Acasă Cultură Încăpăţânarea de a fi util

Încăpăţânarea de a fi util

7 min citire
Comentariile sunt închise pentru Încăpăţânarea de a fi util
1
287

Până la urmă, când încerci să ajuți la pătrunderea culturii între oameni nu te apuci să numeri cantitatea de subiecți pe care-i poți prinde în toată povestea asta. Spunea zilele trecute un amic: ,,Ioane dragă, dacă o singură persoană îți ascultă emisiunile sau îți citește articolele tale despre cultură, este un câștig extraordinar pentru tine și pentru omul acela”. Da, așa o fi prietene…Sigur, statisticile urâte de care nu odată am vorbit nu pot decât să ne întristeze. Pe unii dintre noi.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) ne spune că peste o treime dintre participanţii la un oarece studiu susţin că au citit o carte în ultima lună, 23% au citit o carte în ultima săptămână, iar 12%, în luna curentă. Unul din cinci români  a citit o carte în urmă cu mai mult de un an, 2% citesc doar cărţi pentru şcoală sau facultate, iar 22% recunosc că nu citesc deloc. Trist! Și totuși, ne încăpățânăm să fim utili. În ultimii ani, am scris și am publicat cinci cărți, am colaborat cu  revista de cultură Tribuna, am vorbit pe You Tube despre faptul că avem nevoie de cultură și astăzi, scriu și articolul acesta. E mult? E puțin?

Cu ani în urmă, într-o emisiune pe You Tube încercam să răspund la câteva întrebări legate de felul în care am început să scriu și despre nevoia de cultură. Vorbeam atunci și despre snobism, despre kitsch, despre platitudine și despre încă câteva ,,apucături” la români.  Povestea apariției primelor mele romane am mai spus-o, așa că nu o să mă mai repet însă, trebuie însă să o zic din nou: ,,E o plăcere să faci în viață ceea ce ști  bine și dacă îți mai și place lucrul ăsta, totul e minunat!”

Zilele astea e sub tipar al cincilea roman al meu, Anonimul rus. Sigur că o să vă invit la lansarea acestui roman și bucuria va fi de partea mea. E o carte ciudată, o îmbinare de ficțiune cu un moment istoric al anilor ’30 din Rusia stalinistă. Momentul istoric este anul 1937, vârful Marii Terori staliniste, când a fost arestată întreaga conducere superioară a Armatei Roșii din acea vreme. Asaltul asupra armatei…Cei arestați -mareșali, comandanți de armată, șefi de raioane militare, generali -au fost acuzați de trădare, sabotaj și spionaj în favoarea unor puteri străine, au fost judecați și executați.

În roman, majoritatea personajelor sunt reale, momentele descrise sunt cele prezentate de istorie, există doar câteva personaje fictive: generalul Kravchenko și familia sa. În rest, am încercat să nu ,,deviez” de la firul istoriei. Sper că am reușit. Romanul se derulează pe două planuri: anii’30 în Rusia stalinistă și anii de astăzi când vorbesc despre întâlnirea a două personaje. Un tânăr scriitor, Viktor Romanov, intenționează să scrie un roman despre Marea Teroare și cunoaște întâmplător un bătrân, Pavel Kravchenko, fiul unui general din anii ’30 care lucrase în conducerea superioară a Armatei Roșii. Iată deci, un tânăr scriitor și un bătrân față în față. Bătrânul și familia lui a trăit acele vremuri despre care Viktor Romanov dorește să scrie iar scriitorul nu are documentația de care ar avea nevoie…La început, discuțiile celor două personaje se derulează greoi, pe parcurs însă totul intră într-o anumită normalitate și până la urmă, cartea tânărului scriitor va apare. În rest, romanul vorbește despre Holocaustul Roșu, despre procesele-spectacol din acei ani, despre asaltul asupra armatei, despre acei anonimi ruși, acei homo sovieticus…Mă opresc aici, aștept cu nerăbdare întâlnirea cu voi și mai ales, comentariile voastre dintotdeauna, atât de pertinente.

AUTOR: IOAN MEGHEA

Urmăriţi şi emisiunile

YouTube

 

Încarcă mai mult de Exponentul
Încarcă mai mult în Cultură
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Cupa Transilvania Grappling aduce bucuria sărbătorilor în casele a peste 60 de familii. Evenimentul caritabil ajuns la a VII-a ediție

Autor: M.M. Brazilian Power Team organizează Cupa Transilvania Grappling, care anul acesta…