Acasă Life & style Stil de viață De la obiectiv la rezultat – seminar Andy Szekely

De la obiectiv la rezultat – seminar Andy Szekely

16 min citire
Comentariile sunt închise pentru De la obiectiv la rezultat – seminar Andy Szekely
0
606

Sinteza unui seminar de 3 ore susținut de Andy Szekely, la Cluj în 26 Februarie 2019. Andy Szekely ne-a vorbit despre două sisteme pentru îndeplinirea obiectivelor: sistemul DOR și sistemul HEART. Conținutul acestui articol în format audio:https://youtu.be/SwBzSMViPHQ

Sistemul DOR

Un sistem sănătos prin care îți poți îndeplini obiectivele este sistemul DOR, ce constă în patru pași:
1. Decide ce vrei
„Când te decizi radical
Te implici total.”
„Am descoperit că problema aproape niciodată nu e lipsa de resurse, ci lipsa capacității de a le accesa” (Tonny Robins)

2. Dă-te din calea ta
Miza pentru realizarea unui obiectiv, nu ar trebui să fie doar realizarea obiectivului. Obiectivele sunt de două tipuri: de obținere și de devenire. Stabiliește-ți obiective de devenire, pentru că dacă scopul tău e doar obținerea obiectivului în sine, atunci, după ce ți-l vei îndeplini, probabil că vei renunța la a mai continua în acea direcție, și îți vei alege o altă tintă. În acest fel nu construiești nimic.

3. Devino ce propui, nu deveni ce poți să devii
Când ai devenit ceea ce ți-ai propus, cei din jurul tău, vor observa asta.

4. Dă mai departe
Atunci când dăm mai departe învățăm cu adevărat, iar informația se fixează mai bine în creierul nostru și descoperim metode noi de îmbunătățire.

Cei trei S

Uneori ne încadrăm în una din următoarele categorii de oameni:
a. Superficialul – cel care își propune să urce pe un vârf de munte înalt, dar când vede că e greu, se mulțumește în a urca pe un vârf mai mic. Superficialul își stabilește obiective înalte, și când dă de greu, le reduce pentru a nu se stresa.

b. Stresatul – cel care își propune să urce pe un vârf de munte înalt, și cu toate că după o vreme constată că e foarte greu, nu renunță, pentru că a promis, și își continuă drumul, indiferent de daunele colaterale. Însă după ce stresatul își realizează obiectivul, nu o să-și mai stabilească obiective așa grele pentru că a fost prea stresant pentru el și își va alege obiective mai ușoare. Va progresa într-un ritm mai lent.

c. Strategul – se așteaptă să fie greu și planifica pentru această eventualitate

Sistemul HEART

Trebuie să avem obiective motivaționale ca să ne țină pe termen lung. Sistemul clasic de stabilire a obiectivelor se numește SMART și este un sistem de delegare nu de devenire. Acest sistem intelectualizează obiectivul. Obiectivele însă se stabilesc cu capul dar se implementează cu corpul. Un obiectiv trebuie să fie și HEART pentru a crește șansele de succes pe termen lung. Așadar iată ce înseamnă fiecare literă din sistemul HEART:

  • H – hotărâre
  • E – ecologic
  • A – afirmativ
  • R – responsabilitate. Rezultatele trebuie să ți le asumi, oricare ar fi ele
  • T – testat cu simțurile

Hotărârea 

Hotărârea este o stare, nu un concept. Hotărârea se înțelege cu capul dar trebuie simțită în corp. Starea de hotărâre este atunci când ai foc în stomac, acel foc pe care-l vei folosi cumpătat atunci când întâlnești obstacole în îndeplinirea obiectivelor. Trebuie să ne antrenăm pentru a fi călcați în picioare de probleme și oportunități ratate. Hotărârea are două surse:
1. Claritatea obiectivului, să știi foarte bine unde vrei sa ajungi. Claritatea îți crește și performanța.
2. Capacitatea. Tu ai în interiorul tău capacitatea de a produce energia hotărârii. Și o poți produce atunci când vrei tu.

Experimentul Ghiocelul

Specialiștii de la Harvard au făcut un experiment: un grup de oameni selecționați, au fost puși să stea în poziția de ghiocel, cu capul plecat și umerii lăsați, timp de două minute. Apoi le-au măsurat nivelul de testosteron și cortizol din sânge. Testosteronul scăzuse iar cortizolul, hormonul stresului, crescuse. Aceleași persoane au fost puse să stea drepți, tot timp de două minute. După cele două minute, le-au făcut din nou analize la sânge. Nivelul testosteronului crescuse iar cortizolul scăzuse.

Energia

Centrala electrică nu are energie ci produce energie. Corpul uman nu are energie, ci produce energie, energia empatiei, energia inspirației, energia creativității, a recunoștinței, a curajului, a disciplinei, a hotărârii. Tot ce ai de făcut este să-i dai comandă corpului pentru a produce această energie.

Cea mai mare calitate a unui lider bun 

Oamenii sunt impresionați de cum îi faci să se simtă în primul rând, iar după aceea pot fi impresionați de ceea ce le spui. Un lider foarte bun îți va tăia respirația, îți va crea o stare emoțională maximă și o vei ține minte. Câți dintre noi ne aducem aminte de ceea ce ne-au învățat profesorii în școala generală? Dar cu siguranță ne aducem aminte de gesturile lor și de cum s-au comportat cu noi.

Ce înseamnă obiectiv ecologic?

Echilibrează partea de hotărâre pentru a nu deveni obsedat de obiectivul tău. A fi ecologic în acest context înseamnă a fi atent la 6 arii din viața ta: corp, conectare, cariera, cash, creștere, contribuție.
corp = sănătate, mediul fizic
conectare = felul în care relaționezi cu oamenii importanți din viața ta.
cash = prosperitate, finanțe
creștere = autocunoaștere
contribuție = a-i ajuta pe cei din jur.
Dacă vrei să ai împlinire, stabilește-ți obiective pe toate aceste 6 arii.

Metodă ce ajută la îndeplinirea obiectivelor

Îți vei îndeplini obiectivele, după ce le vei înșuruba adânc în conștiința ta. Pentru a crește șansele de ți le îndeplini, scrie pe o foaie de hârtie în fiecare dimineață o listă cu 10 obiective cu timp de realizare mai mare de un an. Nu copia! Scrie în fiecare dimineață lista cu 10 obiective de-ale tale. Nu trebuie să fie identice cu cele din ziua precedentă. Oricând poți schimba.

Convingerile limitative

Vizualizarea obiectivului fără vizualizarea obstacolului, este periculoasă. Așa cum meniul nu-i mâncare, așa convingerile limitative nu sunt adevărate. Când te duci la restaurant, chelnerul îți dă meniul pentru a te ajuta să iei decizii bune. Când te duci la restaurantul numit Viață, creierul îți dă meniul, adică un set de convingeri despre realitate, ca să te poată ajuta să iei decizii bune. Convingerile poate te-au ajutat în trecut dar nu te mai ajută în prezent. Convingerea este un text repetat în surdină în cap într-o stare de hotărâre în corp. Convingerile limitative există dar nu le mai auzim conștient. Când ești în zona de disconfort, creierul dă volumul mai tare la convingerile limitative.

Iata două metode de depășire a convingerilor limitative
– Citește cărți care te enervează, scrise de oameni pe care-i admiri.
– Expune-te la situații care nu-ți plac, expune-te la situații în care ești convins că nu va fi ok, dar expune-te cu protecție. Protejează-te! Expunerea te scoate din zona de confort și te aruncă în zona de disconfort, dar prin expunere repetată, vei ieși din acea zonă de disconfort și vei intra în zona de talent.

Formula maiestriei = mediu propice + muncă + monitorizare(să fii evaluat)

Despre grupurile de persoane

În orice grup există trei categorii de oameni:
– dăruitori (~25%)
– profitori (~20%)
– egalizatori (~55%)
Fii dăruitor și înconjoară-te de alți dăruitori!
Trei reguli pentru construirea sănătoasă a unei comunități:
1. Să faceți chestii împreună
2. Să creați împreună, să aveți aceleași valori
3. Să fiți împreună

Când tu nu te vezi pe tine într-un anumit loc, ai nevoie de altcineva care să te vadă în acel loc.
Când tu nu crezi în tine suficient de mult, ai nevoie de altcineva care să creadă în tine.
Nu toti am fost creați pentru a fi stâlpi pentru alții.

Citate

„If you want to be successful, you have to have fire in the belly”(Ratan Tata)

Poți să realizezi ce vrei în viață dacă ai ajutat suficienți oameni să-si realizeze ce au vrut în viață.

Numai eu sunt responsabil
Să devin ce sunt capabil.

Tu devii ceea ce faci în mod repetat.

Un om hotărât este un om ferm.
Un om nehotărât este un om bleg.

Dacă vrei să îți crești nivelul de stimă de sine, ai nevoie să înveți să te vizualizezi pe tine în viitor, având succes, clar, detaliat și des.

Dacă urmează să ții un discurs, imaginează-te pe scenă într-o stare de hotărâre.

Încarcă mai mult de Nelu-Cristian Țone
Încarcă mai mult în Stil de viață
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Weekend-ul de trei zile: o utopie benefică

Weekend-ul de trei zile devine o formă de lucru sau de învățământ tot mai explorată în ult…