.

La doar 21 de ani își deschide primul studio propriu de înregistrări, în Suedia, iar patru ani mai târziu se mută în Australia, unde studiază Music Recording, asta la 25 de ani. Începând din 2009 este „cântăreț full-time”, așa cum lui îi place să se definească.

Din interviul pe care mi l-a acordat în pregătirea evenimentului, nu am putut să nu remarc bucuria, entuziasmul pe care îl simte deja: „Sunt deja încântat de ideea de a fi parte din Concertul de Colinde Americane CHRISTMAS MAGIC  în care urmează să evoluez la Cluj. Este atât de mult talent cultural în România, iar la Cluj va fi o onoare pentru mine să împart scena cu toți acești soliști și muzicieni talentați. Este, cred, momentul perfect pentru mine să restitui câte ceva unei țări care mi-a arătat în timp atât de multă dragoste și bunăvoință în ultimii doi ani. Vreau să împart bucurie, de Crăciun, publicului clujean. Este minunat că noi prin muzică și cultură, prin intermediul unei inițiative culturale ca aceasta,  putem da un exemplu a ceea ce noi oamenii putem face comun în jur, să dăm jos bariere și să arătăm ce putem face împreună. Așa cum scria H.C.Anderson, acolo unde cuvintele eșuează, muzica vorbește. Cred că acesta poate fi începutul unei frumoase colaborări culturale”.

Cu Mădălina DANCIU e o plăcere să ne revedem, a acordat deja un interviu ziarului nostru.

Vă reamintim câteva repere, luate chiar din acel interviu:

În anul 2005 am absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, în cadrul căruia am studiat pianul timp de doisprezece ani, apoi am ales să studiez canto clasic, în cadrul Academieide Muzică „Gh. Dima” din Cluj pe care am absolvit-o în 2009. Erau necesare cunoștințe mai aprofundate, de aceea am ales să urmez și nivelul de Masterat, în cadrul aceleiași Academii, pe care le-am finalizat în 2013. În paralel, începând din anul 2008, cânt în Corul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, sub bagheta maestrului Cornel Groza, ca Artist Liric.

 Simt că muzica este cel mai bun mod de-a mă exprima și de a-mi arăta sufletul tuturor celor care mă ascultă,  muzica e un mod de a trăi pentru mine, cu tot ce include asta… nu mă văd făcând nimic altceva și nici nu cred că ar mai fi ceva ce să-mi dea o atât de mare satisfacție sufletească, pe lângă cea profesională, dar ar mai fi și aspectul bucuriei enorme pe care o simt în momentul în care văd că transmit și altora starea mea…ce poate fi mai frumos decât să ai ca meserie și menire în viață ideea de a-i încânta pe cei din jur?

Pentru acest concert, Mădălina se pregătește de ceva vreme, stilul colindelor americane fiind pentru ea o provocare, pe care acum va avea posibilitatea să o înfrunte direct, acolo, pe scena de la Auditorium Maximum, în 15 Decembrie.

Despre Delia IVAN vă pot spune că este o iubitoare a muzicii jazz, activitatea ei interpretativă din ultimii ani axându-se pe acest gen. Fie că a evoluat solo sau în cadrul trio-ului vocal 3 O’CLOCK, devine o prezență cunoscută la festivaluri de gen precum  JAZZ IN THE PARK sau SIBIU JAZZ FESTIVAL, obținând Premiul Juriului pentru voce la acesta din urmă.

Îmbrățișează cu succes și activitatea teatrală, dând viață unor  roluri îndrăgite în musical-uri consacrate deja: « Les Miserables » și « Evita ».

Pasiunea ei pentru  muzică și cânt a dat naștere și curiozității față de complexitatea vocii umane în ansamblul ei, interesul Deliei extinzându-se  către tehnicile vocale contemporane. O putem găsi la VOLTAJ ACADEMY studiind, deschisă oricând pentru discuții și cercetări legate de capacitățile incredibile ale instrumentului vocal, vocii umane.

La Concertul de Colinde CHRISTMAS MAGIC, va împleti aspectul tehnic cu emoția și bucuria de a cânta, aranjamentele muzicale speciale ale pieselor permițând etalarea performanțelor vocale ale solistei.

O altă întâlnire plăcută, fără nicio umbră de convențional, a fost cea cu Dan TODEA. Volubil și foarte deschis, dar și foarte direct, aflu despre Dan că este violonist și, în același timp  profesor de vioară la Colegiului de Muzică “Sigismund Toduță” din Cluj- Napoca. Absolvent al Liceului de Muzică și al Academiei de Muzică, clujean, a început studiul viorii la vârsta de șapte ani, studiind în paralel și pianul. Încă din perioada liceului, fiind un mare împătimit al muzicii rock, începe să cânte cu diferite formații de acest gen, la început doar clape, ca mai apoi să fie cooptat și ca solist vocal. Își amintește cu drag de perioada în care cânta rock pe coridoarele Conservatorului, între două cursuri, cu colegii. În prezent pe lângă activitatea de profesor, activează ca solist vocal la diferite evenimente private, iar visul lui e să cânte operă rock.

Legat de Concertul de Colinde Americane, e o bucurie pentru Dan că a fost invitat să facă parte din acest proiect, acest gen muzical figurând printre preferințele sale.

Extrem de activ în această perioadă, Ruben CIUNGAN, a găsit răgaz de câteva minute în care, prietenos și rezervat în același timp, m-a surprins plăcut cu maturitatea de care a dat dovadă la doar 25 de ani. Mi-a mărturisit că este pasionat din copilărie de muzică, a crescut într-o  familie în care toți membrii sunt pasionați de muzică. Studiul muzicii l-a inceput la 14 ani, la Liceul de Artă din Alba Iulia, la secția de canto clasic și de atunci până acum sunt nouă ani de studiu continuu. În perioada 2012 – 2013 obține trei importante recunoașteri, ca rezultat al muncii sale alături de profesorii de canto sub îndrumarea cărora s-a format: Premiu Întâi  la Olimpiada Națională de Muzică,  Premiu al doilea la aceeași competiție și, la final, admiterea la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. De doi ani  este parte din ansamblul Corului Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca. Colaborează periodic, în ultimul an, cu Opera Națională din Cluj-Napoca, realizând diferite roluri, fiind remarcat în rolul Belcore, din opera „L’elisir D’amore”.

Am văzut împreună cine va cânta, avem deja câteva repere care ne fac să simțim că va fi o seară importantă pentru ei și, o seară foarte plăcută pentru noi.

Încarcă mai mult de Lucian - Călin FLOREA
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Program româno-american de reformă administrativă, la UBB

Departamentul de Administraţie și Management Public, din cadrul UBB, desfăşoară în perioad…