Acasă Life & style De ce să rămâi în România? Interviu cu Danish Ashraf

De ce să rămâi în România? Interviu cu Danish Ashraf

11 min citire
Comentariile sunt închise pentru De ce să rămâi în România? Interviu cu Danish Ashraf
8
1,715

Se întâmplă tot mai des să vedem cum românii aleg să plece din România. Am putea să enumerăm motivele pentru care să rămână în țară, la fel cum am putea, cu ușurință, să găsim și rațiunile pentru care sunt îndreptățiți să plece. Recunoaștem însă, că ne-am pus întrebarea aceasta: de ce să rămâi în România?

În cosmopolitul Cluj-Napoca l-am întâlnit pe Danish Ashraf, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu. Danish s-a născut în India și ne mărturisește că a uitat drumul spre casă. A profesat foarte puțin ca medic anestezist, iar acum este mai degrabă un doctor al sufletelor. În urmă cu cinci ani și-a deschis un restaurant pe strada Tipografiei, în Cluj-Napoca și a început să construiască și să investească în viitorul României.

Pasionat de bucătărie și atent la oameni, Danish mângâie sufletele celor neajutorați și oferă motivație oamenilor. Da Camel Pub este restaurantul cu specific indian pe care l-a creat cu și pentru clujeni. Mereu printre oameni, onest și devotat, Danish ne povestește de ce el a rămas în România:

R: Cum ai ajuns în România?

D.A: Am venit să studiez medicina. Atunci, dar și acum, Universitățile din România îți dau șansa să studiezi în engleză. România era printre singurele țări în care aveam această posibilitate, să studiez în limba engleză medicina.

R: De ce ai ales să rămâi ?

D.A: Sunt două categorii de oameni: cei ce vor să construiască ceva în viață și cei ce vor să beneficieze de lucrurile construite. Mie îmi place să construiesc. M-am născut într-o familie bogată și am avut tot ce mi-am dorit. Mi-a plăcut România tocmai pentru că am avut șansa să construiesc și eu la rândul meu, ceva pentru oameni. Degeaba m-aș fi dus în țări foarte bine dezvoltate. Acolo m-aș fi simțit îngrădit pentru că aș fi fost doar o piesă într-un sistem.

În schimb, aici pot să creez și pot să motivez oamenii să-și iubească țara. Îmi doresc să motivez oamenii să iubească ceea ce fac. Putem chiar, să construim împreună. Tot ceea ce fac, nu fac pentru bani, ci ca să motivez generația mea și generațiile viitoare. De aceea, România mi se pare o țară faină cu destul de multe oportunități și provocări. Au trecut 15 ani, dar crede-mă, că eu trăiesc în fiecare zi o provocare. În România sunt motivat mereu.

Am uitat drumul spre casă. Îmi place aici. Am un vis atât de mare, încât viața mea e prea scurtă ca să realizez tot ce mi-am propus în România. Eu vreau, ca atunci când plec din lumea asta, să construiesc mii de Danishi: oameni care-și iubesc țara și vor să construiască și să investească în viitorul lor și al celorlalți. La final voi lăsa moștenire o idee, un îndemn, un semn de motivare.

R: Ce îți place la România?

D.A: Țara este foarte bine poziționată și are de toate. Trebuie doar să ai o viziune și motivație. Avem potențial agricol și industrial, iar poziția geografică este extraordinară pentru export. Din păcate, România nu este exploatată cum ar trebui. Sistemul trebuie schimbat un pic, dar am speranță că lucrurile se îndreaptă spre bine.

M-am întors din străinătate pentru a investi în România. Într-adevăr, mă luase valul și am plecat odată cu ceilalți din țară.  În Germania mi-am regăsit însă motivația. Mi-am dat seama că trebuie să mă întorc să îmi îndeplinesc visul și să schimb mentalități.

R: Ce mesaj ai pentru tinerii care se gândesc să plece?

D.A: Să aibă încredere în ei, în familiile lor și în țara lor! Tinerii sunt informați greșiți: țara are de toate, dar ei nu știu acest lucru. Sunt mințiți că aici nu au nicio șansă, iar  în altă țară este mai bine decât aici. Dacă eu, ca străin, văd potențial în această țară și reușesc să construiesc, cu siguranță și ei pot face acest lucru. Eu nu am adus banii din străinătate, ci i-am câștigat aici, muncind. Dacă ei ar avea încredere în țara lor, vor avea șanse și vor reuși, așa cum am reușit și eu.

O altă problemă este educația morală și direcția. Toți mințim și înșelăm, dar nu prea avem puterea de a fi corecți. Prin urmare, există o educație și o direcție greșită. Îi îndemn să își găsească direcția corectă! Să se gândească să lupte, să lucreze, să construiască și să fie corecți.  Repet, dacă eu pot, cu siguranță și ei pot face aceleași lucruri. Eu mi-am găsit direcția și am înțeles diferența între cinstit și necinstit, iar asta mă ajută foarte mult pentru că lumea are încredere în mine.

Patriotismul este o altă problemă. Ne mințim că avem o țară fără viitor și fără posibilități și îi admirăm pe cei din Occident. Trebuie să fim uniți și educați în spiritul dezvoltării țării noastre, nu să o blamăm. Un trib din Africa are mai multe probleme decât noi și, cu toate astea, niciodată nu-și vorbesc tribul și țara de rău. Îmi doresc pentru tineri să investească tot ce au aici, în țara lor. Să nu creadă că dacă vor pleca în Vest le va fi mai bine. Viitorul este aici! Trebuie doar să vrei să investești în el!

Eu am posibilitatea să plec și aleg să rămân și să dezvolt în continuare. Poate, este vorba și de o datorie. Tot ceea ce sunt acum, sunt datorită acestei țări. Aici m-am format și vreau să răsplătesc țara aceasta investind în ea. Nu există un motiv mai bun să trăiesc decât să ofer înapoi celor care mi-au oferit. Eu cred că România are nevoie de noi!

Încarcă mai mult de Pavel Lazăr
Încarcă mai mult în Life & style
Comentariile sunt închise.

Verificați de asemenea

Stropi de motivație veniți dinspre 2019

Anul care a trecut a fost, cu siguranța, un an dificil. Ne-am confruntat cu multe catastro…